|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Starševski Valentin

Helena Primic, 11.2.2018
Namesto, da nergate, kako se vam partner nič več ne posveča, organizirajte čas samo za vaju in povabite partnerja, da se vam pridruži. Bodite aktivni in ne čakajte na partnerjevo pobudo. Naj bo tudi letošnje Valentinovo takšno kot včasih.

image
Ne pozabite na prvega otroka v družini - partnerstvo!
/11


Valentinovo ni le praznik zaljubljencev brez otrok, temveč je dobro, da ga praznujemo tudi starši. Pa čeprav smo zaljubljenost zamenjali za ljubezen in je prihod otroka partnerski odnos za vsaj eno leto postavil na drugi tir.


Iz dvojine v množino

Ko partnerja postaneta starša oz. ko iz dvojine nastane množina, je povsem naravno, da središče njunega življenja in odnosa postane to drobceno in nebogljeno bitje, ki sta ga ustvarila - njun otrok. Zaradi stopljenosti med mamo in dojenčkom je takšno stanje seveda potrebno, vendar le do približno otrokovega enega leta starosti.

Ko otrok spelje prvo ločitev od mame (ko je zmožen dojeti, da z mamo vendarle nista ena oseba), je čas, da se partnerja ponovno intenzivneje posvetita njunemu odnosu. Da se spomnita, kaj vse sta za določen čas dala na čakanje in kaj bi lahko ponovno oživela. Si vzela popoldan ali vikend samo zase, se odpravila na sprehod brez otroka, si spet privoščila ogled kakšne večerne predstave ali zabave. Ali si le privoščila filmski večer v dvoje na kavču. Če seveda ne bosta od utrujenosti zaspala.

 

Bodite aktivni in ne čakajte partnerja

Starši seveda vse to vemo, toda kar nekako ostajamo v istem ritmu kot ob prihodu otroka ter se tako vse bolj oddaljujemo in postajamo vse bolj nezadovoljni - tako s partnerjem kot sami s sabo. V resnici rešitev za takšno zataknjeno situacijo vsak od partnerjev ves čas nosi pri sebi oz. v sebi. Če namreč želimo nekaj spremeniti, to lahko storimo le tako, da se zavemo svoje osebne odgovornosti in svoje življenje zares vzamemo v svoje roke.

Si želite preživeti več časa s partnerjem? Namesto, da nergate, kako se vam partner nič več ne posveča, organizirajte čas samo za vaju in povabite partnerja, da se vam pridruži. Bodite aktivni in ne čakajte na partnerjevo pobudo. Prav tako partnerju potem ne očitajte, kako se le vi trudite, temveč mu dajte dovolj časa, da tudi sam prevzame osebno odgovornost za vajin odnos. Res je, nekateri potrebujejo nekaj več časa, toda ljubezen je tudi potrpežljiva in razumevajoča, mar ne?

 

Minister za ljubezen

Danski družinski terapevt, predavatelj in avtor številnih uspešnic o vzgoji Jesper Juul predlaga, da v partnerskem odnosu oče prevzame funkcijo ministra za ljubezen. Da je torej mož tisti, ki je pozoren na kakovost partnerskega odnosa in po potrebi opozori ženo oz. mamo njunih otrok, če vse preveč svoje energije in ljubezni usmerja v otroke, namesto vase in partnerja. Očetu je namreč to že po naravi lažje in tudi del njegove razvojne naloge - da mami pomaga, da se lažje odcepi od otroka.

Mame se namreč pogosto ujamejo v preveliko osrediščenost na otroka, ki ne koristi ne otroku, ne njej in partnerstvu. Mama, ki živi samo za otroke, slej kot prej postane vse bolj nezadovoljna, razdražena in kronično izčrpana, saj je predolgo zanemarjala lastne potrebe. Vse bolj nezadovoljni, zahtevni in sitni pa postanejo tudi otroci, saj se počutijo vse bolj odgovorne in krive za mamino slabo počutje. In tako je začaran krog sklenjen. Ki pa ga lahko s pomočjo ministra za ljubezen (moža) mama zlahka reši - tako da si vzame več časa tako zase kot partnerja.

Zato si za letošnje Valentinovo (pa nikakor ne samo ta dan!) vzemite čas samo za vaju in obuditev romantike, kot sta jo s partnerjem znala ustvariti včasih, ko sta bila še sama brez otrok.  


Vprašanja mamic: Novorojenček in poletje
V vročih poletnih dneh se mnoge mamice sprašujejo, kako obleči novorojenčka, kako ga zaščititi pred soncem. Ali je potre...
6
Roke: od pesti do prijemanja
Otrok se rodi z majhnimi ročicami, ki niso sposobne preciznih gibov. Poleg močnega prijemalnega refleksa z drobnimi prst...
5
Novorojenčkova glava
Ko se dojenček rojeva, največ težav mamici povzroča prav njegova glava. K sreči pa je ta mehkejša, bolj prilagodljiva in...
4
Bolezen rok, ust in nog
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen. Najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Kako jo prepoznati, k...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Ustvarite božičnega duha
Smo pod stresom ali sproščeni? Se Božiča veselimo ali v resnici komaj čakamo, da mine? Si želimo obiskov ali nas je že z...
Porodniški dopust
Pravico do porodniškega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
Diastaza
kokos4 RR

Ali ste imele po porodu tezave z diastazo recti?