|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vse o kompostnem stranišču

Uredništvo Ringaraja.net, 30.5.2012
Eden od prijemov izboljšanja učinkovitosti porabe energije je tudi čim daljše zadrževanje energije v sistemu. Najboljši primer za tako ravnanje je opazovanje dogajanja na stranišču.
Ključne besede:

image
/11


 


Kdaj: 9. in 10. Junij 2012

Kje: Bela krajina - Božakovo pri Metliki neposredna bližina reke Kolpe

Dvodnevna permakulturna delavnica

Organizator: Rade Ristić, član društva za Permakulturo

Delavnico vodi: Janez Božič, permakulturni učitelj

 


Eden od prijemov izboljšanja učinkovitosti porabe energije je tudi čim daljše zadrževanje energije v sistemu. Najboljši primer za tako ravnanje je opazovanje dogajanja na stranišču. Fekalije imajo namreč ob lastnosti, ki se je zavedamo vsi, tudi precejšnjo energijsko vrednost. To je eden izmed razlogov, zaradi katerih kmetje zbirajo iztrebke domačih živali in jih trosijo po njivah. Tisti, ki so se lotili proizvodnje bioplina, znajo povedati, da povprečen kakec zadostuje za pripravo skodelice čaja. Puščavski nomadi pa so zadevo skrajno poenostavili in preprosto zakurijo s kravjeki. Konvencionalni arhitekti o fekalijah razmišljajo takole: znebiti se jih, čim prej, če je potrebno ob tem porabiti še deset litrov pitne vode, toliko bolje. Vendar so v krajih, kjer ni kanalizacije, probleme začeli reševati tudi na druge načine.

Eden izmed takih je dvoprekatno kompostno stranišče. V slovenskem prostoru so stranišča na štrbunk, tiste male hišice, le malo večje od vrat, na katerih je po navadi lina v obliki srčka, najboljši približek. Več teorije na blogu.


Kam po znanje?

Delavnica se bo pod vodstvom priznanega premakulturnega učitelja Janeza Božiča, pričela v soboto, 9. 6. 2012 ob 9:00 uri in se zaključila v nedeljo, 10. 6. 0212 ob 17:00 uri. Zaželena je dvodnevna udeležba, lahko pa se nam pridružite le prvi ali drugi dan.

Prispevek je 20€ na dan oz. 40€ za dva dni.

Vključuje: dnevno kosilo, v primeru dvodnevne udeležbe pa še zajtrk in večerjo (vegetarijanski obroki). Vsi, ki želite prenočiti imate možnost brezplačnega šotorjenja (v lastnem šotoru) ob reki Kolpi in skupaj z nami preživite noč na rečni obali ob toplem ognju. Zabave ne bo manjkalo!


Program delavnice

1. dan

Teorija o postavljanju kompostnega stranišča in izdelava ter predstavitev načrta kompostnega stranišča, ki ga bomo s skupnimi močmi poskušali postaviti v popoldanskih urah.

2. dan

Teorija za novince (ob 09.00h) in prikaz izdelave preprostega prenosnega kompostnega stranišča, ki ga lahko vsak postavi na svojem vrtičku, njivi, vikendu…

V popoldanskem času dokončanje začetega dela.

 


Namig:

Kdor želi izdelati prenosno kompostno stranišče kar na delavnici, naj s seboj prinese kladivo, 2 prazna >>jupola<< s pokrovom in toaletno desko, ostal material bomo priskrbeli mi.

 


Za prijave in dodatne informacije lahko pokličete ali pošljete e-mail: jbaonzeizc(at)gmail.com ali pokličete Janez 040 305 306 oziroma

Radeja 040 545 436 oziroma pošljete mail na rade.ris(at)gmail.com.

 

 

Vljudno vabljeni,

Janez & Rade

 


p.s. V kolikor ne morete prispevati denarja, lahko izvedemo tudi blagovno menjavo. Potrebujemo: 4 krat toaletna deska, 10 praznih Jupol posod s pokrovom (20l), staro kad (banjo po domače), raznovrstno zelenjavo in sadje :)

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Bodo nekateri umirali od lakote?
ITR predstavlja nove publikacije v katerih pojasnjujeno vplive posrednih sprememb rabe zemljišč zaradi gojenja soje, sla...
3
Šipek ali divja roža
Šipek je odlično sredstvo za preprečevanje infekcij in prehladov. Arabski zdravniki so s šipkom nekoč raztapljali ledvič...
3
Fina hiša
Na prvem druženju s Fino hišo boste lahko v petek, 4. novmebra med 17. in 20. uro pobrskali med dobro ohranjenimi lepimi...
3
Vstani in ukrepaj
Vsak od nas lahko prispeva k razreševanju ključnih globalnih izzivov in svetovnih neenakosti, s čimer si tudi sami zagot...
3



EKOTEDEN IN EKOPRAZNIK v Ljubljani
EKOTEDEN IN EKOPRAZNIKv Ljubljani 3. - 8. september 2012
Stoji en beli Grad
Ob 100-letnici smrti dr.Karla Štreklja, velikega zbiratelja slovenskih ljudskih pesmi in pravljic vas lepo vabimo na duh...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?