|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uspavanje z belim šumom

Jerneja Pavček, 23.12.2011
Pri uspavanju si lahko pomagamo s tihim prigovarjanjem črke šššš šššš, nežnim umirjenim prepevanjem, številnim pri uspavanju pomaga tudi poslušanje t.i. belega šuma in rožnatega šuma. Kaj je beli šum?

image
/11


Foto:©Erika Hastings

 

Spomnite se, kako se počutite, kadar poslušate petje ptic, žuborenje vode v potoku, šumenje morja in valov, šelestenje drevesne krošnje, kadar zaveje skoznjo veter ali ko poslušate oglašanje kitov? Ti zvoki nas sproščajo, odpirajo. To so zvoki narave. Ko jih poslušamo dihamo drugače, spustimo svoje misli in se prepustimo, sprostimo.

Tudi otrok v materinem trebuhu posluša zelo podobne zvoke, kot jih slišimo v naravi. V maternici posluša šumenje krvi po žilah, bitje materinega srca, oglašanje prebave in želodca, pozna materin glas. Ves čas ga obkrožajo zvoki, ki pomirjajo, nudijo varnost. Ob prihodi iz porodnišnice se mora otrok prilagoditi številnim spremembam, tudi novim zvokom, ki ga obdajajo.

Pri uspavanju si lahko pomagamo s tihim prigovarjanjem črke šššš šššš, nežnim umirjenim prepevanjem, številnim pri uspavanju pomaga tudi poslušanje t.i. belega šuma in rožnatega šuma.

 

Kaj je beli šum?

V belem šumu so vse frekvence zastopane približno enako. Tako, kot svetloba vsebuje vse spektre, tudi beli šum zajema vse frekvence. Prisoten je tudi rožnati šum, ki se od belega razlikuje v tem, da njegova jakost pada s frekvenco.

Za zahtevnejše bralce: razlika med belim in rožnatim šumom je v tem, da je beli šum popolnoma brez korelacij. Njegova vrednost v vsakem trenutku je popolnoma neodvisna od vrednosti v prejšnjem trenutku. Rožnati šum pa nasprotno kaže zelo izrazite korelacije. Njegova vrednost v danem trenutku je torej bistveno odvisna od vrednosti v prejšnjih trenutkih. Te korelacije so dolgega dosega v času in govorijo o tem, da je sistem v bližini neke vrste kritične točke (Rudolf Podgornik, HOH str. 257)

 

Zvoki, ki jih prepoznamo ob poslušanju belega šuma so zelo podobni zvokom, kot jih je poslušal otrok v maternici. Zvok belega šuma nas spomni na šumenje televizijskega sprejemnika, kadar na sporedu ni programa, tudi sesalec, sušilec za lase in razni ventilatorji oddajajo beli šum.

 

Beli šum pomirja in uspava tudi odrasle in je odlična pomoč pri odpravljanju nespečnosti.

 

Na svetovnem spletu so na voljo številni nosilci zvoka, kjer lahko izbiramo med zvoki dežja, šumenja potoka, vetra, poslušamo lahko morske valove, ptičje petje, oglašanje čričkov, mehanske zvoke, ventilatorja, prhe, grmenja…

Dobro je vedeti:

• Zvok belega šuma vedno predvajamo preko zvočnikov, nikoli preko slušalk.

• Poskrbimo za primerno glasnost (ne preglasno).

• Poskrbimo za otrokovo varnost (naprave naj bodo izven otrokovega dosega).

• Zvočnih nosilcev z zapisi zvokov belega šuma nikoli ne uporabljajte med vožnjo z avtomobilom.

 

Raziskava o belem šumu in uspavanju (prevod članka) 

JAD Spencer, D J Moran, A Lee, D Talber

Institute of Obstetrics and Gynaecology, Royal Postgraduate Medical School, Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital, London

Povzetek

Proučevali smo 2 skupini dvajsetih dojenčkov, starih med 2 in 7 dni ter jih naključno testirali. V skupini, ki smo ji predvajali beli šum, je v petih minutah zaspalo 16 (80 %) dojenčkov, v kontrolni skupini pa le 5 (25 %). Beli šum je materam lahko v pomoč pri umirjanju problematičnih dojenčkov.

 

Posnetki zvokov v maternici novorojenčke pomirjajo. Neka raziskava je pokazala, da so ob njihovem poslušanju zaspali štirje od petih dojenčkov, vendar so učinkovitost tega zvoka pogosto presojale matere same (1). Štiri dni stari novorojenčki so ob neprekinjenem predvajanju belega šuma zaspali občutno hitreje, njihov spanec pa je trajal do 20 % dlje (2). Preverili smo napravo, primerno za domačo uporabo, namenjeno pomirjanju dojenčkov in spodbujanju spanca (3). To smo storili z raziskavo, v kateri so bili zdravi dojenčki naključno izpostavljeni kratkim intervalom belega šuma.

 

Metode

Zvočni učinek komercialno dostopne naprave za proizvajanje belega šuma (Babyshh, Egnell-Ameda Ltd), ki je zaprta in deluje na baterije, so preverili v zvočnem laboratoriju, Depratment of Health Supplies Technology Division, Russel Square, London. Uporabili so naprave za proizvajanje, merjenje in analizo zvoka Bruel & Kjaer, ki se navadno uporabljajo za preverjanje pripomočkov za gluhe.

Dovoljenje za izvedbo klinične raziskave je dal lokalni odbor za etiko. Raziskava je bila narejena na 40 zdravih novorojenčkih, nihče od njih ni bil nedonošen, starih med 2 in 7 dni, s soglasjem njihovih mater. Naprava za proizvajanje belega šuma je bila nameščena v posteljico, 30 do 50 cm od dojenčkove glave. Naključno je bila vklopljena ali izklopljena, odvisno od navodila v kuverti. Dojenčkovo stanje so pet minut neprekinjeno opazovali posamezni raziskovalci, ki so zabeležili, če je dojenček po štiri in pol minutah belega šuma zaspal. Spanec je bil definiran kot stanje mirovanja z zaprtimi očmi in enakomernim dihanjem (4).

Pri prvih dvajsetih novorojenčkih se je med raziskavo neprekinjeno beležil srčni utrip, za kar so bile uporabljene elektrode za elektrokardiogram na prsih in zaslon FM7 (Oxford Sonicaid Ltd).

 

Podatki in rezultati obeh skupin novorojenčkov

*Za primerjavo skupin sta bila uporabljena t-test za primerjavo povprečij dveh vzorcev in Fisherjev eksaktni test za števila. Učinek belega šuma je bil ocenjen s testom X2.

 

Za primerjavo skupin sta bila uporabljena t-test za primerjavo povprečij dveh vzorcev in Fisherjev eksaktni test. Po razporeditvi rezultatov predvajanja belega šuma ali odsotnosti zvoka so bili rezultati ocenjeni s testom X2 in izraženi kot relativno tveganje. Število testiranih novorojenčkov je temeljilo na pričakovanem trikratnem povečanju števila tistih, ki so zaspali (s 25 % na 75 %).

 

Rezultati

Glasnost zvoka na prostem, na razdalji 30 cm, je prvih 30 sekund znašala 72,5 dB, naslednje štiri minute pa 67 dB. Večina energije zvoka je bila v spektru med 500 Hz in 9 KHz.

Kot je prikazano v tabeli, sta se z naključnim izborom oblikovali dve skupini dojenčkov s podobnimi značilnostmi. Rezultati predvajanja belega šuma ali odsotnosti zvoka so prav tako prikazani v tabeli, iz katere je razvidno, da je 16 (80 %) dojenčkov zaspalo, ko je bila naprava vključena, v primerjavi s 5 (25 %), ki so zaspali v kontrolni skupini. Razlika je bila občutna (X2 = 12,13, df = 1, p<0,001). Relativno tveganje je bilo 3,2, s 95 % intervalom zaupanja 1,5 do 7,0, iz česar sledi, da ob prisotnosti belega šuma zaspi več kot trikrat več dojenčkov kot brez njega. 11 (73 %) dojenčkov v kontrolni skupini je zaspalo ob kasnejšem vklopu naprave, ta stopnja odzivnosti pa je podobna rezultatom iz prve skupine. Po dva dojenčka v vsaki skupini sta po petih minutah še vedno jokala, vendar so se vsi po hranjenju umirili.

Po vklopu belega šuma so ti dojenčki zaspali v dveh minutah. Srčni utrip nadzorovanih dojenčkov, ki so se odzvali na beli šum, se je umiril s 120 do 180 udarcev na minuto na 100 do 110 udarcev na minuto, kot je prikazano na diagramu za primer dveh novorojenčkov.

 

Posnetka srčnega utripa dveh novorojenčkov (navpična os = minute) prikazujeta učinek belega šuma (puščice). Dojenčki so zaspali v dveh minutah.


 

Razprava

Moč zvoka, ki ga proizvaja naprava za proizvajanje belega šuma, je enaka moči zvoka domačega sesalca ali zvoka znotraj avtomobila, ki potuje 50 km/h.

Ta raziskava na naključnih dojenčkih je pokazala, da se ob poslušanju belega šuma verjetnost, da dojenček zaspi, poveča za več kot trikrat (s 25 % na 80 %). Tisti, ki so se na napravo odzvali, so to storili v zelo kratkem času in še preden je naprava nehala proizvajati beli šum. Znano je, da nizkofrekvenčni zvok pomirja učinkoviteje kot visokofrekvenčni zvok; tak učinek imata obe vrsti zvoka, tako neprekinjen kot utripajoč zvok (5). Vemo, da zvok sušilca za lase in sesalca dojenčke umirja in spodbuja spanec. Beli šum najverjetneje učinkuje tako, da dojenčka pomiri in zakrije druge zunanje zvoke ter tako prepreči dražljaje, ki bi ga zbudili.

Ugotovili smo, da je beli šum spodbudil spanec le pri dojenčkih, ki niso bili lačni. Dva dojenčka, ki se sprva nista odzvala, sta se umirila po hranjenju. Podobno se po kasnejšem vklopu naprave nista umirila tudi dva dojenčka v kontrolni skupini, ker sta bila lačna. Zato ni bojazni, da zaradi uporabe te naprave dojenčki ne bi izrazili potrebe po hrani, ko jo potrebujejo. To dodatno dokazuje, da uporaba belega šuma pri uspavanju dojenčkov ne zatira notranjih nagonov. Ugotovljeno je bilo, da je dolžina časa, v katerem so dojenčki jokali, povezana z načinom hranjenja. Tako so dojenčki, ki so pili iz stekleničke, jokali le dve petini toliko časa kot dojenčki, ki so se dojili in so nato potrebovali še stekleničko. Ta raziskava o učinku belega šuma pri uspavanju zdravih novorojenčkov kaže, da lahko naprava za proizvajanje tega zvoka koristi materam, ki po hranjenju težko umirijo svojega dojenčka (6).

 

Opombe in viri: 

1 Murooka H, Tsutoma A, Tsuyoshi S, Yusuo I, Mitsukazu N, Nobuhiro S. Induction of rest and sleep in the neonates by the rhythm of the maternal blood flow. Nippon Ika Daigaku Zasshi 1975;42:77-9.

2 Callis PM. The testing and comparison of the intra-uterine sound against other methods for calming babies. Midwives Chronicle 1984;97:336-8.

3 Murray B, Campbell D. Sleep states in the newborn: influence of sound. Neuropadiatrie 1971;2:335-42.

4 Prechtl HFR. The behavioural states of the newborn infant (a review). Brain Res 1974;76:185-212.

5 Bims B, Blank M, Bridger WH. Behavioural inhibition in neonates produced by auditory stimuli. Child Dev 1965;36:639-44.

6 Wood C, Kempson C, Beech C, Brooke OG. An investigation of crying in the newborn in relation to maternal and infant factors. Br J Obstet Gynaecol 1987;7:201-5. 

7 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1792397/pdf/archdisch00666-0073.pdf 

8 http://www.gongkoncert.com/ - trening belega šuma

 

 

Preberi še:

Otroci potrebujejo najmanj 9 ur spanja

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
60
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Igriva vaja jahanja, ki spodbuja dojenčkov...
Ulovite dve muhi na en mah - naredite vajo jahanja za dojenčkovo bolj stabilno sedenje in nato skupaj z dojenčkom poskrb...
4
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
4



10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?