|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Ta vikend bomo svedrali!

Uredništvo Ringaraja.net, 3.11.2017
Naložite si brezplačno e-knjižico 12 idej za svedranje doma, v kateri boste našli zelo natančna navodila, kako se lotiti izdelovanja krotilke vetra, prijaznega zmaja, ognjenega debla, domačega spinerja in še več drugih zabavnih izzivov.

image
V Svedralnici otroci uporabljajo pravo orodje.
/11


Kot poudarjajo v Svedralnici, ko delajo roke, (se) delajo možgani.

Zato na spletni strani Mojstersime.si naročite brezplačno e-knjižico 12 idej za svedranje doma (najdete jo bolj na dnu strani) in se lotite izdelovanja krotilke vetra, prijaznega zmaja, vulkanskega sendviča ali pravega vulkana, ognjenega debla, svedrastega kruha, črne kače, domačega slack lina, spinerja, sončnega reflektorja - žarka vžigaleka, plešoče vode ali rakete. Ja, vse to lahko izdelajo otroci z vašo pomočjo ali pa tudi sami!


Vsi smo izdelovalci

Če nimate potrebnega orodja ali bi to "umazano delo" raje prestavili izven doma, lahko otroka odpeljete v Svedralnico v Ljubljani, kjer pričakujejo otroke od 6 do 14 let.

"V naši svedralnici se vsi fedrčki in svedrčki prek uporabe pravega orodja in pravih materialov učijo varne uporabe najrazličnejšega orodja in materialov ter z razstavljanjem in proučevanjem spoznavajo, kako stvari delujejo. Ob tem razvijajo ustvarjalnost, fino motoriko, globoko zbranost in osredotočenost na projekt, kar gradi tudi njihove možgančke. Otroci tudi ugotavljajo, da je v vsakem od nas izdelovalec in da se vsak lahko nauči šivati, žagati, kuhati ..., pri tem pa tudi doživijo ta dober občutek, ko nekaj narediš s svojimi rokami in imaš pred seboj rezultat svojega dela.

Hkrati pa spoznavajo, da so napake le del procesa in ne razlog za občutek manjvrednosti ter da v resnici zmorejo. Za dober izdelek je seveda treba tudi komunicirati in sodelovati z ostalimi v ekipi, tako majhnimi kot velikimi, tako da "skritih" učnih lekcij ob našem svedranju kar ni konec," pojasnjuje mojster Sime, ki je v resnici prej izumitelj kot mojster. V svoji delavnici se namreč igra z idejami in rešitvami za nove rekvizite za team buildinge in escape roome, igrala in učne pripomočke. Zanj so problemi izziv, napake priložnost in učenje igra.

 


Ko ustvarja cela družina

Ustvarjanje je seveda koristno za otroke, toda še več pa se naučijo in pridobijo, če starši ustvarjamo skupaj z njimi. "Čez vse leto opazujem naše fedre in svedrčke, ki so ustvarili takšne izdelke, ki se jih ne bi sramovali niti inženirji – od električnega avtomobila in lesenega čolna (s katerim smo šli na avanturo po Ljubljanici) do čisto prave smučarske skakalnice iz lesa. Ja, prav ste prebrali, vse to so naredili 6 do 14 let stari otroci, ki se skozi takšno ustvarjanje učijo, kako deluje realni svet okoli njih in dobijo pogum, da postanejo aktivni soustvarjalci svoje prihodnosti. Toda prav nič pa ne more preseči njihove hvaležnosti, ko so na družinskih delavnicah lahko ustvarjali skupaj s svojimi starši. Ko so si tudi starši dovolili biti igrivi, ustvarjati, se učiti, klepetati in preprosto biti tam skupaj z otroki in za njih," nam je zaupal mojster Sime - Simon Gantar.

Tako da hitro poiščite orodje in se ta vikend lotite družinskega ustvarjanja. Tudi starši se lahko pri tem marsikaj naučimo: da zmoremo (kar nam pride zelo prav, če smo preobremenjeni in imamo ves čas občutek, da nismo dovolj dobri), da so napake del procesa (tako, ko gre za odnos do otrok kot do partnerja in samega sebe), da je k izzivom najboljše pristopati z igrivostjo in odprto glavo (tudi, ko se nam mudi ali se nam zdi, da nam gre vse narobe) ter da se splača za vedno ohraniti radovednost, čudenje in navdušenje nad življenjem.

 

Svojo e-knjižico 12 idej za svedranje doma najdete tukaj, kjer boste izvedeli tudi vse o Svedralnici in njihovih aktivnostih.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
142
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
91
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
35
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
7



Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?