|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sporočilo ljudem, ki sprašujejo: "In kdaj boš ti?"

Uredništvo Ringaraja.net, 27.5.2023
Mogoče poznate ljudi, ki potujejo ali gradijo hišo. Ljudji, ki govorijo o delu in otrok sploh ne omenjajo, čeprav je njihova največja želja biti starš. Morda ste kdaj dobronamerno in prijazno vprašali: "In kdaj bosta imela otroka?"

image
Pogosto ljudje mislijo, da se težave z zanositvijo dogajajo le redkim in tistim, ki so daleč od njih. (Freepik.com)
/11


Ko se je moja sodelavka in vrstnica po porodu vrnila v službo, mi je rekla: "Veš, porod ni bil tako strašljiv, kot sem se bala. In čudovito je biti mama."

Želela me je spodbuditi, naj se ne bojim poroda, opisati, da je čudovito imeti otroka. Ni vedela, da z možem že leta sanjava o otroku. Sploh ni vedela, da sva z njo istočasno obiskovali ginekološke ordinacije. Ona je šla preverit, če je z njeno nosečnostjo vse v redu in si otročka ogledala na ultrazvoku. Meni pa so potiskali cevke v jajcevode, mi vzeli koščke črevesja in jo poslali na preiskave, zbadali so mi jajčnike z iglami, spet so me poslali na preiskave, rekli meni in možu, da se morava sprostiti, počakati, pridi še enkrat, poskusiti znova ...

 

A moja kolegica je postala mama, jaz pa sem stala pred njo s prazno maternico in praznimi rokami. Nasmehnila sem se njenim spodbudnim besedam in takoj, ko sem lahko, šla nekam, kjer sem bila lahko sama, in jokala.

Nisem ji rekla, da ne morem imeti otrok. O tem nisem govorila, ne njej ne drugim sodelavcem v službi, ne sosedom ali prijateljem, razen svojim najbližjim.


PREBERITE TUDI: Kako je biti mama po treh splavih  


Zakaj nisem povedala? Nisem želela, da bi me gledali z vprašanji in usmiljenjem ali da bi me gledali s predsodki in se spraševali, kaj sem storila, da sem bila kaznovana z neplodnostjo. Ali pa, da me nenehno sprašujejo, če je kaj novega in gledajo moj trebuh. Nisem povedala, ker sem mislila, da je to intimna zadeva mene in mojega moža in predvsem zato, ker mi je bilo pretežko govoriti o tem.


Zdaj sem tudi jaz mama. Moja punčka je bila spočeta po več vztrajnih poskusih oploditve z medicinsko pomočjo. Rodila se je istega leta, ko je šel sin moje kolegice v šolo. Po vseh tesnobah, čakanju, iglah, injekcijah, zdravilih in ginekoloških pregledih, ki sem jih prestala, lahko veliko lažje govorim o zdravljenju neplodnosti.

Zdaj, ko lahko prva načnem temo pogovora, ugotavljam, da imajo drugi ljudje okoli mene enak problem. In da o tem ne marajo govoriti.


PREBERITE TUDI: 5 prednosti pozne zanositve 


Poznam par, ki rada potujeta. Ko ju vprašate, kaj je novega, bosta povedala o poletnih počitnicah in izletih. Povedala bosta, da gresta letos v Rim ali Pariz in sanjata o eksotičnih krajih. Ko ju ljudje vprašajo: "Ali razmišljata o otrocih?", pravita, da imata še čas in spremenita temo. O tem, da vrzel v življenju brez otrok zapolnita s potovanji, ne govorita.


Poznam par, ki gradi hišo in govori o opeki in ploščicah namesto o otrocih. Znanci domnevajo, da družino zaradi gradnje prestavljata. A že tri leta poskušata imeti otroka. Pripovedovala sta mi o svojih iskanjih, o svojih strahovih in hrepenenjih. O tem, kako imata največjo željo, da bi postala starša, čeprav ignorirata vprašanja: "Kdaj bosta imela dojenčka?".

 

Poznam par, ki imata kredit in sta najemnika. Otroka si pa res zelo želita in poleg posojila namenjata veliko denarja za zdravljenje. O tem preprosto ne govorita, ko ju vprašajo "Kaj čakata?" pravita: "Finančne težave."

Poznam tudi par, ki ima desetletnega otroka in ki jih že zdavnaj več ne sprašujejo: "In kdaj bosta začela delati na drugem otroku?" Šele pred kratkim sta mi povedala, da "delata" že leta.


PREBERITE TUDI: Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF


Pogosto ljudje mislijo, da se težave z zanositvijo dogajajo le redkim in tistim, ki so daleč od njih.

Morda pa poznate tudi ljudi, ki so podobni mojim prijateljem – nekatere, ki potujejo ali gradijo hišo, ki so najemniki ali imajo kredit za avto. Ljudje, ki govorijo o delu in otrok sploh ne omenjajo, čeprav je njihova največja želja biti starš. Morda ste nekoč koga od teh ljudi precej dobronamerno in prijazno vprašali: "In kdaj bosta imela otroka?"

 

Neplodnost se zgodi ljudem, ki so tu, okoli nas, sosedom, prijateljem, sodelavcem v službi. Navadni ljudje, ki so vedno skrbeli za svoje zdravje, ki se ukvarjajo s športom, ki imajo radi svoje partnerje in zakonce. Ni razloga, nimajo katere koli druge bolezni. Vendar je običajno lažje povedati ljudem, da imate drugo bolezen ali težavo, kot da ne morete imeti otrok.


PREBERITE TUDI: 7 zvezdnic, ki so imele težave z zanositvijo 


Vsi tisti navadni ljudje, ki so poleg vas, potrebujejo medicinsko oploditev, da postanejo starši.

Ne gre za "neke ljudi", ki jih je malo in jih ne poznaš. Tukaj smo, poleg vas, čeprav o tem morda ne govorimo veliko.

Sem mati čudovite deklice, ki je bila spočeta z medicinsko oploditvijo, po dolgih letih poskusov, in zdaj vam o tem govorim ...


VIR: Ringeraja.hr


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
207
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Pozna nosečnost je opredeljena kot rizična
Ženske vedno bolj pogosto zanosijo in rojevajo v poznih 30-tih letih, v zadnjih letih pa je trend zanositve in rojevanja...
3
Kakšne so vaše možnosti, da rodite dvojčka?
Da bi natančno ugotovili, kateri geni povečujejo možnosti, da bo bodoča mati rodila dvojčka, so znanstveniki analizirali...
3



Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...
Po spontanem splavu ni treba odlagati zano...
Najnovejše raziskave razkrivajo, da po spontanem splavu ni potrebno tri mesece odlagati s ponovno zanositvijo. Ravno zan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?