|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Telovadba v času nosečnosti je zdrava in zaradi gibanja se bolje počutite, vendar priporočamo, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

image
/81


Vaje za nosečnice, 1. del

Nosečnica lahko do 12. tedna počne vse kot do nosečnosti, če se v tem času dobro počuti. Od 12. tedna naprej, torej v 2. in 3. tromesečju pa se priporoča posebna vadba za nosečnice.. Katerega športa se lahko nosečnica loti, je torej v prvi vrsti odvisno od njenega počutja, od mnenja zdravnika in od aktivnosti do nosečnosti. Zelo pomembno je, če je ženska aktivna že preden je sploh zanosila, saj se tako aktivnost, ki dobro vpliva na človekovo zdravje, v nosečnosti samo nekoliko prilagodi.

Strokovnjaki priporočamo, da se naj nosečnice lotevajo le lahke telesne vadbe, večjim telesnim naporom pa se je bolj izogibati.

In kateri so "glavni dobitki", ki jih prinaša zmerna telesna vadba med nosečnostjo? Med najpomembnejšimi so:
- boljše splošno počutje, več energije in boljši spanec,
- manj bolečin hrbta in boljša drža zaradi močnejših hrbtnih, stegenskih in zadnjičnih mišic,
- manj stresa in zaskrbljenosti zaradi nosečnosti,
- boljša prebava,
- boljša fizična pripravljenost in manj pridobljenih kilogramov med nosečnostjo.

Zdravniki in strokovnjaki opozarjamo, da naj bodo nosečnice med vadbo pozorne na svoje telo. Vadbo je potrebno takoj prekiniti že v primeru blažje vrtoglavice, neenakomernega ali močno povečanega bitja srca, zadihanosti in bolečin v hrbtenici ali medenici.

Predstavljamo vam nekaj vaj, s katerimi lahko nosečnica okrepi stegenske mišice:

1. a: DVIG KOLENA in 1. b: ZANOŽENJE – iz stoječega položaja, kjer se primemo stene, z vdihom dvignemo koleno navzgor (stopalo napnemo) in z izdihom z nogo zanožimo, brez da rotiramo medenico, hkrati pa stisnemo zadnjico. Vajo ponovimo z obema nogama.

2. a: POČEP ZAČETNI POLOŽAJ in 2. b: POČEP KONČNI POLOŽAJ – stojimo v širini bokov, roke so lahko v bokih, v primeru slabšega ravnotežja zaradi nosečnosti pa se lahko tudi pri tej vaji oprimemo stene. Sledi miselna priprava, z vdihom se spustimo v rahel počep, trup se nagne nekoliko naprej in se z izdihom dvignemo v začetni položaj in stisnemo zadnjico. Pri počepu smo previdni, da ne ukrivljamo ledvenega dela še bolj kot je – zato pazimo, da pravilno naravnamo medenico (rotiramo medenico naprej). Vajo je potrebno izvajati tako, da nas med počepi križ NE boli!

3.: IZPADNI KORAK – iz širokega razkoraka se z vdihom spustimo in z izdihom dvignemo v začetni položaj. Položaj je pravilen, ko koleno sprednje noge ostane nad gležnjem, trupa pa ne smemo nagniti naprej, ampak se samo spuščamo in dvigamo na isti točki. Vaja je nekoliko zahtevnejša, zato smo previdni, da ne pretiravamo!

4. a: ŠIROKI POČEP ZAČETNI POLOŽAJ in 4. b: ŠIROKI POČEP KONČNI POLOŽAJ – stopimo široko in stopala obrnemo navzven. Bolje se je oprijeti stene. Z vdihom se spustimo v počep – telo gre rahlo naprej, zadnjica gre nazaj, kolena morajo ostati nad gležnji, v ledvenem delu hrbta se ne smemo dodatno kriviti. Z izdihom se dvignemo v začetni položaj.

Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2
Kaj vse lahko počnem v nosečnosti?
V času neštetih možnosti zna nosečnica poskrbeti zase in za svojega otroka ne le z branjem priporočene literature, pač p...
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Bownova terapija med in po nosečnosti
photo
Med nosečnostjo in po porodu še posebej lepo skrbimo za svoje telo in ga negujemo! Hvaležen nam bo prav tako tudi naš do...
Vaje za nosečnice 1.del
photo
Telovadba v času nosečnosti je zdrava in zaradi gibanja se bolje počutite, vendar priporočamo, da se posvetujete s svoji...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?