|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tako se dojenček v trebuhu odzove na določeno hrano

Uredništvo Ringaraja.net, 20.9.2023
Neverjetne fotografija: Tako se dojenček v trebuhu odzove na to, kar nosečnica poje

image
Neverjetno: 4D ultrazvočna fotografija razkriva, kako dojenček v trebuhu reagira na to, kar mamica poje. (Posnetek zaslona/ Fetalni in neonatalni raziskovalni laboratorij, Univerza Durham)
/11


Znano je, da dojenčki v maternici lahko okušajo hrano, ki jo jedo njihove matere, in očitno imajo raje korenje kot ohrovt. Ne verjamete? Poglejte si dokaz: grimase, ki jih dojenček dela, posnete s pomočjo 4D ultrazvoka.


Medtem ko so prejšnje raziskave pokazale, da se naše brbončice morda razvijajo že pred rojstvom in da lahko nanje vpliva materina prehrana, je nova študija poskušala pokukati in neposredno opazovati reakcije nerojenih otrok na različne okuse. Raziskovalci so ugotovili, da zarodek naredi jokajoč izraz, ko okusi določeno zeleno zelenjavo.


"Prejšnje raziskave so preučevale, kaj se zgodi po rojstvu in kakšne okuse imajo novorojenčki raje, vendar je opazovanje izrazov obraza zarodkov, ko pridejo v stik z grenkimi in drugimi okusi, nekaj povsem novega," pravi profesorica Nadja Raisland z univerze Durham. Znanstvena skupina je izjavila, da so v amnijski tekočini prisotne arome iz materine prehrane. Centri za okus lahko zaznajo snovi, ki dajejo okus, že 14 tednov po spočetju, medtem ko lahko zarodki zaznajo molekule vonja po 24 tednih.


PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih otrok v trebuhu ne mara


Takole je videti nerojeni otrok, čigar mama je pojedla korenček:

ultrazvok 

Dojenček se na ultrazvoku smehlja. (FOTO: Posnetek zaslona/ Fetalni in neonatalni raziskovalni laboratorij, Univerza Durham) 


Te zelenjave očitno ne marajo že otroci v trebuščku

Da bi preverili, ali lahko zarodki razlikujejo različne okuse, je ekipa uporabila ultrazvočne slike 70 nosečnic, starih od 18 do 40 let, ki so jih razdelili v dve skupini. Nosečnice v eni skupini so 20 minut pred ultrazvokom vzele kapsulo z ohrovtom v prahu, v drugi skupini pa kapsulo s korenčkom v prahu. Vse nosečnice so imele med nosečnostjo podobno prehrano in vnos zelenjave. Vse ženske v raziskavi eno uro pred ultrazvokom niso jedle ničesar.


PREBERITE TUDI: Zakaj je ultrazvok v 36. tednu nosečnosti izjemno pomemben?


Po pregledu so analizirali vsak posnetek fetalnih obraznih izrazov, vključno s kombinacijami grimas, ki so bile videti kot jok ali smeh. Posnetih je bilo več kot 180 ultrazvočnih slik 99 plodov, ki so bili skenirani v 32. in 36. tednu nosečnosti.


Tako je izraz na obrazu spremenil dojenček, ki je okusil ohrovt:

ultrazvok

Na ultrazvoku se vidi, da se je dojenček ob okušanju ohrovta pošteno namrščil. (FOTO: Posnetek zaslona/ Fetalni in neonatalni raziskovalni laboratorij, Univerza Durham) 


Jokajoče obrazne mimike so bile dvakrat pogostejše, ko so matere jemale kapsule ohrovta, v primerjavi z zarodki, katerih matere so jemale kapsule korenčka ali pa sploh niso jemale kapsul.


VIR: Yumama

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4



To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
Čudovito pismo vsem mavričnim mamicam
V teh trenutkih mavrične nosečnosti, si zaslužiš vso podporo in nežnost. Nekoga, ob katerem lahko skupaj prevedriš današ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?