|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

NE SPREGLEJTE: Vpis otroka v vrtec za novo vrtčevsko leto

Uredništvo Ringaraja.net, 8.2.2022
V februarju in marcu vrtci objavijo razpise za vpis otrok v vrtec za novo vrtčevsko leto. Preverite informacije, kam in kako vpisati otroka v vrtec, kakšen je postopek za pridobitev brezplačnega vrtca, če je več kot eden otrok v vrtcu ...

image
Prošnjo za sprejem vrtec oddajte že takoj po rojstvu otroka, da se čim prej uvrstite na seznam za sprejem. FOTO: Freepik.com
/11


Starši, ki bi želeli otroka vpisati v vrtec z novim vrtčevskim letom 2022/2023, bodite pozorni na razpise, ki jih v teh dneh objavljajo vrtci. Pravočasno oddana vloga vam namreč daje možnost, da bo s septembrom (oziroma želenim datumom) vaš otrok dejansko sprejet, če pa boste roke zamudili, imate za sprejem v vrtec le malo možnosti, saj so mesta v večini vrtcih hitro zapolnjena.

 

Kateri vrtec izbrati?

Starši imate pravico izbirati programe predšolske vzgoje za svoje otroke. Lahko izbirate med programi javnih ali zasebnih vrtcev. Starši pri izbiri vrtca niste vezani na vrtce v občini stalnega oziroma začasnega bivališča, ampak lahko izberete vrtec v katerikoli občini. Občina stalnega prebivališča je dolžna kriti razliko med ceno programa in plačilom staršev ne glede na to, v kateri javni ali zasebni vrtec s koncesijo je otrok vključen.

Pri izbiri vrtca upoštevajte potrebe svoje družine: koliko je vrtec oddaljen od vašega doma oziroma službe, delovni čas vrtca, tip programa glede na čas izvajanja (dnevni, poldnevni, skrajšani programi) in glede na osnovna programska načela (kurikulum za vrtce, montessori pedagogika, verski ipd.), urejenost igralnic, zunanje igralne površine, dodatne dejavnosti (plesne urice, likovne dejavnosti, plavanje ipd.), ki se izvajajo v vrtcu, prehrana ...

 

Kdaj? Otrok lahko gre v vrtec najprej pri dopolnjenih 11 mesecih.

V vrtec lahko vpišete otroka, ki je dopolnil starost 11 mesecev, če ne uveljavljate več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela (to je še posebej pomembno v primeru podaljšanja porodniškega dopusta zaradi različnih zdravstvenih razlogov pri otroku). Otroka lahko v vrtec vpišete do vstopa v šolo.

 

PREBERITE TUDI: Vrtec brezplačen za drugega otroka

 

Kako otroka vpisati v vrtec?

Enkrat letno se objavi javni razpis za vpis novincev za naslednje šolsko leto. Datumi razpisov so stvar organizacije posameznega vrtca, potekajo pa okvirno od sredine februarja in še v marcu. Poziv za vpis mora biti javno objavljen na oglasni deski in spletni strani vrtca ter občine.

 

Otroka lahko v vrtec vpišete tudi med šolskim letom, saj vrtci vpisujejo predšolske otroke v svoje programe vse leto. To pomeni, da lahko oddate vlogo kadarkoli in v primeru prostih mest za določen letnik rojstva, bo vaš otrok v vrtec sprejet. Velja pa starostni pogoj (dopolnjenih 11 mesecev) in zaključen starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.

 

Za vpis otroka v vrtec je potrebno vložiti vlogo, h kateri je treba priložiti zahtevana dokazila. Vlogo najdete v vrtcu, svetovalna služba vrtca pa vam bo pomagala z vsemi podrobnejšimi informacijami glede vpisa.

 

Je vpis v javni in zasebni vrtec različen?

Odvisno od posamezne občine. V nekaterih občinah je vzpostavljen enoten vpis v vrtce (centralni vpis), ki poteka na način, pod pogoji in po postopku, ki ga določi občina v skladu z določbami Zakona o vrtcih. Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec velja tako za zasebne kot javne vrtce, zato se pozanimajte, če je centralni sistem vzpostavljen tudi v vaši občini.

 

Koliko prostih mest je na voljo v mojem vrtcu?

Vrtec mora na svoji spletni strani objaviti informacije o številu mest, ki jih zagotavlja za predšolske otroke, o številu prostih mest, ki so staršem na voljo oz. podatek o predvideni čakalni dobi, ki predstavlja čas od vpisa otroka v vrtec do možnosti njegove vključitve v program vrtca.

Te podatke so vrtci dolžni posredovati tudi ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je oblikovalo posebno informacijsko točko PROSTA MESTA namenjeno zainteresirani javnosti. Starši imajo tako z enega mesta vpogled v vse vrtce, ki delujejo na območju posamezne občine (javne in zasebne), v stanje njihovih kapacitet in v cene programov vrtcev. Za točnost podatkov odgovarjajo vrtci.

 

vpis v vrtec Vrtec za drugega otroka, ki bo obiskoval vrtec hkrati s sorojencem je brezplačen, vendar morate tudi v tem primeru vložiti vlogo za znižano plačilo vrtca! (FOTO: Freepik.com)

 

Kaj če je prostih mest manj kot vpisanih otrok?

Če je v vrtec vpisanih več otrok, kot je prostih mest, o sprejemu odloča komisija. Komisijo imenuje svet vrtca v soglasju z ustanoviteljem (občina, zasebnik). Prednost pri vpisu imajo otroci s posebnimi potrebami in otroci iz socialno ogroženih družin s potrdilom pristojnega centra za socialno delo. Občina lahko da prednost tudi staršem, ki imajo stalno prebivališče prijavljeno na njenem območju.

V praksi se vam lahko zgodi, da boste dobili vlogo za vpis zavrnjeno, ampak boste naknadno s strani vrtca obveščeni, da se je sprostilo kakšno mesto in lahko otroka vpišete v vrtec. Morda to ne bo želena enota, vendar je v takšnem primeru še vedno bolje, da otroka vpišete, saj boste tako "v sistemu" in boste imeli prednost pri morebitnem prerazporajanju, če se bo sprostilo še kakšno mesto v enoti, ki ste si jo izbrali.

 

KORISTEN NASVET

Svetujemo vam, da oddate prošnjo za vrtec že takoj po rojstvu otroka, da se čim prej uvrstite na seznam za sprejem. Poleg tega bodite že v času porodniškega dopusta pozorni, kakšne so kapacitete v posameznih vrtcih v vaši okolici, ter spremljajo morebitne javne razpise o prostih mestih.

 

Sprejem v vrtec: ne pozabite na vlogo za znižano plačilo vrtca!

V kolikor bo vaš otrok sprejet v vrtec, boste s strani vrtca pisno obveščeni o datumu vključitve in pogojih za sprejem otroka. Z vrtcem boste sklenili pogodbo o medsebojnih pravicah in dolžnostih. In še pomembno! Ob sprejemu v vrtec morate predložiti tudi potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka oziroma o opravljenem obveznem cepljenju (z vsaj enim odmerkom OMR), ki je pogoj za sprejem otroka v vrtec.

 

Pred pričetkom obiskovanja vrtca poskrbite, da boste oddali vlogo za znižano plačilo vrtca. Znižano plačilo vrtca lahko uveljavljate starši za otroke, ki so vključeni v javni vrtec, zasebni vrtec s koncesijo ter zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna.

 

PREBERITE: Vse pomembne informacije o znižanem plačilo vrtca

 

POMEMBNO: Starši, ki imate v vrtec hkrati vključena dva otroka, ste plačila za mlajšega otroka oproščeni. Prav tako so oproščeni plačila za vrtec tudi starši za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka iz iste družine, ne glede na to, ali je v vrtec vključen hkrati s svojim sorojencem. Vendar pozor: pravica se ne zgodi avtomatično, ampak morate oddati vlogo za znižano plačilo vrtca, tudi ko vanj vključujete drugega otroka!

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
88
Dremanje z dojenčkom v naročju je lahko ne...
Se tudi vam zgodi, da zadremljete na kavču, medtem ko vaš dojenček sladko spi na vaših prsih? Poskušajte se izogibati te...
33
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
22
Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...
21



Lepe misli o mami
Nič ni narobe, če si lepo misel sposodimo od drugih, lahko pa nam je navdih za lastne besede, zato smo zbrali nekaj čudo...
Igre za dojenčke
Otroci se ob igri naučijo razumeti svet, ki jih obdaja. Otrok se prek igre uči, razvija in pripravlja na življenje; igra...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?