|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Štiri podobe globalne krize

Anton Komat, 21.9.2010
Zabeležka okrogle mize z Antonom Komatom, na temo aktualnega ekološkega stanja v svetu in pri nas. Oglejte si tudi video prispevek.

/11




Zabelezka z okrogle mize z Antonom Komatom, na temo aktualnega ekoloskega stanja v svetu in pri nas


Gospodarstvo je globalno, vendar posledice tega gospodarstva so lokalne in v lokalnem okolju jih je potrebno začeti reševati. Pri tem moramo razmišljati o tem kako je vse dogajanje v svetu med seboj povezano, ne pa gledati parcialno.
Prispodobo trenutnega stanja je podal s potnikom, ki leti v super udobnem letalu z vso najboljšo postrežbo, vendar ugotovi, da v letalu ni ne pilota, ne kopilota. Takšen je priblizno nas svet danes, ko lahko vecina nas trosi veliko in po nepotrebnem , vendar se ne zavedamo kako blizu smo mejam, ki jih postavlja narava. V to nebrzdano potrosnjo nas je pripeljalo zaupanje v pilota ( nevidna roka prostega trga) in kopilota ( dogma neodarvinizma) , ki pa ne obvladujeta situacije. Clovestvo je slo v ta eksperiment brezglavo ( kot ze v marsikaterega), vendar smo danes na meji. V svetu je ze ena milijarda (!!!) lacnih. Stevilo lacnih bo narascalo in sli bodo tja kjer bo se kaj hrane.Brezobzirna kompetitivnost ( neodarvinizem) in maksimiranje pozicije manjsine , pomeni ogrozanje vecine.

Svet mora kvantiteto zamenjati s kvaliteto.ozr. nenehno rast BDP-ja zamenjati z nicelno rastjo, o cemer so ze davno govorili nemski ekonomisti. Zato ne gre vec za vprasanje kaksno vrsto kapitalizma hocemo, temvec za NUJNOST nicelne stopnje rasti.Politiki in ekonomisti pa so se vedno obsedeni od rasti in vlagajo davkoplacevalski denar v obstojece structure proizvodnje in storitev.

Morali bi zaceti proizvajati izdelke, ki bi bili za daljso rabo , ne pa za cimkrajsi cas. To bi sicer pomenilo manj prodaje , vendar bi povecalo servisne dejavnosti, ki bi lahko zaposlile odvecno delovno silo. Pretirana potrosnja in kratka uporabnost izdelkov crpa omejene resurse zemlje , hkrati pa pomeni ogromen output odpadkov, s katerimi ne vemo kaj bi.

Problemi ekonomije, produkcije, ekologije,… so med seboj povezani.


Ekonomija je prisla v krizo, vendar se jo se vedno resuje s povecevanjem povprasevanja.Povecevanje povprasevanja pa povzroca ekolosko neravnovesje v naravi. Cloveska tehnologija ne more uravnavati ekosistema. Narava lovi novo ravnotezje sama , ko ga mi podremo. Akcija rodi reakcijo. Kot primer je navedel poplave v Zeleznikih , kjer so strokovnjaki opozarjali,da bo zaradi 4 nespornih napak, ki jih je povzrocil clovek, slej ko prej prislo do tega , da bo narava reagirala.Podobno se dogaja se z nekaj slovenskimi rekami. Odgovorna ministrstva pa gledajo stvari parcialno , namesto kompleksno.

 

Energetska baza civilizacije na naftni osnovi se bliza koncu.Nafte je se za kaksnih 30 do 40 let .Ob tem pa je treba vedeti,da za preusmeritev zivljenja na druge energetske osnove, potrebuje clovestvo okoli 20 let. Zato zahodne drzave neusmiljeno plenijo se zadnje rezerve. Energetske krize smo v preteklosti ze dozivljali.Slovenija je npr. imela energetsko krizo l.1930, ko je bila osnova les , ki ga je zacelo zmanjkovati zaradi prevelike porabe.Takrat smo sli na premog in kasneje na nafto. Slovenija v smislu energetike ni zelo ogrozena, ker ima se vedno les, geotermalno energijo itd.

 

Razvoj v kmetijstvu je sel v preteklem stoletju iz solarnega kmetijstva na naftno kmetijstvo. Posledica podrazitve nafte je ( z zamikom dveh let ) vedno podrazitev hrane.

Poenostavljeno povedano: solarna krava se pase in tudi sama gnoji zemljo. Na tezi pa pridobiva pocasi. Naftna krava stoji v hlevu in po cevkah dobiva hormone in antibiotike,da hitro zraste.Vendar vse , vkljucno z osnovno hrano, je potrebno do nje pripeljati.Osnova prevoza je nafta in zato je cena hrane povezana s ceno nafte. Ce je nafta draga , je hrana draga. Drzave to resujejo s subvencijami v kmetijstvo, vendar denarja za subvencije ni vec. Kmetijska sitema Romunije in Bolgarije sta se ze sesula.Za eno enoto hrane je potrebno vse vec enot energije.Istocasno pa zivina izdiha vec toplogrednih plinov, kot vsi avtomobili. Koncept nafta --- hrana , nas bo ubil. Prevoz hrane trosi ogromno energije, poleg tega pa se vsa dodatna poraba energije za ohlajanje, skladiscenje, veliki megamarketi itd.

V ozjih krogih se ve, da prihaja velik problem drage hrane . 68 drzav je ze zaprlo izvoz svoje hrane!!! Kar se danes dogaja v ZDA , se bo cez 1 leto pri nas. V ZDA 38 mio ljudi ( 10% prebivalstva) dobiva hrano na bone. Vsi , ki imajo koscek zemlje jo obdelujejo.Mediji o tem skoraj ne porocajo.

 

Slovenska kmetijska zgodba je zelo tragicna. Po kvadratnem metru orne zemlje smo na predzadnjem mestu v Evropi.Za nami je le Finska ( ima pretezno gozdove). 70 % pridelane hrane gre za zivino,ker se vedno gojimo govedo ( koruza) , ceprav je ze dolgo presezek mesa nad potrosnjo. Le 1/3 smo samooskrbni.Scenarij bo dramaticen. Hrana se bo zelo podrazila. Anglija ima 74% samooskrbo. Njihov cilj pa je 100% in prehod iz zivinoreje v poljedeljstvo, da se prehrani ljudi, ne pa izvaza meso.


Koncept obstojecega industrijskega kmetijstva bazira na:

- tezka mehanizacija

- monoculture

- pesticidi ali druga zasc.sredstva

- genetska semena

 

Pesticidi pa dejansko pobijejo le 0,1% skodljivcev ( pojavljajo se novi podobno kot gre za rezistenco pri antibiotikih), ostali pesticidi pa gredo , ozr. ostanejo v pridelani hrani. Uvedba pesticidov ( kemicna vojna) je povzrocila,da se je stevilo razlicnih skodljivcev povecalo za 10x.

 

Hrana- vse kar pojemo , to smo mi. Danasnje zdravstvo je le kurativa, reproduciramo bolezen.Prica smo vdoru farmacije in kemije v medicino.Farmacija se je polastila medicine in dejansko je zato medicina v stiski. Medicina je sla v smeri parcialne obravnave bolnika pod vplivom znanosti, ki je zapustila biologijo in sla v biokemijo,celico,DNK,…. Vmes je prisel se razvoj diagnosticne aparature in zdravnik le se pise recepte.- “mit o cudezni tabletki”Mi se pa do zdravja vedemo slabse kot do avta. Ko smo zdravi ga ne pazimo, ko zbolimo pa gremo k zdravniku po tableto.Tu vstopi hrana.Stari kitajski zdravnik je bil placan od svojih zdravih pacientov, ker je delal na preventivi. Kitajci se vedno trdijo, da bo civilizacija varna, ko bo kmet zdravnik in zdravnik ucitelj. Se pravi,da bo kmet proizvajal zdravo hrano, zdravnik pa bo ucil kako ziveti, da ohranimo zdravje.

 

Umrljivost pri “svinjski gripi” je 0,4 % , pri obicajni pa 0,6%. Farmacija si v gonji za dobickom izmislja nova obolenja.Ko so lahko proizvedli sinteticni estrogen so si izmislili “problem menopavze”.

Podobno je s holesterolom in krvnim pritiskom, kjer se znizuje mejne vrednosti s ciljem prodati cim vec zdravil.

 

Realna prehrana – vrste strupov v prehrani:

1.Nevrotoksini – najvec jih je v lupinah agrumov, ki se vozijo na velike razdalje v kontejnerjih in jih natopijo s temi strupi , da jih zascitijo pred gnitjem. Nalaganje teh strupov v zivcni sistem povzroci poskodbe mozganov. Posledice so CFS (sindrom kronicne utrujenosti), motnje v razpolozenju, spominu, stress,….pri otrocih pa tezave s hipermotoriko in tudi agresivnostjo. Zal otrokom , ki kazejo tovrstne znake pogosto predpisejo pomirjevala. Pri tem sadju je pomembno,da si vedno umijemo roke potem , ko smo sadje prijeli.

Paration - glavni zivcni strup se je v velikih kolicinah uporabljal v Slo. Zdaj je prepovedan , za kar gre v veliki meri zasluga g. Komatu in njegovim aktivistom.

Diazinon je pa se vedno v prodaji in uporabi. Kmetje pa o njegovi skodljivosti nimajo pojma.

Vsi zivcni strupi so se razvili iz bojnih strupov ( v casu 2.svet.vojne so jih Nacisti uporabljali nad Zidi v taboriscih). Ne uporabljajte prsil za komarje. Se zlasti ne, ce so v prostoru majhni otroci. Ti strupi so skodljivi za mozgane , ki so pri otrocih se v razvoju.

G. Komat skuša doseči, da teh strupov v naseljih nebi smeli uporabljati. Sedaj jim pri tem pomagajo ze tri odvetniske pisarne, brezplacno.

 

2.Hormonski motilci so najnevarnejsi strupi, vendar se o njih ne govori. Povzrocajo upad moskih spermijev za cca 50%. ( v Slo. Je 60% parov s problemom zanositve nezmoznosti spocetja prvega otroka). Pri moskih povzrocajo raka mod , pri zenskah pa raka rodil. Hormonski motilci se nahajajo v plastiki.Resitev je razdvojiti plastiko od vsebine.vecina hrane je danes namrec v plastiki. Vnjej so strupi,ki se izlocajo v hrano.

PCB – onesnazenost v Semicu je se vedno prisotna, ceprav se PCB ze 20 let vec ne spusca v vodo. V ljudeh je se vedno prisoten pcb. S tem v zvezi se ravnajte preventivno tako,da uzivate raje manjse ribe kot velike.V vseh vodah so namrec ze prisotni strupi in njihova koncentracija raste 10x z velikostjo ribe. V Slo. morju je po njegovem mnenju ze vse zastrupljeno in rib iz njega ne priporoca.

Strupi se nabirajo tudi v mascobnem telesu cloveka. Zato prehitro hujsanje ni priporocljivo,ker gre prevec strupov naenkrat v kri in posledice so lahko usodne.Mascobno tkivo matere pa je tudi osnova mleka dojece matere .Svedi in Svicarji imajo v tem smislu ze preventivne in izobrazevalne programe za bodoce mamice. Prav tako strupi , ki jih ima mati v telesu prodrejo tudi do otroka v trebuhu preko popkovnice. Na decke delujejo tako,da imajo manj spermijev in v puberteti ter kot odrasli postanejo bolj “pozensceni”. Pri deklicah pa povzrocajo raka rodil.

 

3. Metabolicni strupi (herbicidi)- porusijo energetiko celice. Ne uporabljajte herbicidov za zatiranje plevela. Posledica je lahko levkemija pri otrocih. G. Komat z aktivisti pripravlja predlog , da se jih prepove. Nase zdravstveno ministrstvo noce vec imeti pristojnosti nadzora nad hrano !!! To hocejo dati v resor kmetijstva, kar je najslabse. Komat in aktivisti se borijo,da bi bilo to v pristojnosti civilne druzbe. Herbicidi povzroce anaerobnost v celici in s tem se ona spremeni v rakavo.Taka celica potem jemlje telesu cedalje vec glukoze in ga dobesedno izstrada.

Pomemben je imunski sistem.Ce je dober, sam pospravi rakave celice.Stres in negativni psihicni dogodki unicujejo imunski sistem. Delno pomaga notranja meditacija., da omejimo vplive stresnega okolja. Ce imamo poleg stresa v telesu se kemikalije pa nastaja se vec rakavih celic in imunski sistem jim ni vec kos. Stanje duha je torej pomemben element imunskega sistema. Rak je pogosto bolezen duha. Hormonski motilci povzrocajo raka in diabetes ze pri otrocih Dodajajo jih hrani zato,da je obstojna.Hrana , ki se hitro pokvari, je zdrava !!!.

 

4.Aditivi ( zlasti E-ji) – preglejte deklaracijo izdelka in se izognite vsaj najbolj skodljivih( na internetu so inf. o E-jih).

E 621- natrijev glutaminat (MSN) je zelo pogosto uporabljan in zelo skodljiv.Nahaja se v 1/3 predelane hrane. Kot gostilo se uporablja v “kitajski hrani”.

Z njim delajo poskuse na misih , zaradi raziskovanja diabetesa.Ko ga dodajo hrani za misi, jim dobesedno “skuri “ pancreas. Enako deluje na cloveka, torej postopoma unicuje slinavko.Zadnje raziskave tudi kazejo,da povzroca zasvojenost, ker ob zauzitju sproza serotonin- hormon srece.Deluje podobno kot nekatere droge. Povzroca tudi diabetes in debelost. Pri majhnih otrocih opazijo,da postanejo prav histericni in hocejo vec in vec dolocene hrane .POLI salama je tipicen taksen izdelek.

 

5.Aspartan- najbolj razsirjen in zelo skodljiv. To je sladkorni nadomestek, ki se celo propagira kot sredstvo za hujsanje .Resnica je ravno obratna. Je 200x slajsi od sladkorja.

Sestoji iz :

- asparaginske kisline

- metanola( hud zivcni strup)

- fenilanalin( kislina)

Pri metabolizmu se aspartan razgradi v hude kancerogene snovi. Fenilanalin pa v mozganih povzroci nevrotransmiterski sok in posledica je depresija ali agresija ( ker zniza serotonin), odvisno od nasih vedenjskih reakcij.

Vsa umetna sladila pa povzrocajo neskoncno lakoto po ogljikovih hidratih.

Namesto umetnih sladil in belega sladkorja , uporabljajte fruktozo- grozdni sladkor.

 

Skvalen_ sestavina cepiva proti svinjski gripi – prvic so ga uporabili pri vojakih v zalivski vojni in to prevelike doze.Posledica je bila smrt. Deluje tako,da poveca imunsko odzivnost telesa.Povzroci pravi vihar v telesu kar zadusi kapilare in umremo od odziva lastnega telesa.

Nasi zdravniki so podpisali izjavo,da ne bodo povedali kaj je v cepivu.To je zahtevala farmacija, ki dobavlja cepivo. Po mednarodnih zakonih je najkrajsi rok za testiranje cepiva 1 leto.Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila pandemijo, (ceprav se ne ve ali ta dejansko bo) , ker bi sicer krsila ta zakon.Cepivo namrec ni bilo testirano 1 leto.

Najbolj so pri vseh prehranskih izdelkih ogrozeni otroci,ker se v njih akumulira vec strupov in njihov imunski sistem se ni razvit. Tudi zapor , ki preprecujejo,da strupi prodrejo v mozgane se nimajo razvitih. In prav otrok nihce ne cuva .Vrtci in sole kupujejo najcenejsko hrano.

 

Kupujte bio hrano pri dejanskih bio kmetih. S tem boste pomagali svojemu zdravju in podpirali razsirjanje bio pridelave. EU ze podpira sirjenje bio pridelave, nasa politika jo pa se ovira (lobiji).

VODA – v Lj. je izvor Hrastje sedaj zaprt, ker je bil kontaminiran s kancerogenimi snovmi .Napajal je cca 25.000 ljudi.Ostala voda v Lj. je dokaj ok , je pa kapaciteta na meji,ker Hrastje sedaj ne deluje.Ce se zapre se kak vir, bo pomanjkanje. Tudi v Slo. ze poteka “tiha vojna” za vodne vire.Multinacionalke tudi ze vstopajo. Vec ko bomo kupovali usteklenicene vode , vecji bo interes kapitala( profit) in drzave(DDV).Na koncu bomo drago placevali vodo,ki je za sedaj iz vodovodov se dokaj poceni in kvalitetna. Torej – pijte vodo iz pipe.

Slovenija reciklira le 20% embalaze .Za nami je le Albanija. Vendar kljucna zadeva je zmanjsati nepotrebno embalazo.

Moc , ki jo imamo potrosniki v rokah je nasa odlocitev, da hocemo biotsko hrano.Vec ko nas bo, bolj bo prisluhnila drzava in kapital.20% ljudi lahko obrne trend. ( Univerza CORNEL v ZDA – biolosko kmetovanje)

 

Testiranje rib v Ljubljanici- znano je , da ribe spremenijo spol,ce pridejo v stik s hormonskimi motilci. Ugotovili so,da 30% rib v Ljubljanici ze spreminja spol.Vzrok je nase lulanje , ki odteka v Ljubljanico.

5 prvih farmacevtskih tovarn v svetu , obvladuje tudi kemijo.

Eden od razlogov zakaj so hoteli eliminirati Sadama Huseina je tudi ta, da je imel najvecjo banko naravnih semen( 8000 starih sort) .Americani so po vdoru v Abu Graib vse to pokradli in sedaj Bill Gates, Rockefeller in Novartis to zopet vzpoztavljajo.

Pri nas zveze ekoloskih kmetov sedaj zbirajo stara semena, kolikor jih se je.

Codex Elementaris je poskus korporacij , da zavladajo trgu hrane in dodatkov. Prvi vdor v Slovenijo je ze bil s strani farmacije , ko so pred leti prepovedali prosto prodajo nekaterih zelisc .

Komat povdarja , da je izkljucno od nas odvisno kaj bomo kupovali.Vsak dan smo na voliscu, ko gremo v trgovino.

Nekdo od poslusalcev je vprasal tudi za mnenje glede mlekomata, ki je na ljubljanski trznici in si lahko natocimo sveze mleko v svojo steklenico.

Vendar Komat pravi, da je tudi to mleko “Nepokvarljivo” Poskusili so ga skisati a se ni dalo.Vsebuje namrec hormone in antibiotike , ker se prideljuje na avtomatizirani kmetiji z 80 kravami.Anglezi so pred kakim mesecem ze prepovedali reklamo za probioticni jogurt, ker dejansko ne deluje tako kot to propagira proizvajalec...

RESNIČNO PODPIRAJTE EKOLOŠKO PRIDELAVO, ZA NAŠO PRIHODNOST GRE!

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu j...
4
Razgibajmo črevesje
Center telesa, področje trebuha je odločilnega pomena za celotno psiho-fizično zdravje posameznika. Na tem področju se p...
4
Prepoved parabenov
Danska vlada je napovedala prepoved konzervansov propyl - in butylparabena v kozmetičnih izdelkih za otroke mlajše od tr...
3
Za dom brez strupov
V zadnjih desetletjih se je v surovinah za izdelavo embalaže, pohištva in tekstilnega blaga močno povečal delež nafte. O...
3



Kemična karantena rodnih žensk – 3.del
Bralkam svetujem, da se izogibajo stikov hrane in pijače s plastiko in da jedo hrano, ki izvira nižje na prehranski veri...
Amalgamske plombe, tempirane bombe
Vse več slišimo o nevarnosti težkih kovin v našem okolju, kot so svinec, kadmij, krom in arzen, toda živo srebro, edina ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?