|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vsestransko nadarjena Anja Križnik Tomažin

Petra Slanič, Mama & Dojenček, 22.2.2010
Malo je ljudi na svetu, ki bi jim vile rojenice namenile toliko talentov kot Anji Križnik Tomažin. Poznamo jo kot televizijsko voditeljico, pevko, igralko, moderatorko prireditev, odlično kuharico in promotorko dobrodelnih akcij.

image
/81


Hkrati pa je tudi mama triletne Lilu (uganili ste, ime je dobila po Leeloo iz filma Peti element) in žena direktorja fotografije Mateja Križnika. Z vsestransko sogovornico smo se sicer želeli pogovarjati o materinstvu, vendar nas je hitro odneslo še k drugim temam. 

Kakšna je bila vaša prva reakcija, ko ste izvedeli, da ste noseči? 

Bila sem srečna, vzhičena in tudi malo zaskrbljena, ker sem stopila na novo, še neznano pot.

Kako je potekala vaša nosečnost?

Med nosečnostjo sem se odlično počutila, a brez manjših zapletov ni šlo. Enkrat mi je zelo padel sladkor v krvi, tako da sem poklicala zdravnika, ampak se je stanje takoj izboljšalo. V šestem mesecu nosečnosti sem prebolela oslovski kašelj, kar je bilo grozno, a sem se tudi kmalu pozdravila. Dva tedna pred porodom pa sem padla z galerije po stopnicah in si zlomila nogo, tako da sem rodila z mavcem na nogi. A če danes pogledam, nazaj je bilo teh devet mesecev prav posebnih v mojem življenju in nikoli jih ne bom pozabila. Občutek, ko nekaj raste v tebi, ko se začne to bitje premikati in na svoj način komunicirati s teboj, je neprecenljiv.

Kakšen je bil porod?

Porod je bil posebno doživetje. Začelo se je zelo nedolžno, na koncu pa sem z zadnjimi močmi in s pomočjo dveh babic, ki sta se mi ulegli na trebuh, iztisnila najino Lilu. Že od prvega dne naprej je kazala, da bo nekaj posebnega, in da bo poti v življenju dosegala na svoj način. Rodila se je namreč z obrazom navzgor. Epiduralne anestezije nisem uporabila, saj je zaradi zloma noge in prejemanja injekcij proti strjevanju krvi, nisem smela dobiti.

Kakšna je Lilu po karakterju?

Lilu točno ve, kaj želi, in zna to tudi pokazati. Po eni strani je zelo čustven in občutljiv otrok, po drugi strani pa zelo odločen, trmast in močan. Težko jo je opisati v nekaj stavkih, preprosto neverjetna je in oba z možem sva popolnoma zaljubljena v njo.

Oba z možem sta vsestransko nadarjena človeka. Ali tudi Lilu že kaže kakšen talent?

Svoj talent je pokazala že pri desetih mesecih, ko je začela govoriti. Pri letu in pol je govorila tekoče v stavkih, pri dvajsetih mesecih pa že v povedih z uporabo dvojine … Neverjetno, vsi smo se ji čudili. Drugače pa rada počne vse, kar delajo drugi otroci: pleše, poje, skače, se igra, riše, ustvarja …

Kako vzgajate svojega otroka? Ste strogi in dosledni ali kdaj popustite?

Lilu poskušava vzgojiti v svobodnega človeka, ki se ne boji pokazati vseh svojih čustev: veselja in jeze, pa tudi žalosti, smeha, joka in sreče. Seveda moraš otroku dati nekakšne okvirje in postaviti meje. Otrok mora imeti meje, drugače je izgubljen. Zastavljenih meja se držimo, pri tem sva stroga in ne odstopava. Res pa je, da so najine meje marsikdaj zelo široko zastavljene, v nekaterih primerih pa ozko. Predvsem je ne poskušava omejevati pri spoznavanju sveta z vsemi svojimi petimi čutili. Nikoli na njeno vprašanje „Zakaj?“ ne odgovoriva z „Zato, ker sem jaz tako rekel“ ampak ji vedno poskušava zadevo razložiti. Bistvo najine vzgoje je v tem, da se o vsem pogovorimo in pogovarjamo.

Pred dobrim letom ste bili v Centralnoafriški republiki, kjer ste promovirali akcijo podjetja Procter & Gamble (P & G), ki ob vsakem nakupu pakiranja plenic Pampers daruje eno cepivo proti tetanusu. Kako je prišlo do vašega sodelovanja v tej akciji?

P & G me je povabil k akciji, katere cilj je izkoreniniti neonatalni tetanus v 46 državah sveta do leta 2012, in z veseljem sem pristala. Posebej ponosna sem na to, da je bila akcija zelo uspešna, saj smo v naši regiji zbrali največ cepiv.

Sodelovanje s podjetjem P & G nadaljujete z dobrodelnim projektom, v katerem bo P & G del zbranih sredstev od prodaje namenil varnim hišam po Sloveniji. Kako poteka projekt in kakšen je njegov cilj?

P & G bo od vsakega nakupa plenic Pampers Premium Care med 25. januarjem in 28. februarjem prispeval 0,50 EUR od prodanega paketa pleničk Sekciji za varne hiše, materinske domove in druge sorodne organizacije v Sloveniji. Denar jim bom v obliki čeka kot ambasadorka projekta vročila 8. marca. Zbrana sredstva bodo v Sekciji uporabili predvsem za nakup živil in za vzdrževanje bivalnih prostorov v zatočiščih.

Kako usklajujete svoj naporni urnik z družino?

Z dobro organizacijo se vse da.

S kakšnimi projekti se trenutno ukvarjate?

Trenutno se najbolj posvečam treningom javnega nastopanja, sodelujem tudi v omenjeni Pampersovi akciji in vodim prireditve, v čemer zelo uživam.


Članek objavljen v Mama in dojenček, februar/marec 2010

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
6
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?