|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vama ne uspe zanositi? Postavita si teh 7 vprašanj

Helena Primic, 3.8.2023
Včasih so za neuspešno zanositev odgovorne zelo preproste reči, na katere pari pogosto pozabijo. V članku preverite, katere!

image
Kroničen stres lahko povzroči tako premajhno število spermijev kot endometriozo, zato poskrbita za vsakodnevno sprostitev. (Freepik.com)
/11


Se tudi vidva trudita zanositi in menita, da bi vama glede na vložen trud že moralo uspeti?

Včasih so za neuspešno zanositev odgovorne zelo preproste reči, na katere pari pogosto pozabijo.

Preverimo, katera so tista vprašanja, ki si jih morajo po mnenju avstralskega strokovnjaka za neplodnost Dr. Andrew Orra postaviti pari, ki imajo težave z zanositvijo.

 

1) Ali dovolj spita?

Čeprav spanje spada med temeljne človekove potrebe, ga tudi pari, ki načrtujejo otroka, pogosto jemljejo prelahko oziroma zvečer gredo prepozno spat. Res je, ob otroku je ponočevanje res nemogoče (no, vsaj zaradi dobrega filma ali žura ne), toda ne pozabita, da je tudi premalo spanca lahko krivo za težave z zanositvijo. 

"Splošno znano je, da imajo osebe, ki delajo v več izmenah, in pari, ki premalo spijo, težave z neplodnostjo. Zato poskrbite, da boste spali vsaj osem ur na noč in ne boste hodili v posteljo prepozno," svetuje Dr. Orr.     

 

PREBERITE TUDI:  Kaj način spanja pove o partnerstvu?

 

2) Ali morda preveč telovadita?

Seveda je pohvalno tako glede zdravja kot plodnosti, če vama uspe redno poskrbeti za dovolj gibanja in telovadbe. Toda, ne pozabita - tako kot premalo gibanja škodljivo vpliva na plodnost, to velja tudi za preveč telovadbe. 

Odvisniki od gibanja in športa lahko hitro povzročijo sušo tako v telesu kot v plodnosti. Ko namreč pretiravamo s športom, se v telesu izloča preveč adrenalina, ki povzroča številne težave. 

"Prav zaradi tega številne vrhunske atletinje nimajo menstruacije ali trpijo za kronično utrujenostjo. Svoje telo so namreč potisnile preveč na rob," pojasnjuje sogovornik. 

 

3) Ali zares jesta zdravo in sta se poslovila od škodljivih razvad?

Tudi, ko gre za plodnost, velja rek Kar daješ, to dobiš. "Če v svoje telo vnašata "smeti", bo telo enako ravnalo z vama. Če ne zaužijeta dovolj pravih hranil, ki so pomembne za zdravo telo in procese v njem, se nosečnost ne bo mogla ne vzpostaviti ne obdržati," pare opozarja Dr. Orr.

Zato iz svojega jedilnika čim prej odstranita nezdravo procesirano hrano z veliko sladkorja in škodljivih dodatkov, cigarete in alkohol ter ostale nezdrave razvade.

 

PREBERITE TUDI:  Pomoč pri zanositvi - korenina mace

 

4) Imata dovolj seksualnih odnosov ter ob pravem času in na prav način?

Čeprav je to vprašanje slišati nekoliko smešno, je pomanjkanje seksualnih odnosov v resnici zelo pogost vzrok za težave z zanositvijo. Še posebej, če se par posteljnim radostim predaja ob nepravem času.

"Med pari je pogosta zmota, da vse ženske ovulirajo na 14. dan po prvem dnevu menstruacije. Toda ženska ima lahko ovulacijo kadarkoli med 7. in 24. dnevom in to še vedno v okviru 28- do 30-dnevnega menstrualnega ciklusa. Če ima torej par seksualne odnose le okrog 14. dneva, lahko vsak mesec zgreši ovulacijski dan," opozarja Dr. Orr, ki zato parom svetuje, da imajo med 7. in 24. dnevom po prvem dnevu menstruacije seksualne odnose vsaj vsak drugi dan.

Pa ne pozabite, da ženski orgazem močno poveča možnosti za zanositev, zato si vzemita dovolj časa za seks in vsaj na tem področju ne hitita.

 

5) Kdaj sta bila nazadnje na telesnem pregledu?

"Pa saj nimam nobenih večjih težav," ponavadi odgovarjajo pari, če jih vprašaš, kdaj so bili nazadnje na ginekološkem in celostnem telesnem pregledu.

Če imate težave z zanositvijo, je to vsekakor dovolj dober razlog, da ponovno obiščete ginekologa, osebnega zdravnika ali/in holističnega zdravnika, ki bo preveril splošno stanje vašega telesa.

"Čeprav že imata otroka ali sta že bila testirana v preteklosti, to še ne pomeni avtomatsko, da je tudi sedaj vse ok. Vse se lahko spremeni, še posebej, če sta podvržena stresu, slabi prehrani in življenjskemu stilu, saj vse to vpliva tudi na plodnost," opozarja Dr. Orr.

 

PREBERITE TUDI: Zanositev - kako ostati pozitivna?

 

6) Kako pogosto sta pred mobilnimi telefoni in drugimi ekrančki?

Preveč časa za ekrani na več načinov negativno vpliva na plodnost. Če izvzamemo škodljiva sevanja in elektrosmog, vama preveč časa na socialnih omrežjih krade čas, ki bi ga lahko posvetila drug drugemu in vajinemu odnosu. Ter morebitnemu seksualnemu odnosu na ravno pravi čas za spočetje!

Če torej želita zanositi, se v imenu otročka, ki ga ustvarjata, zavestno odločita za trimesečno e-dieto, pri kateri bosta čas za ekrani zmanjšala na minimum. Pa brez skrbi - svet bo še vedno stal, Facebook prijatelji ne bodo nikamor pobegnili, vidva pa bosta bolj svobodno zadihala in bolj globoko raziskala življenje z resničnimi, ne pa virtualnimi odnosi.

 

7) Koliko stresa je v vajinem življenju in ali se zares znata sprostiti?

Čeprav je morda to res težko slišati (še posebej, ker pari, ki imajo težave z zanositvijo, pogosto poslušajo, naj se samo sprostijo, pa bo vse ok), vendarle moramo napisati: stres je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na (ne)plodnost.

Če imata težave z zanositvijo, se zato obvezno vprašajta: Ali delam preveč? Sem pogosto obremenjem in zaskrbljen? Je moje vsakodnevno življenje hiteče in hektično? Se znam ustaviti in sprostiti? Kdaj sva bila nazadnje na počitnicah in ali se sploh znam zares globoko sprostiti?

"Telo potrebuje čas, da se sprosti, regenerira in obnovi. Če smo ves čas obremenjeni s stresom (pa četudi gre le za nizek, vsakodnevni stres), je prav ta lahko vzrok za težave z neplodnostjo. Stres lahko namreč povzroči tako premajhno število spermijev kot endometriozo. Če torej ne veste, kako se soočati s stresom in se vsakodnevno sproščati, priporočam, da si poiščete pomoč," parom, ki imajo kronično stresno življenje, priporoča Dr. Orr. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunajtelesna oploditev: Minilo je 40 let o...
V Sloveniji se po postopkih zunajtelesne oploditve rodi nekaj več kot 4 odstotkov otrok, kar nas uvršča v sam evropski v...
4
V teh okoliščinah ne seksajte
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.
4
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Kako prepoznati najbolj plodne dni?
Včasih se črtici na nosečniškem testu kar nočeta prikazati. Ena izmed metod, ki jih je dobro upoštevati, če se trudita z...
3



Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...




Dieta
Michonne RR

Ali ste trenutno na kakšni dieti?

Da (41%)

Ne (59%)


Število vseh glasov: 17

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!