|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ringarajin klepet: Da otroku rešimo življenje, so odločilne prve minute

Metka Troha, 9.9.2022
Starši ne želimo niti pomisliti, da bi svojemu otroku morali kdaj reševati življenje. Lahko pa do tega pride in takrat je najbolj pomembno biti pripravljen ter točno vedeti, kaj moramo storiti. O tem smo se pogovarjali z zdravnico Simono Korenčan.

image
Starši, vzgojitelji in učitelji bi morali osvežiti znanje prve pomoči in se naučiti postopkov oživljanja otrok, da bi samozavestno in brez strahu znali pomagati, ko bi bilo potrebno. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Če bi morali v tem trenutku stresti iz rokava, kako pomagati otroku, ki se duši, bi verjetno večina staršev le tiho pogledala v tla. In to je najbolj narobe, kar lahko storimo v kritični situaciji, ko nekdo potrebuje oživljanje, pravi Simona Korenčan, dr. med.


Dr. Korenčan, tudi sama mlada mamica, že skoraj desetletje dela na tem, da bi spodbudila starše, vzgojitelje in učitelje k osveževanju znanja prve pomoči in konkretnih postopkov oživljanja, da bi samozavestno in brez strahu znali pomagati, ko bi bilo potrebno. Z njo smo se pogovarjali o razlikah med prvo pomočjo otroku in odrasli osebi ter o najpomembnejših postopkih, ki jih moramo poznati, ko gre za oživljanje dojenčkov in otrok.


NE SPREGLEJTE!

Spletni tečaj Najsrčekbije - Prva pomoč in temeljni postopki oživljanja dojenčkov in otrok NA VOLJO TUDI ZA VAS, STARŠE. 

Ob svetovnem dnevu prve pomoči s kodo: POMAGAM30 kar 30 % ceneje!

VEČ NA NAJSRCEKBIJE.SI >>>


Starši pogosto ne vedo, kako bi se lotili oživljanja otroka, ker jih je strah

Je dovolj poznavanje osnov prve pomoči, tudi ko gre za oživljanje dojenčkov, otrok?

Najpogosteje smo v situaciji, ko otrok potrebuje oživljanje sami, zato je važno, da znamo pristopiti, saj v prvih, najbolj pomembnih minutah lahko dejansko preprečimo najhujše. Za to so osnove dovolj. Zdi se mi namreč pomembno, da ljudje v takih kritičnih trenutkih ne ‘zmrznejo’ ali pa zaradi pomanjkanja znanja in posledično pomanjkanja samozavesti, ne pogledajo stran. Če dam za primer srčni zastoj: devet od 10 primerov srčnih zastojev se zgodi izven bolnišnice, za preživetje in izid pa so najbolj pomembne prve minute.


PREBERITE TUDI: Te postopke oživljanja mora poznati vsak starš


Kako dobro starši, vzgojitelji/-ice poznajo temeljne postopke oživljanja (TPO) za otroke in dojenčke?

V veliki večini primerov ne starši in ne vzgojitelji, ne vedo, kako bi pristopili k otroku, predvsem zaradi strahu in panike, ki jih zagrabi v taki situaciji. Vendar obstaja rešitev za to: več kot znaš, bolj se čutiš samozavestnega, da lahko v takšnem primeru pristopiš in s tem morda otroku rešiš življenje. Zato si želim, da bi lahko izobrazili čim več ljudi o osnovah oživljanja in prve pomoči. Vsi imamo otroke, prijatelje in svojce, za katere si želimo, da bi jim v primeru, ko bi to potrebovali, ljudje priskočili na pomoč in ne pogledali stran.


Tečaje o oživljanju otrok organizirate že devet let. Katera so najpogostejša vprašanja, ki vam jih zastavijo udeleženci? Kje se jim najpogosteje zatakne?

Najpogosteje postavijo vprašanja glede tujkov v dihalnih poteh - kako reagirati, ali poskusimo tujek potegniti ven, se otroke obrača na glavo ali se jim daje zaporedne udarce po lopaticah. Večinoma se jim zatakne pri praktičnemu delu na lutki, sploh ker delajo malo pod pritiskom, ker imajo gledalce, ostale tečajnike. Kar je čisto v redu, saj v tudi v resnični situaciji nismo sami.

 

Tudi najpogostejša vprašanja Ringarajinih staršev so povezana z dihanjem in dušenjem. Kaj torej storiti v konkretnem primeru, ko otrok v spanju preneha dihati ali pa se nenadoma začne dušiti (zaradi preveč popitega mleka iz dojke ali vode, ki jo je popil pri kopanju ali zaradi hude alergijske reakcije oziroma tujka v grlu). Kako naj starš postopa, kaj je tisto prvo, kar naj stori, ko postaja dojenček oziroma otrok ves moder v obraz?

Prvi odziv otroka na tujek v dihalnih poteh (zaradi igrače, hrane ali tekočine) bo kašelj. Dokler je kašelj učinkovit, ga vzpodbujamo s petimi zaporednimi udarci po lopaticah. Z eno roko ga zaobjamemo okoli pasu, z drugo roko pa udarjamo po lopaticah. Če je otrok dovolj majhen, ga lahko poležemo s trebuhom na naša kolena, ko sedimo, tako da ima glavo nižje od ostalega telesa.

Če se stanja slabša – otrok se začne dušiti, postaja bled, modrikast, poten, ne diha več normalno, piska ob vdihu in ne zmore odgovoriti na naše vprašanje – takrat kašelj ni več učinkovit. V tem primeru se poslužimo Heimlichovega prijema.


ko se otrok prične dušitiDokler poskuša otrok z učinkovitim kašljanjem izločiti tujek, tekočino, ga vzpodbujamo z udarjanjem po lopaticah. (FOTO: Arhiv)


Med oživljanjem otroka in odrasle osebe so razlike 

V čem se pravzaprav razlikujejo temeljni postopki oživljanja pri otroku (TPO) in odrasli osebi, ki bi jih moral poznati vsak starš oziroma oseba, ki dela z otroci? Je, na primer, Heimlichov prijem, ko gre za otroka drugačen kot pri odrasli osebi?

Za laike je razmerje med umetnimi vpihi in stiski prsnega koša enako. Razlika pa je v tem, da otroku pred samim oživljanjem (stiski prsnega koša in umetnimi vpihi) najprej nudimo pet začetnih vpihov. Poleg tega pri stiskih prsnega koša odraslih uporabimo stisk obeh rok, za otroke ene dlani, za dojenčke pa celo samo dva prsta. Heimlichov prijem pa se v bistvu ne razlikuje glede na starost.

 

NE SPREGLEJTE!

Spletni tečaj Najsrčekbije - Prva pomoč in temeljni postopki oživljanja dojenčkov in otrok NA VOLJO TUDI ZA VAS, STARŠE. 

Ob svetovnem dnevu prve pomoči s kodo: POMAGAM30 kar 30 % ceneje!

VEČ NA NAJSRCEKBIJE.SI >>>

 

Katere so najbolj pogoste napake, ki jih naredimo starši/vzgojitelji pri oživljanju otroka?

Najpogosteje se vsakdo takoj loti oživljanja, namesto da bi pogledal, če otrok sploh potrebuje oživljanje. Ali otrok diha? Sprostimo dihalno pot in ugotovimo, da normalno diha (ne preplitko, ne prepočasi) - v tem primeru ga ne bomo oživljali, ampak ga dali v bočni položaj nezavestnega. Previdni moramo biti tudi na možnost vdiha tujka, kar je pri radovednih otrocih kar pogosto, saj večino stvari nesejo v usta ali v nos. Tujek odstranjujemo zgolj, če ga vidimo v ustih, sicer ne drezamo dalje.


PREBERITE TUDI: Bi znali nuditi prvo pomoč svojemu dojenčku?


Bi lahko izpostavili katerega izmed najbolj uporabnih TPO, ko gre za dojenčke in otroke?

Udarci po lopaticah pri vdihu tujka ( hrana, igrača ...) in ukrepanje pri vročinskih krčih se mi zdita zelo uporabna postopka. Tudi sama imam otroka in večkrat pomislim, da njegovi babici in dedka sploh ne bi znali ravnati v primeru, da se prične dušiti z nekim oreščkom ali kosom sadja.


oživljanje otrokaV veliki večini primerov ne starši in ne vzgojitelji, ne vedo, kako bi pristopili k otroku, predvsem zaradi strahu in panike, ki jih zagrabi v taki situaciji. (FOTO: Arhiv)


Starši so zaskrbljeni tudi glede strupenih snovi in hrane (čistilo, strupen plod, nepoznane gobe ...), ki jih lahko otrok pomotoma zaužije. Kako je pravilno ukrepati v takšnih primerih?

Do večine takšnih zastrupitev pride na račun otrokove radovednosti, zato je pomembno, da potencialno strupene stvari skrijete pred otroci. Med znaki zastrupitve so lahko: rdečica ali opeklina okoli ust, zadah po kemikalijah ali bencinu, bruhanje, težko dihanje, zmedenost ali spremenjeno odzivanje. Preden ukrepate sami je najbolje poklicati 112 in navesti točne podatke, kaj je otrok zaužil. Tam vam bodo najbolje svetovali kako ukrepati.

V primeru, da je otrok strupeno snov pojedel ali popil lahko pogledate, če je še kaj ostalo v ustih in odstranite, sperete usta. Kako postopati, lahko preberete tudi v navodilih na čistilu ali kemikalijah. Če je prišel otrok v stik s strupeno snovjo prek kože, z rokavico odstranite oblačila, ki so v stiku s kemikalijo in spirajte kožo 15 do 20 minut. Če je prišla strupena snov v stik z očesom, oko spirajte z mlačno vodo ali fiziološko raztopino 20 minut, in sicer tako da spirate od zunanjega kotička očesa proti notranjemu delu. Če je otrok strup vdihoval, ga dajte čim prej na svež zrak. Če oseba ob zastrupitvi bruha nagnite njegovo glavo vstran ali ga postavite v bočni položaj, zato da bi preprečili zadušitev. V primeru, da otrok ne diha, pričnite z oživljanjem.


Vsaka minuta odlašanja je lahko usodna!

Pogost strah staršev je, da bodo pri oživljanju otroka naredili kaj narobe. Je lahko prva pomoč otroku tudi napačna? Mu lahko, na primer, preveč stikamo prsni koš?

Na tečajih opažamo, da pogosto starši začnejo oživljati lutko, preden pogledajo, če sploh diha, tako da lahko rečemo, da je to narobe. Ampak v vsakem primeru je nujno pomagati, brez strahu, da bomo storili kakšno napako.

Pri oživljanju oziroma stiskih prsnega koša stisnemo prsnico toliko močno, da se ugrezne za tretjino debeline. S tem ne bomo povzročili škode, ampak rešujemo življenje. V nekaterih primerih boste pri starih ljudeh lahko zlomili kakšno rebro, kar ni veliko v primerjavi z rešenim življenjem.

 

NE SPREGLEJTE!

Spletni tečaj Najsrčekbije - Prva pomoč in temeljni postopki oživljanja dojenčkov in otrok NA VOLJO TUDI ZA VAS, STARŠE. 

Ob svetovnem dnevu prve pomoči s kodo: POMAGAM30 kar 30 % ceneje!

VEČ NA NAJSRCEKBIJE.SI >>>

 

Pot do urgence in pediatra je zaradi epidemičnih razmer pogosto nekoliko otežena, zato je še toliko bolj pomembno, da znamo pravilno ukrepati, v kolikor pride do nezgode. Imate kakšen dober nasvet za starše? Kaj nam staršem lahko najbolj pomaga, da ohranimo mirno kri in zbranost?

Pomembno je, da se starši naučijo prve pomoči, da bodo lahko otroku pomagali, dokler ne pride strokovno usposobljena ekipa za prva pomoč. Vsaka minuto odlašanja in nenudenja prve pomoči namreč predstavlja kar 10-odstotno tveganje za slabši izid zdravstvenega stanja otroka. Zaupajte vase v vaše sposobnosti in se ne zanašajte na to, da vam bodo drugi pomagali.

 


 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
5
Angelska imena za deklice in dečke
Preverite seznam prelepih in zelo posebnih imen za dečke in deklice, ki nosijo angelski pomen.
5
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
4



Otroci s posebnimi potrebami so v hudi stiski
Starši otrok s posebnimi potrebami dolga leta trdo garamo in gradimo napredke naših otrok s številnimi, tudi samoplačniš...
Nobena mama ni prišla na svet popolna
O materinstvu in vzgoji, pa tudi odnosu do očetov in vseh otrok sveta smo se pogovarjali z mamo, babico, pisateljico in ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?