|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Umetnost je za šolske otroke izjemnega pomena

Uredništvo Ringaraja.net, 5.2.2024
Če učencem damo čas, prostor in materiale za ustvarjalno izražanje, se jim lahko občutno zmanjša stres, izboljša se spomin in poveča se celo občutek socialne povezanosti.
Ključne besede:

image
Starši lahko prepoznajo otrokovo umetniško nadarjenost tako, da opazujejo otrokovo zanimanje in angažiranost pri dejavnostih, povezanih z umetnostjo. (Foto: Freepik.com)
/11


Umetnost je ključnega pomena za rast in razvoj posameznika oz. lahko celo vpliva na naše zdravje, krepi kritično mišljenje, ustvarjalnost, zvišuje akademsko uspešnost, dobro počutje, kulturno zavest in ostale pomembne življenjske veščine. 

O tem, kako pomembna je umetnost v šolskem obdobju (in tudi splošno), smo se pogovarjali s Polono Kovačič Bebler, direktorico LICE likovnega centra, družinskega zavoda za likovno kulturo.

 

Zakaj je umetnost tako pomembna?

Narejene so bile številne študije, da umetniško izražanje pri šoloobveznih otrokih dobro vpliva na regulacijo čustvenih stanj, kar posledično vzpodbuja fizično in psihično dobro počutje. Raziskave so celo pokazale, da otroci, ki se naučijo risati, slikati, peti ali samo ceniti umetniška dela (obisk muzejev, galerij,…), imajo več možnosti postati ne le srečnejši in bolj zdravi, ampak tudi boljši ljudje.

Če učencem damo čas, prostor in materiale za ustvarjalno izražanje, se jim lahko občutno zmanjša stres, izboljša se spomin in poveča se celo občutek socialne povezanosti.

 

Vpliv umetnosti pri šoloobveznih otrokih:

- Razvoj spretnosti: likovna vzgoja otrokom pomaga razviti spretnosti kreativnega reševanja problemov, vizualno razumeti težje pojme pri ostalih predmetih ter izboljšati motorične, jezikovne in socialne spretnosti.

- Kulturna ozaveščenost in lažje izražanje svoji idej.

- Raziskano je bilo tudi, da je pogostost izražanja skozi umetnost povezano tudi z boljšim uspehom pri drugih predmetih, kot so matematika, naravoslovje in učenju jezika.

- Pomaga zmanjšati stres in pripomore k razvoju čustvene inteligence.

- Povečanje ustvarjalnosti in inovativnosti (kar je bistveno za uspeh na različnih področjih v življenju).

 

Kako prepoznamo otrokovo nadarjenost?

Starši lahko prepoznajo otrokovo umetniško nadarjenost tako, da opazujejo otrokovo zanimanje in angažiranost pri dejavnostih, povezanih z umetnostjo, mu zagotovijo ustrezna orodja in materiale, spodbujajo ustvarjalnost in eksperimentiranje, opazujejo napredek in njihovo izraznost. Ne gre pa vedno za izstopajoče talente, ki jih takoj prepoznamo, lahko se otrok skozi likovnost izredno rad izraža in starš(ali pedagog) v njegovih delih ne vidi nič posebnega. Pomembno je, da otroka to veseli in bi želel še več ustvarjanja, takrat je priporočljivo, da najdemo neko podporno okolje, kjer se posameznik lahko razvija naprej.

Seveda smo si odrasli, tako kot otroci zelo različni, če je nekdo izredno športen tip in ga umetnost ne zanima, si je pač izbral neko drugo obliko izraznosti. V šolskem okolju takšni otroci dobijo neko likovno osnovo, ki je za življenjsko pot, ki si jo bodo izbrali, verjetno popolnoma zadostna. Najpomembneje je, da naše otroke opazujemo, jih skušamo začutiti in podpremo pri tem, kar jih veseli.

 

Kaj pa otroci s posebnimi potrebami?

Umetnost je ključnega pomena za otroke s posebnimi potrebami, saj jim lahko pomaga razviti bistvene spretnosti, izražati čustva, izboljšati komunikacijo, zgraditi samospoštovanje in zaupanje, razviti socialne veščine, izboljšati fino motoriko ter zagotoviti lajšanje stresa in čustveno, ter socialno dobrobit. Glede na našo usposobljenost kadra, sodelujemo tudi z otroki s posebnimi potrebami, zasvojenimi z drogami in njihovimi starši, kjer se preko umetnosti, pogovora in celotnega procesa omogoči, da se izrazijo tudi najglobje rane.

 

Zakaj je dobro, da otroka vpišemo na likovni tečaj?

Likovni pedagogi, vzgojitelji in tudi starši lahko igrajo pomembno vlogo pri podpiranju in razvoju likovnosti pri otrokih, ter spodbujanju njihove ustvarjalnosti in umetniškega razvoja. Je pa res, da je v trenutnem šolskem sistemu žal tako, da imajo otroci odmerjenih zelo malo ur likovnega pouka. V vrtcih je seveda veliko več ustvarjanja je pa to tudi seveda zelo odvisno od vzgojiteljic in njihovega likovnega znanja, vzpodbud ali vsaj nekega notranjega občutka glede tega.

Mnogokrat nam žal pride na ušesa, da kakšen otrok pove, da ga je zaradi drugačnega dojemanja »realnosti« likovni pedagog v šoli skritiziral. Z neustreznimi reakcijami lahko otroka nehote zelo zablokiramo in to samo zato, ker ga enostavno ne razumemo oz. gledamo preveč šablonsko. V otroku je potrebno iskati, videti in podpreti potencial in prav s tem mu omogočimo razvoj svoje, edinstveni poti. Zunanjim likovnem izvajalcem je to narediti malce lažje, ker na srečo nismo obremenjeni z ocenjevalnim sistemom in imamo na razpolago več časa in manj otrok. Tako si lahko dovolimo popolnoma drugačen, individualen pristop do vsakega posameznika posebej. Doma lahko veliko naredijo tudi starši, ki si vzamejo čas, se ustrezno podučijo in predvsem, da imajo voljo in veselje ustvarjati s svojimi otroki.

 

Vsekakor pa bi se priporočilo posameznikom, ki bi si svoje znanje želeli kakorkoli likovno nadgraditi ali več ustvarjati, obisk dodatnih strokovnih likovni tečajev iz več razlogov:

- Dodatni razvoj likovnih spretnosti pod strokovnim vodstvom, lahko otrokom ponudi bolj poglobljena navodila in prakso pri razvijanju njihovih umetniških sposobnosti.

- Spoznavajo in preizkušajo različne tehnike in medije, kar jim omogoča raziskovanje in eksperimentiranje na svoj edinstven način.

- Individualni pristop, profesionalni likovni tečaji lahko otrokom zagotovijo večjo pozornost in lažje dobijo povratne informacije, kar jim pomaga hitreje izboljšati svoje spretnosti.

- Tovrstno izobraževanje omogoča druženje in povezovanje podobno mislečih, s podobnimi interesi, kdaj pa tudi možnost za sodelovanje, velikokrat se ustvari občutek neke skupnosti.

- Pomaga pri učinkovitejšem razvoju otrokovih umetniških spretnosti in tehnik, saj prejmejo bolj osredotočena navodila in zaradi manjšega števila udeležencev, dobijo več pozornosti, kot recimo pri rednem pouku.

- Na likovnih tečajih otroke vzpodbujamo, da razmišljajo izven okvirjev, da razvijajo svoje lastne ideje in so suvereni, samostojni, kar posledično zelo dobro vpliva na reševanje problemov in razvoj kritičnega mišljenja.

- Pri urah likovne umetnosti so otroci izpostavljeni različnim kulturam, perspektivam, kjer se zelo vzpodbuja občutek empatije in na splošno dojemanje sveta okoli nas.

 

Likovni center Lice

Tečaji, ki jih izvajamo v likovnem centru Lice, so zasnovani na poseben način, kjer svoje znanje prepletava dve likovnici, ena je s področja arhitekture, druga s področja likovne pedagogike, vse skupaj pa je podprto tudi z elementi likovne terapije. Preplet različnih znanj pridejo zelo prav tudi pri specifičnih primerih, npr. pri določeni blokadi otroka. Skozi redno ustvarjanje, spodbujanje in tudi s pogovorom, lahko otrok ponovno zažari v novi luči. Da se starši izognejo nepotrebnim popoldanskim vožnjam po mestu, izvajamo tečaje kar na Osnovnih šolah (Kolezija,…) v Ljubljani in na Brezovici. Z jesenjo bomo malce razširili program, med drugim tudi v vrtce (Ljubljana), kjer bomo združili likovno ustvarjanje z gibom.

 

www.lice.si

Facebook: Lice, likovni center

Instagram: lice_likovni_center

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
12
Klopi ne marajo citrusov!
Naravni repelent proti klopom lahko pripravite kar doma. ponujamo vam dva recepta, kako pripravite naravni razpršilca za...
4
Najem avtomobila v tujini
Če ste se odpravili na dopust z letalom, bi bilo koristno, če pomislite še na potovanje po izbrani destinaciji. Peš verj...
4
Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
4



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?