|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako odpravimo temenca?

Mojca Buh, 22.2.2024
Temenca pravimo rumenkastim mastnim, lepljivim luskicam, ki se pojavijo v prvih treh mesecih življenja in skoraj ni novorojenčka, ki jih ne bi imel. Kako jih lahko odpravimo, smo povprašali Nastjo Lazar, dr. med., specialistko dermatologije.

image
Dojenčkova koža se močno razlikuje od odrasle kože. (Foto: Freepik.com)
/11


Temenca (strokovno jih imenujeno diseboroični dermatitis) so odraz nezrelega in neuravnoteženega izločanja maščobe, ki ščiti kožno površino. Vendar, naj vas ne skrbi, dojenčka te spremembe ne srbijo in tudi ne motijo.

 

Temence so včasih znak bolj občutljive kože, lahko pa tudi posledica uporabe penečih šamponov, ki jih težko dovolj dobro speremo z lasišča. »Te luskice so lahko omejene na vrh glave ali pa se včasih razširijo po glavi, do obraza. Kadar se poleg luskic pojavi še rdečina kože govorimo o vnetju – seboroičnem dermatitisu in takrat je potrebno obiskati zdravnika, saj se lahko (redko) razširi še pod pazduhe, okoli popka in pod pleničko,« pojasnjuje Nastja Lazar, dr. med., specialistka dermatologije.


Kako preprečiti in odpraviti temenca?

»Sama temenca se lahko odpravlja z vrsto sredstev, od olivnega, mandljevega, arganovega olja do kamiličnih ali fizioloških obkladkov in nenazadnje tudi s pomočjo otroških kozmetičnih preparatov namenjenih taki problematiki  Princip ostaja vedno isti: luske je potrebno zmehčati in čim bolj nežno odstraniti s površine kože. Preprečimo jih lahko le delno, s primerno nego. To pa pri dojenčku pomeni, da površina kože potrebuje dodatno zaščito primerno letnemu času in to tako s kozmetiko, kot tudi z oblačili. Osebno priporočam uporabo pH 5,5 mila in preparatov za osnovno nego dojenčkove kože,« svetuje Nastja Lazar, dr. med., specialistka dermatologije.


Dojenček ima izpuščaje po telesu

Novorojenčkova in dojenčkova koža se močno razlikuje od odrasle kože. »Vezi med celicami so rahle, znojnice in lojnice niso popolnoma razvite in ne delujejo primerno, apokrine žleze ne delujejo in se šele v puberteti številčno in funkcijsko razvijejo. Imunski sistem še ne deluje, zato je infekcija lahko hitreje sprožena,« o dojenčkovi koži razlaga dr. Lazarjeva. In ravno zato je dojenčkova koža bolj občutljiva na vse zunanje dražeče faktorje, med katere prištevamo: saprofitne bakterije, glivice, plesni, mraz, sonce, vročina, veter itd.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
16
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
16
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
13
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
11



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...