|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vse, kar morate vedeti o nosečniških hrepenenjih

Uredništvo Ringaraja.net, 15.9.2023
Mnoge nosečnice čutijo hrepenenje po hrani. Strokovnjaki razčlenjujejo, zakaj se pojavijo nosečniška hrepenenja, katera so najpogostejša in ali so kdaj razlog za skrb.

image
Katera so najpogostejša nosečniška hrepenenja? (Foto: Freepik.com)
/11


V nosečnosti si včasih želimo prav nenavadno hrano. Lahko se zgodi, da ob 3 zjutraj dragega pošljemo po hamburger.

 

Kaj pravzaprav so nosečniška hrepenenja?

Nosečniško hrepenenje pomeni, da imate med nosečnostjo močno željo po določeni vrsti hrane. Hrepenenje ni le občutek, da bi nekaj pojedli – so intenzivni napadi želje in potrebe, povezane z lakoto, in pogosto ne izginejo, dokler hrane ne zaužijete.

Raziskave so pokazale, da približno 50–90 % nosečnic občuti željo po določeni hrani.


PREBERITE TUDI: 7 zanimivih dejstev o brcanju v trebuhu

 

Kaj jih povzroča?

Zanimivo je, da nihče ne ve zagotovo, kaj jih povzroča. »Nismo prepričani, kaj točno povzroča hrepenenja v nosečnosti, vendar imamo dve glavni teoriji,« pravi Sarah Jordan, dr. direktor Pediatrix Medical Group v Fort Worthu v Teksasu.

Prva teorija, pojasnjuje dr. Jordan, je, da nosečniški hormoni okrepijo vaš vonj in okus, kar poveča tako željo po hrani kot odpor. "Druga teorija je, da je hrepenenje način, s katerim telo obravnava prehransko pomanjkanje - kar pomeni, da hrepenite po hrani s hranili, ki jih vaše telo potrebuje," dodaja.

 

Kdaj se začne in kako dolgo traja?

Vsaka nosečnost je drugačna, vendar mnoge nosečnice začnejo opažati hrepenenja med zgodnjo nosečnostjo, pravi Yelena Wheeler, M.P.H., R.D.N., registrirana dietetičarka nutricionistka pri MIDSS. "Ker so verjetno krivci hormoni, je prvo trimesečje običajno čas, ko se oseba začne zavedati določenih želja," pojasnjuje. Stephanie Hack, dr. med., ginekolog in ustanoviteljica Lady Parts Doctor, dodaja, da običajno vidi, da se nosečniška hrepenenja začnejo približno v 8. tednu nosečnosti.

Večinoma se ta hrepenenja po prvem trimesečju umirijo. 

 

Najpogostejše vrste nosečniških želja

To je nekaj pogostih želja:

- Pica

- Testenine

- Hamburgerji in zrezki

- Sladkarije

- Kisle kumarice

- Preste

 

Največ naj bi bilo potrebe po slani hrani, vendar so pogoste tudi želje po kombinaciji sladko - slano.

 

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti

 

Je to kdaj lahko nevarno?

Večina nosečniških hrepenenj ni škodljivih in dokler jemljete prenatalne vitamine in uživate splošno zdravo, uravnoteženo prehrano, bi moralo biti vse v redu.

Če pa hrepenite po stvareh, ki niso hrana, se obrnite na ginekologa, pravi dr. Jordan. "Najpogostejši primeri so blato, plastelin, pralni prašek, papir in kreda," opisuje. "Hrepenenje po teh snoveh lahko pomeni, da imate pomanjkanje mineralov ali hranil ali anemijo," pravi dr. Jordan.

 

Vir: Parents

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

9 ljudskih napovedi spola otroka
Nekoč so verjeli, da lahko določene stvari kažejo, kakšnega spola je otrok, ki ga nosimo. Predstavljamo vam devet takšni...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
4
Ektopična (zunajmaternična) nosečnost
Ektopične nosečnosti predstavljajo visoko tveganje za maternalno umrljivost, nosečnost pa je razen v redkih izjemah prek...
4



9 znakov, ki razkrivajo spol otroka
Nekateri si ne želijo izvedeti, kakšnega spola je otrok v trebuščku, kljub temu je v vsakemu malce radovednosti, da bi š...
Seks v nosečnosti: najpogostejša vprašanja
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?