|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Strupeni morski pajek – zmaj

P.L., 27.7.2018
Na spletu je zakrožilo sporočilo mamice, katere malček je stopil na morskega pajka. Ta je strupen in lahko zelo nevaren. Kaj storiti v primeru, če se zbodete ob morskega pajka, si preberite v prispevku!

image
Strupena riba se zadržuje na peščenih tleh.
/21


Morski pajek je vrsta strupene ribe

Na Facebook omrežju je neka mamica opozarjala o piku morskega pajka ali zmaja. Ta naj bi zbodel njenega otroka. K sreči se je zgodba srečno zaključila.

Poklicali smo Aleša Novaka iz Športnega društva H2O team iz Maribora in ga vprašali o tem, ali so v Jadranskem morju res strupene ribe in organizmi: 
»Veliko jih je, najbolj poznane so meduze in drugi ožigalkarji ter določene ribje vrste (morski pajek, škarpina (bodika) in škarpoč).«


Dobro je vedeti

Novak nam je povedal še nekaj stvari o morskemu pajku ali zmaju:
- Morski pajek je v javnosti slabo poznana ribja vrsta, čeprav je precej pogost. Obstaja ljudski rek, da je to najnevarnejša jadranska ribja vrsta. Zadržuje se na peščenih tleh in je pogost tudi v plitvinah.

- Morski pajek ne piči, pač pa se človek običajno zbode na njegovih hrbtnih bodicah. Tak pik je relativno pogost pri ribičih, ki s to ribo pogosto rokujejo in redek pri turistih in kopalcih, saj je riba plašna in se običajno umakne, preden stopimo nanjo.

- Simptomi so podobni kot pri vseh pikih strupenih rib, bolečina, oteklina in rdečica. Pri vbodu pajka bolečina v tridesetih minutah postane neznosna. Zaradi močnega strupa vbod morskega pajka lahko spremljajo tudi drugi simptomi, slabost, vrtoglavica, bruhanje in občutki tesnobe.

- Potrebno je poiskati zdravniško pomoč, strup je termolabilen in se priporoča namakanje mesta vboda v vročo vodo (temperatura več kot 40 stopnij Celzija). Posebej nevaren je vbod v primeru otroka in starejše osebe.


pajek

Vir fotografije: Wikipedija


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
7
Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5



POMEMBNO: Kaj storiti, če najdete izgublje...
Spodaj boste našli nasvete, kako lahko pomagate izgubljenemu otroku.
To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?