|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Familylab svetuje: Tretjič mama

Uredništvo Ringaraja.net, 20.11.2017
"To, kar starejša otroka ob prihodu dojenčka zares potrebujeta, ni enak delež maminega in očetovega časa, temveč pripoznanje in priznanje staršev, da sta doživela izgubo in da potrebujeta čas, da sprejmeta novo situacijo," pojasnjuje Sabina Adanič.

image
Ob prihodu tretjega člana se družinska dinamika spremeni.
/11


"Pričakujem tretjega otroka in me vse bolj, ko se bližam porodu, skrbi, kako bom jaz kot mama in mi kot družina uspeli funkcionirati kot družina s tremi otroci. Kako bosta odreagirala starejša otroka, kako bom ob dojenčku sploh uspela najti čas za njiju? In kaj pa midva z možem, sedaj ko bova razcepljena na tri strani? Vse to me zelo muči, zato iskrena hvala za nasvet.  

Zaskrbljena nosečka

 

Za nasvet smo prosili Familylabovko Sabino Adanič. 

 

Dovolj časa in veliko potrpljenja

S podobnimi dilemami sem se sama ubadala nekaj mesecev nazaj, ko smo pričakovali tretjega otroka. Danes, ko smo že malo več kot pol leta petčlanska družina s tremi otroci, vas lahko potolažim - vse bo v redu!

Prehod iz dva na tri je ponavadi - vsaj za starša - lažji kot prehod iz enega na dva otroka. Lažji predvsem zato, ker imata starša vsaj približno predstavo, kaj se bo dogajalo pri sorojencih in v družini. Seveda pa je življenje odvisno od nešteto malenkosti, zato dogajanja v družini ne moremo nikoli natančno predvideti. Na vprašanje, kako boste funkcionirali kot družina, vam zato lahko svetujem le to, da tako kot pri vseh večjih spremembah tudi tokrat sebi, otrokom, partnerju in vaši družini kot celoti podarite dovolj časa in veliko potrpljenja, da se boste prav vsi navadili na novo situacijo družine s tremi otroci.

 

Pripoznajte izgubo starejših otrok

Dinamika v družini se bo zagotovo spremenila, čemur se ne morete izogniti. Starejša otroka bosta namreč vsak na svoj način doživela izgubo enega dela starševske pozornosti, ki sta je bila navajena, in izgubo svoje pozicije v družini. Srednji otrok se bo s prihodom dojenčka, ki kar naenkrat prevzame pozornost, čas in naročje staršev, srečal prvič, sprememba pa seveda ni povsem enostavna niti za starejšega otroka. Če boste torej opazili, da sta otroka ljubosumna, posesivna ali se ‘grdo obnašata’, poskušajte najprej ugotoviti, s čim se v resnici spopadata.

Veliko staršev se poskuša otrokovim občutkom izgube izogniti tako, da se trudijo svoj čas čim bolj pravično razdeliti na po novem tri dele. Toda takšno pravično deljenje pozornosti je v resnici Sizifovo delo, ki vas bo le še dodatno izčrpalo. To, kar starejša otroka ob prihodu novega družinskega člana zares potrebujeta, ni enak delež maminega in očetovega časa, temveč pripoznanje in priznanje staršev, da sta doživela izgubo in da potrebujeta čas, da sprejmeta novo situacijo. To pomeni, da morata starša znati sprejeti in dovoliti, da otroka izrazita tudi njuna manj 'pozitivna' čustva, kot so jeza, žalost, frustracija, strah in občutek, da nista več pomembna.


Po lastni meri in brez slabe vesti

Za kolikor toliko umirjeno delovanje družine s tremi otroci je nujno, da se z možem uspeta dogovoriti, kako si bosta razdelila vsa družinska opravila, pri čemer ne pozabita v družinski urnik vključiti tudi trenutkov samo za vaju. Brez slabe vesti se lahko odločite, da bosta starejša otroka dopoldne v vrtcu, tako da se boste lahko dopoldne povsem posvetili dojenčku in medtem, ko bo spal, napolnili svoje baterije. Popoldne pa naj dojenčka, če je le mogoče, vsaj za nekaj časa prevzame partner, da se lahko vi posvetite starejšima otrokoma, tudi vsakemu posebej. Če je partner odsoten ali če se boste odločili starejša otroka obdržati doma, vam je lahko v pomoč nosilka, ki vam omogoča, da ste ves čas ob dojenčku, hkrati pa se lahko ukvarjate s starejšima otrokoma, greste skupaj na sprehod ali igrišče, skupaj skuhate kosilo ipd.

Pri organizaciji družinskega časa ne pozabite tudi na čas zase. Zadovoljna in spočita mama namreč veliko lažje funkcionira in tudi otroci so potem ponavadi manj razdražljivi in naporni. Ko začutite, da ste utrujeni, pustite gospodinjske opravke ob strani in se brez slabe vesti spočijte. Pomagate si lahko z zamrznjenimi obroki, ki vam bodo podarili dragocen dopoldanski spanec skupaj z dojenčkom, in veliko talno blazino za dojenčka, na kateri bo vaš najmlajši član opazoval okolico, vi pa se boste medtem lahko posvetili drugim rečem. Vsekakor si življenje organizirajte tako, da bo vam prijetno in čim bolj enostavno. Čas, ko dojenček spi, pa vendarle posvetite sebi - takrat globoko zadihajte, se poskusite čim bolj sprostiti in pomeditirajte, spijte v miru (še toplo!) kavo, pokličite prijateljico ali preprosto pojdite spat, če ste utrujeni. Brez slabe vesti, ker tega dragocenega časa niste porabili za gospodinjska opravila. 

 

Sabina Adanič je mama treh otrok, diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok in Famlylabova sodelavka, ki uživa v potovanjih in odkrivanju novega, kuhanju, branju in vožnji z motorjem, ki odkar je mama, še počiva v garaži.


BLOG: Kako sem postala najsrečnejša babica...
Naenkrat je spet postala moja mala nebogljena punčka, ki sem ji vedno - v dobrem in slabem - stala ob strani. Med vožnjo...
43
Razgibajmo možgančke: SUDOKU
Kdo med nami ne pozna Sudokuja, te svetovno znane logične uganke. Pa je Sudoku primeren tudi za naše otroke?
5
Beremo: Kdo je Palčič?
Pot domov je včasih zelo nevarna, težka in dolga. Preverite, kdo bo očeta Palčiča rešil pred nevarnim ognjem ...
5
Razvoj fine motorike
Razvoj fine motorike (majhnih mišic in mišičnih skupin) naših otrok je izjemnega pomena in zahteva usklajeno delovanje o...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


BLOG: Kako sem postala najsrečnejša babica...
photo
Naenkrat je spet postala moja mala nebogljena punčka, ki sem ji vedno - v dobrem in slabem - stala ob strani. Med vožnjo...
VIDEO: Kako otroka naučiti zavezati čevlje?
video
A znate pokazati otroku,kako se zaveže pentljo na vezalkah? A je vaš način vezanja čevljev res najbolj enostaven? Poglej...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?