|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z nosečniškim trebuhom v službi

Uredništvo Ringaraja.net, 6.4.2022
Če nosečnica nima nobenih zapletov v tem času, običajno ostane na delovnem mestu do osmega meseca nosečnosti, včasih celo več. Kako obdržati energijo za delo ves čas nosečnosti in obenem uživati v nosečniških radostih? Zbrali smo nekaj nasvetov.

image
Olajšajte si delo z nosečniškim trebuščkom. (Freepik.com)
/11


Nosečnost ni ovira, da ne bi mogli nemoteno opravljati svojega dela v službi. Če ste zdravi in nimate zapletov, ni nobenih ovir, da hodite v službo vse do zadnjih tednov ali celo dni svoje nosečnosti. Kljub temu pa je obdobje nosečnosti nekoliko posebno in je potrebno malce več pozornosti posvetiti temu, da si tako na delu kot doma vzamete dovolj časa, da prisluhnete sebi in svojemu otroku v trebuhu. Potrudite se, da si po zaključku dela vzamete kratek odmor - 15 minut je po navadi dovolj - saj lahko na ta način lažje preklopite od službenih skrbi na skrb za otroka.


Zdravje na delovnem mestu

Nosečnice, ki nimate rizične nosečnosti, lahko normalno opravljate svoje delo skoraj do poroda. Seveda, obstajajo tudi dela, ki nosečnicam ne odgovarjajo. Da boste čim lažje opravljali svoje delo in hkrati poskrbeli za svoje in otrokovo zdravje v tem času, smo zbrali nekaj koristnih nasvetov.


  • Večkrat si vzemite krajši odmor.

Če vam delo dopušča, si večkrat in čim bolj redno vzemite krajše, okvirno 15-minutne, odmore. Dvignite noge, s čimer boste pospešili prekrvavitev in zmanjšali otekanje ter preprečili mišične krče.


  • Večkrat vstanite in se sprehodite.

Če je vaše delo bolj pisarniško, za mizo, se spomnite, da se večkrat dnevno za mizo nekoliko malce raztegnite in tudi vstanite, da se lahko na hitro v celoti pretegnete. Gibi naj bodo počasni in kontrolirani, ne pa sunkoviti, saj lahko v nosečnosti hitro vstajanje povzroči vrtoglavico.


  • Sprostite se.

Če je vaša služba stresna, poskusite najti način za sproščanje, na primer kakšne jogijske vaje ali meditacija. Sprostitev naj bo nekaj v čemer uživate in lahko izvajate sami. Za osnovne vaje iz joge oziroma meditacije ni potrebno, da ste strokovnjak na tem področju, saj vam bodo že najosnovnejše tehnike pomagale, da boste zmanjšali napetost v telesu in da se boste počutili bolj umirjeni. Stres namreč poveča nevarnost za predčasni porod, zato je v nosečnosti dobro nekoliko več pozornosti posvetiti tudi psihičnem počutju.


  • Poskrbite za dovolj spanca.

Zvečer pojdite prej v posteljo, kot ste bili vajeni do zdaj, zato da boste izkoristili čim več ur za kakovosten spanec. Če vam čas dopušča, lahko za počitek izkoristite tudi popoldneve, ko pridete domov iz službe. Ni potrebno, da se takoj po službi lotite domačih opravil. Vse lahko počaka, vaše počutje naj bo v tem obodobju na prvem mestu.


  • Gibajte se.

Z gibanjem lahko lajšamo mnoge nosečniške tegobe, z vadbo si pomagamo izboljšati svoje razpoloženje in razgibamo mišice, ki jih bomo potrebovali pri porodu. Vendar ni vsaka vadba primerna za nosečnico. Napotke glede vadbe v nosečnosti najdete v nadaljevanju.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost in služba - Ob teh 5 znakih je čas, da zaključite z delom


Vadba v času nosečnosti

Pravilo je, da če je nosečnost normalna, zdrava, lahko opravljate praktično katerokoli vadbo, ki vam ustreza oziroma, ki ste jo prakticirali do zdaj. Če pred nosečnostjo niste telovadili, potem je zdaj pravi čas, da se vadbe lotite.

Vadba vam pomaga razgibati in oblikovati mišice, od katerih boste nekatere potrebovali med porodom. Z vadbo povečujete prekrvavitev celega telesa, skrbite za boljšo izmenjavo krvi med vami in otrokom, zmanjšate nosečniške tegobe, ki vas mučijo (npr. bolečine v križu), povečate svojo energijo in izboljšate svoje splošno počutje, psihično in fizično.


Nasveti za varno vadbo

Vadba za nosečnice je dobra izbira za vas in vašega otroka, pomembno pa je, da ste nekoliko pazljivejši, ko delate predporodne vaje.

- Ne vadite več kot 30 minut.

- Vedno se pred vadbo ogrejte in po vadbi poskrbite za raztezanje in ohlajevanje - za to si vzemite dodaten čas poleg vaj.

- Ne delajte prisiljenih raztegov med vadbo, kot je na primer predklon do prstov na nogi in raztezanje tetiv. Zaradi nosečniških hormonov so namreč sklepi nosečnice mehkejši, zato lahko pretiravanje pri raztezanju povzroči poškodbe mišic in predstavlja večjo nevarnost za nosečnico. Prav tako se izgibajte sunkovitim, hitrim gibom in skakanjem.

- Omejite svojo aerobno vadbo na vadbo z nekoliko nižjo intenzivnostjo, še posebej, če pred nosečnostjo niste nič telovadili. Hitra hoja, plavanje in vožnja sobnega kolesa so dobra izbira vadbe v času nosečnosti.

- Če obiskujete aerobiko ali kakšen drug trening, vadite predvsem na lesenih površinah ali na tepihu močnejšega pletenja in obvezno vaditelju povejte, da ste noseči.

- Zaščitite svoje trebušne i hrbtne mišice s pravilno držo in se izogibate vajam, pri katerih te mišice bolj napenjate (polni trebušnjaki in dviganje obeh nog istočasno). Namesto teh vaje raje delajte lažje trebušnjake, ko pa dvigate noge naj bo ena vedno pokrčena, s stopalom na tleh.

- Merite si utrip srca na vrhuncu vadbe, da se prepričate, da vaše srce ne bije več kot 140-krat v minuti.

- Pazite, da svojega telesa ne pregrejete: pijte veliko vode in ne vadite v preveliki vročini in vlagi.

- Priporočljivo je, da se pred vsako nosečniško vadbo posvetujete s svojim zdravnikom ali babico.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Koliko traja nosečnost: devet ali deset me...
Zdrava nosečnost traja 40 tednov. In ker ima vsak mesec štiri tedne, ali to pomeni, da nosečnost v resnici traja deset, ...
4
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
4
Prihodnost regenerativne medicine
Pred nekaj leti je postal jezik povprečnega Slovenca bogatejši za frazo "matične celice", ki s čarobnim prizvokom ...
3



9 znakov, ki razkrivajo spol otroka
Nekateri si ne želijo izvedeti, kakšnega spola je otrok v trebuščku, kljub temu je v vsakemu malce radovednosti, da bi š...
Krvavitev po seksu v nosečnosti
Ko po strastnem ljubljenju s partnerjem ugotoviš, da krvaviš, te vedno nekoliko zaskrbi, še bolj pa te to prestraši, če ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?