|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Predlog glede sprememb na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov lahko oddate tudi vi

M. T., 29.6.2022
Se obeta več očetovskega dopusta, spremembe na področju dela za krajši delovni čas zaradi starševstva, višji družinski prejemki? Preverite, katere spremembe predlaga Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

image
Ministrstvo predlaga spremembe na področju očetovskega dopusta, podaljšuje obdobje za koriščenje skrajšanega delovnega časa zaradi starševstva in novosti na področju družinskih prejemkov, ki bi izboljšale položaj družin. (Freepik.com)
/11


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo predložilo predlog Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP). Zakon prinaša spremembe na področju starševskega dopusta in usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja staršev ter oskrbovalcev.

 

Z novelo zakona želijo ženskam v družbi priskrbeti enakopravnejšo vlogo ter preprečiti revščino družin, ki so se znašle v težkih okoliščinah, so sporočili z ministrstva. Da bi to dosegli, bodo spodbujali enakomernejšo delitev neplačanega skrbstvenega dela med staršema, normalizirali koriščenje dopusta za nego in varstvo otrok tudi za očete ter ustrezno ovrednotili neplačano skrbstveno delo, ki ga povečini še vedno opravljajo ženske.

 

PREBERITE TUDI: Se bo starševski dopust zaradi epidemije podaljšal?

 

Ključne spremembe, ki so del predloga

Ministrstvo predlaga spremembe na področju očetovskega dopusta, podaljšuje obdobje za koriščenje skrajšanega delovnega časa zaradi starševstva in novosti na področju družinskih prejemkov, ki bi izboljšale položaj družin. 

 

1. Spremembe glede starševskega dopusta

Ministrstvo predlaga, da se vsakemu od staršev dodeli 60 dni neprenosljivega plačanega starševskega dopusta (doslej je imela zgolj mama neprenosljivih 30 dni).

Podaljšuje se obdobje koriščenja starševskega dopusta do osmega leta otrokove starosti (doslej je bilo do zaključka 1. razreda).

 

Po veljavnem zakonu ima mati dopusta za 260 dni, oče pa 230 dni. Največ 75 dni se lahko prenese in izrabi najkasneje do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole. Po dogovoru se lahko deli med staršema, pri čemer lahko oče prenese na mater 130 dni, mati pa na očeta 100 dni.

 

2. Novo na področju krajšega delovnega časa zaradi varstva in nege otroka

Podaljša se obdobje koriščenja krajšega delovnega časa od polnega zaradi nege in varstva otroka do osmega leta otrokove starosti (doslej je bilo do zaključka 1. razreda).

Poleg tega lahko krajši delovni čas zaradi varstva otroka koristita oba starša hkrati, vendar pri tem ne smeta preseči 20 ur tedensko (kot je bilo doslej, le da sta morala koristiti ločeno).

 

3. Spremembe pri očetovskem dopustu 

Po predlogu bo moral oče obstoječih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta izrabiti v prvih treh mesecih po otrokovem rojstvu. Preostalih 15 koledarskih dni bi postalo del neprenosljivega starševskega dopusta.

 

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je trenutno v veljavi določa, da očetovski dopust traja 30 dni, pri čemer je treba najmanj 15 koledarskih dni porabiti v prvem letu po rojstvu otroka, preostanek pa kadarkoli do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole.

 

PREBERITE TUDI: Očetu pripada 30 dni plačanega dopusta

 

4.  Spremembe na področju delnega plačila za izgubljeni dohodek (DPID)

Delno plačilo za izgubljeni dohodek (DPID) je plačilo, ki ga prejme starš, kadar prekine delovno razmerje oziroma skrajša delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka z boleznijo s seznama hudih bolezni.  

Z novelo ZSDP sorazmerni delež DPID prejmejo tudi starši otrok, ki so občasno nameščeni v institucionalnem varstvu. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se pravica prizna za 10 ur za obdobje enega leta, če je otrok vsaj 90 dni bival doma, za 20 ur za obdobje enega leta, če je otrok vsaj 180 dni bival doma, oziroma za 30 ur za obdobje enega leta, če je otrok vsaj 270 dni bival doma in so starši v teh primerih dejansko skrbeli zanj v zadnjem letu pred vložitvijo vloge.

 

Prav tako se dviguje tudi celotni znesek DPID, in sicer z minimalne plače na 1,2-kratnik minimalne plače (zato da bo enakovreden plačilu družinskih pomočnikov, kot se to ureja v Zakonu o dolgotrajni oskrbi ZDOsk).

 

5. Spremembe pri višini starševskega nadomestila 

Kot predlaga ministrstvo, se dvigne tudi maksimalna višina starševskega nadomestila, ki že sedaj znaša 2,5-kratnik povprečne mesečne plače. Ta dvig bo posledica spremenjene definicije povprečne plače, ki ne bo več nominalno določena v Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom (ZUTPG), ampak se bo upoštevalo podatke SURS za preteklo leto, sporočajo iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

S predlogom se zvišuje še osnova za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) za tiste starše, ki zaradi štirih ali več otrok zapustijo trg dela, in sicer z minimalne plače na minimalno osnovo.

 

Svoje pripombe oziroma svoj predlog sprememb na tem področju lahko oddate tudi vi. Čas za pripombe je do 13. julija 2022.

 

VIR: Gov.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
12
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
8
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
8
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4



Prvi sprehod z novorojenčkom
Kdaj prvič ven z novorojenčkom? Mamice, ki ste rodile poleti ste se spraševale, če ni prevroče, med tem ko se mamice, ki...
Necepljenega otroka ne morete vpisati v vrtec
Javni vrtci in javno sofinancirani programi zasebnih vrtcev morajo zavrniti vpis necepljenih otrok, razen v nekaterih pr...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?