|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prepoznajte najpogostejšo okužbo kože pri otroku

Simona Korenčan, dr. med., 5.9.2023
Impetigo je najpogostejša bakterijska okužba kože pri otrocih. Kako ga prepoznate?

image
Impetigo se tipično začne na mestu poškodbe kože. To je lahko majhna poškodba, ki je prej nismo opazili. (Freepik.com)
/11


Impetigo se začne kot pordel izpuščaj, nato pa se hitro spreminja v vodene in kasneje tudi gnojne mehurčke, ki se sčasoma posušijo v hraste. Spremembe se hitro širijo z enega mesta kože na drugega, lahko se razširijo na različne dele telesa in na ljudi, s katerimi je oboleli v bližnjem, tesnejšem stiku. Redko srbijo ali bolijo. Lahko jih spremljajo tudi povečane bezgavke, ki so najbližje kožnim spremembam.


Večina bolnikov z impetigom nima vročine, glavobola ali splošnega slabega počutja.


Impetigo se tipično začne na mestu poškodbe kože. To je lahko majhna poškodba, ki je prej nismo opazili, na primer manjša ranica, odrgnina ali pik žuželke.


PREBERITE TUDI: Alergija na sonce: Kako se je lotiti?


Kako se impetigo zdravi?

Impetigo, ko gre za manjše in manj številčne izpuščaje, zdravimo z antibiotičnimi mazili lokalno, če pa je žarišč več in so po površini večja, bo pediater otroku predpisal antibiotik v obliki sirupa ali tablet.


Ker je impetigo zelo nalezljiv in se prenaša se z dotikom, okuženimi igračami, brisačami ... je pomembno, da v času okužbe doma poostrite higieno. Priporočamo umivanje rok z antiseptičnimi mili in izogibanje kontaktov, s katerimi bi bolezen lahko širili. V času zdravljenja se otrok ne sme kopati v bazenih.

 


PREBERITE TUDI: Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?


Kdaj gre lahko vaš otrok ponovno v vrtec ali šolo?

Otroci z nezdravljenim impetigom ne smejo v vrtec ali šolo. V kolektiv se lahko vrnejo, ko se spremembe na koži zasušijo. V kolektiv se lahko otrok z impetigom vrne 48 ur po uvedbi sistemskega antibiotičnega zdravljenja, saj ni več kužen, kljub temu, da spremembe na koži še niso zasušene. Svetujemo, da so kožne spremembe v času, ko je otrok v vrtcu ali šoli, pokrite.


VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
9
Izboljšanje imunskega odziva pri otroku
Ali pediatri svetujemo prehranske dodatke dojenčkom in otrokom?
7
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5



To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?