|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šola za starše

Helena Mlakar, 3.4.2012
Šola za starše je pomembna za promocijo zdravja in aktivno skrb za svoje zdravje in zdravje svojih potomcev. Obiskujejo jo prvič in ponovno noseče ženske in njihovi partnerji.

image
/11


Šola za starše poteka glede na višino nosečnosti v sklopih, ki so tematsko prilagojeni zgodnji in pozni nosečnosti. Šola za starše, ki deluje pod okriljem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, natančneje SPS Ginekološke klinike in Kliničnega oddelka za perinatologijo, je ena najbolj množično obiskanih Šol za starše v Sloveniji, je za portal Ringaraja povedala Brigita Grum, dipl. m. s., IBCLC.

 

Šola za starše ponuja več tečajev: tečaj za zgodnjo nosečnost, tečaj za bodoče očete in tečaj predporodne priprave. Tečaji se pričenjajo ob različnih datumih.


Tečaj za zgodnjo nosečnost.

Ta tečaj je namenjen nosečnicam na začetku nosečnosti - od zanositve do 4. meseca nosečnosti. Na tečaju jih seznanimo s potekom nosečnosti, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, s higieno in rekreacijo v času nosečnosti. Cilj tečaja je, da bi nosečnost potekala čim bolj zdravo in ugodno. Predavanje traja tri ure, lahko pa se ga udeleži tudi partner. Poteka v predavalnici Šole za starše, Šlajmerjeva 3a.

 

Tečaj za bodoče očete.

To je tečaj, ki je namenjen samo bodočim očetom, ki ne obiskujejo tečaja Predporodne priprave. Med bodočimi starši je znan kot »kratki tečaj« za očete ali druge porodne spremljevalce, saj traja dve uri in pol. (Vedno več bodočih očetov pa se raje odloči za daljši tečaj Predporodne priprave, ker je tam mogoče slišati več tistega, kar koristi očetom.) Na tem tečaju jih seznanimo z bistvenimi podatki o bližajočem se porodu, o poporodnem obdobju in o negi dojenčka. Tečaj omogoči bodočim očetom prisotnost pri porodu. Tečaj za bodoče očete je dvakrat mesečno ob 18.15 uri, poteka pa v predavalnici Šole za starše na Šlajmerjevi 3a. Po končanem predavanju se napiše potrdilo. To potrdilo čaka porodnega spremljevalca v blagajni Leonišča, Šlajmerjeva 2 (od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro). Prispevek za prisotnost pri porodu 20,00 EUR. Plačilo velja le za prisotnost pri enem porodu. Ko nosečnica rodi drugič, tretjič…, očka ponovno dvigne potrdilo in plača prisotnost pri porodu. Enako velja za prisotnost pri carskem rezu. Ponoven obisk tečaja svetujemo, če je od prvega poroda več kot pet let.

 

Tečaj Predporodne priprave.

Ta tečaj je namenjen nosečnicam po sedmem mesecu nosečnosti, pa tudi njihovemu partnerju ali komu drugemu, ki bo spremljevalec ali spremljevalka pri porodu, ali pa bo pomagal nosečnici skrbeti za dojenčka. Obiskovanje tega tečaja omogoči spremljevalcu (bodočemu očetu) ali spremljevalki pri porodu, da prisostvuje pri porodu. Tečaj obsega deset predavanj. Seznanimo jih s potekom nosečnosti, z bližajočim se porodom, s poporodnim obdobjem, psihološkimi dogajanji v nosečnosti in po porodu, z nego in prehrano dojenčka ter zobozdravstveno preventivo. Na treh dodatnih predavanjih bodoči starši pridobijo informacije s strani pediatrinje-nevrologinje o razvoju spanja otroka, pediatrinje-neonatologinje o posebnostih novorojenčka ter pomenu cepljenja, anestezologinje pa o lajšanju porodne bolečine. Odgovorimo tudi na vsa vprašanja, ki se bodočim staršem zastavljajo. Začetek tečaja je ob 10. uri, 16. uri ali 18. uri v predavalnici Ginekološke klinike, Šlajmerjeva 3 (stara porodnišnica). Nadaljevanje tečaja je mogoče obiskovati ob 9. uri, 16. uri ali 18.15. Eno predavanje je dolgo dve šolski uri. Na prvem uvodnem predavanju se pogovorimo o poteku tečaja, vsebini in možnosti obiskovanja ter naučimo tehnik dihanja v času poroda. Razdelimo se na več manjših skupin, ki prihajajo po določenem razporedu. Skupino lahko tudi zamenjajo glede na svoj prosti čas. Nosečnica se, na primer odloči obiskovati tečaj ob 16. uri. Če je na dan, ko je predavanje, zadržana, lahko pride na tečaj dopoldan ali pozneje popoldan (ob 9. uri ali ob 18.15), glede na urnik predavanj teh skupin. Datume začetkov tečajev lahko poiščete na internetni strani UKC Ljubljana, Ginekološka klinika, KO Perinatologija.

 

Individualno zdravstveno vzgojno delo.

Namenjeno je posebej ogroženim skupine nosečnic (mladostnice, socialno-ekonomsko ogrožene nosečnice, nosečnice z zdravstvenimi tveganji, slepe, gluhoneme…) pri katerih je potrebna drugačna komunikacija. V Šoli za starše se trudimo, da bi naše znanje približali prav vsaki bodoči mamici, zato naj nosečnice, ki potrebujejo individualno obravnavo, pokličejo (ali se oglasijo) na sedežu Šole za starše na Šlajmerjevi 3a.

 

Abdominalna dekompresija.

Nosečnice po 32. tednu nosečnosti se lahko naročijo od ponedeljka do petka od 12. do 15. ure. Tudi za abdominalno dekompresijo potrebujejo nosečnice kartico zdravstvenega zavarovanja. Abdominalna dekompresija je namenjena boljšemu počutju nosečnice in otroka v maternici, pospeši se venska cirkulacija v nogah, olajša pritisk v trebušni votlini.

Vsi sodelavci Šole za starše si želimo, da bi bili prijazni novi družini. Naš cilj je, da bodoče starše pripravimo na trenutek, ko bo otrok začel opozarjati, da je prišel njegov čas. Bodoča starša naj bi prag porodnišnice prestopila samozavestna in pripravljena na veliki dogodek. Želimo si, da bi bil vsak porod za mater in očeta najlepši in najbolj slovesen dogodek.

Šola za starše ima sedež v nizki leseni stavbi za porodnišnico v Ljubljani (Babiška šola). Pred začetkom tečaja (vsaj 30 dni), se je potrebno naročiti na telefonski številki (01) 522 60 48 od 12. do 15. ure. Prvi dan obiskovanja tečaja naj ima nosečnica s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja, da uredimo vpis. Stroške izobraževanja nosečnicam plača zdravstvena zavarovalnica, je zaključila Grumova.


 

Preberi še:

Najpogostejša vprašanja nosečnic

Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Plavanje v nosečnosti
Telesno razgibavanje je v nosečnosti zelo pomembno. Plavanje je eden od športov, ki vam bo pomagal do boljšega počutja i...
3
Nosečnost - prvi znaki
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
3
Porod, kot ga prikazujejo v filmih
Najbrž ste že kdaj zasledili popoln porod, kot ga prikazujejo v filmu. Nosečnica rodi brez težav, takoj po porodu je pop...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Moj DRUGI otrok in PRVI Nifty test
Ko sva si z možem pri mojih 36-ih letih znova želela otroka, enostavno nisem razumela dejstva, da se po štirih mesecih š...
Noseča pri 40-ih
Nosečnost v poznih letih je vse pogostejša. Čeprav čudežna, lahko prinese tudi več možnih zapletov, zato preverite, s ka...
pleničke
klitia

Kakšne pleničke kupujete oz. katere privoščite svojim otrokom? Pampers so najdražje ampak po številnih poskusih tudi najboljše.

Pampers (43%)

Huggies (7%)

znamka dm (31%)

znamka Mueller (15%)

znamka tuš (0%)

znamka spar (3%)


Število vseh glasov: 67

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!