|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Tudi deževen dan je lahko zabaven

Pavla Kliner, 29.9.2023
Zunaj lije kot iz škafa. Otroci se valjajo po sedežni garnituri in ne vedo, kaj bi sami s sabo. Če si ne želite tega scenarija, vnaprej načrtujte igre v primeru slabega vremena. Ponujamo vam nekaj namigov, kako razveseliti otroke na kisel dan.

image
Skakanje po lužah je najboljša zabava, ko pada dež. (Pexels.com)
/11


Eden najpogostejših stavkov, ki ga starši slišijo iz ust svojih potomcev je: »Dolgčas mi je«. Ko je vreme lepo in sončno, to niti ni tako problematično. Otroci se lahko igrajo in zamotijo zunaj na dvorišču ali se z njimi podamo na zabaven izlet v naravo. Kaj pa, ko zunaj močno dežuje in ko švigajo strele? Predlagam, da si za takšne mokre in sive dni naredimo plan, kaj vse bi lahko z našimi malčki počeli. Najlažje bi jih bilo posaditi pred računalnik ali televizijo, ampak to nam ne pade na kraj pameti. Danes bomo bolj ustvarjalni in veliko bolj zabavni. Potrebujemo le nekaj dobre volje in kanček domišljije.


Lotimo se izdelave lutk 

Kdo v otroštvu ni izdeloval lutk iz bombažnih nogavic, papirnatih vrečk, gumbov in odpadnih materialov? Prenesimo to zabavno početje tudi na svoje otroke. Najprej, seveda, potrebujemo eno veliko škatlo za lutke, v kateri zbiramo ves »odpadni material«, ki nam bi pri tem početju lahko prišel prav. Pri pospravljanju hiše, nakupovanju ali na oddihu imejmo vedno odprte oči za morebitne zabavne naravne ali umetne predmete in okraske, ki bodo nam in našim otrokom prišli prav pri izdelovanju domačih lutk.


PREBERITE TUDI: Domači plastelin – enostavno in hitro


V škatli za lutke ne smejo manjkati bleščice, suh fižol, razne ploščice, palčke, vrvice, trakovi, preja, gumbi, nalepke, školjke, plastelin, praznični okraski, plastenke, plastični ali papirnati lončki, penasta guma, stiropor, žogice za namizni tenis … V vsaki spodobni lutkovni škatli morajo biti tudi lepilo, škarje, volna, kosi odpadnega blaga in usnja, karton, zobotrebci, sukanec, igla (pri šivanju nadzorujte otroke ali pa šivanje raje prevzemite sami, če so vaši otroci še premajhni). Prav tako ne smejo manjkati majhne zložljive kartonske škatle različnih barv za ozadje in rekvizite.

Pazimo, da manjši otroci ne pridejo v stik z majhnimi predmeti, ki bi lahko predstavljali nevarnost zadušitve. Material imamo na voljo in že znamo izdelovati preproste domače lutke, s katerimi se naši malčki samostojno igrajo. Ko bomo še bolj napredovali, pa s svojimi otroci priredimo tudi kakšno domačo lutkovno predstavo. Zabavno bo!


Organizirajmo modno revijo …

Deževen dan je kot nalašč za to, da otroci potegnejo iz omar cunje svojih staršev ali pustne kostume in se preoblačijo. To seveda dobro veste, če imate doma punčko. S pravilno izbiro oblek in kostumov pa znajo v igri preoblačenja zelo uživati tudi fantki.


PREBERITE TUDI: Preproste igrače za spodbujanje fine motorike


Kaj, če bi doma imeli posebno skrinjo ali dve za shranjevanje starih oblačil in dodatkov ter pustnih kostumov? Če že ne zaradi drugega, za zabavne igre preoblačenja na kakšen siv deževen dan. Takrat lahko priredite tekmovanje v smešnem preoblačenju ali modno revijo. Otroci naj nase zvlečejo zabavna in smešna oblačila, kot so klobuki različnih oblik in velikosti, športne kape, čelade, prevelike čevlje, srajce in druga oblačila.

Vsaj na ta dan jim dovolimo, da se preoblačijo v vse, kar jim pade na pamet – v zdravnike, medicinske sestre, »kavbojce in indijance«, manekenke … Lepša oblačila, ogrlice, rokavice, šale, zapestnice, torbice in druge modne dodatke lahko uporabimo za domačo modno revijo.

Da bo še več smeha in zabave, otroke fotografiramo, ko hodijo in pozirajo na domači modni stezi. Takšne sproščene igre otrokom lahko pomagajo, da se znebijo pretirane sramežljivosti in nezaupanja vase.


PREBERITE TUDI: 10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami


… ali pa plesno tekmovanje

Privijte na glas glasbo, ki jo obožujejo vaši otroci in naj se plesno tekmovanje začne! Ples je eden od najboljših načinov, da otroci pokurijo nekaj odvečne energije. Nič zato, če imajo dve levi nogi in nobenega ritma. Važno je, da dvignejo zadnje plati, se sprostijo in migajo. Lahko se tudi spakujejo, kdo je videti najbolj smešno. Tisti, ki požanje največ smeha, je zmagovalec.


Specimo pecivo  

Se tudi vi še danes spomnite, kako lepo je dišala kuhinja, ko je vaša mama pekla domače piškote. Naj bodo tega prijetnega domačega občutka deležni tudi vaši otroci. Skupaj z njimi specimo piškote, ki jih imajo najraje. Čim bolj različnih oblik bodo, tem bolje. Če jih otroci želijo podariti svojim babicam, varuškam, tetam in drugim ljudem, ki jih imajo radi, naj jih sami ljubeče okrasijo in zapakirajo v škatle. Slednje lahko okrasijo tudi z barvnimi trakovi in pentljami. Na deževen dan pa lahko naše malčke naučimo tudi kakšne druge spretnosti v kuhinji. Gotovo bodo uživali v postopku paniranja zrezkov ali kot pomočniki pri peki palačink.


PREBERITE TUDI: Družinsko povezovanje z naravo


Čofotajmo v banji ali po lužah

Čeprav mogoče ne verjamete, imajo otroci radi deževne dni in vikende. Treba jim je le ponuditi prave ideje in igre, ki so primerne za takšne dni. Poleg naštetega, lahko denimo zlagajo kocke, rišejo z vodenimi barvicami (lahko narišejo, kakšen je videti dan, kadar sije sonce, in kakšen, ko pada dež …), ustvarjajo izdelke s plastelina …

Na ta dan se lahko tudi zelo dolgo kopajo in uživajo v čofotanju v banji. Takšen dan je kot nalašč tudi za generalno pospravljanje igrač. Če je možnost, naj vsak otrok pripravi nekaj igrač za revne otroke. V primeru, da dež ni premočan in ne udarjajo nevarne strele, naj otroci nataknejo gumijaste škorenjčke in pelerine ter se sprehajajo po dežju. Čofotanje po lužah je za malčke neprecenljivo doživetje. Ko bodo prišli na toplo, bodo prijetno utrujeni in zaspali bodo kot angelčki.


PREBERITE TUDI: Športne igre v stanovanju za deževne dni

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
8
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
6
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
4
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
4



Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?