|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Središče ženskega cikla je ovulacija, ne menstruacija

Helena Primic, 23.11.2023
Ali se ženske sploh zavedamo, kaj vse se dogaja v naših telesih v okviru naših ženskih ciklov? Kako z temi cikli čim bolj naravno sodelovati, da bomo tudi v času menstruacije in ovulacije v polnosti (za)živele svoje življenje?

image
Sledenje ženskemu ciklu je pravzaprav najboljše orodje, s katerim ženska z vsakim ciklom bolje ve, kdo v resnici je. (Freepik.com)
/11


Večina žensk na menstruacijo in svoj ženski cikel še vedno gleda kot na oviro, zaradi katere je nekaj dni na mesec bolj razdražena (pred menstruacijo) in manj učinkovita (v času menstruacije).

 

Kot ženske uči Agata Hren, ustanoviteljica portala Rumenordeca.com, pa naloga ženske ni, da svoje telo ukroti in obvlada, temveč, da z njim sodeluje.

Toda, ali se ženske sploh zavedamo, kaj vse se dogaja v naših telesih v okviru naših ženskih ciklov in kako z njimi čim bolj naravno sodelovati?

 

Rumenordeca.com

Agata Hren, ustanoviteljica portala Rumenordeca.com (FOTO: Osebni arhiv)

 

Kako se je začela zgodba Rumenordeče in zakaj takšno ime?

Rumenordeča se je rodila iz iskanja mojega poslanstva. Dolga leta sem namreč imela zelo močan občutek, ki me je vabil, da ustvarim platformo, ob kateri bom čutila, da ustvarjam nekaj dobrega in sem na tistem mestu, kjer moram biti.

Ko sem se kmalu po rojstvu drugega otroka poslovila iz zavoda, kjer sem pogodbeno delala, sem se znašla brez točne slike, kam in kako naprej. Vedela sem samo, da moram stopiti na svojo pot.

Ime Rumenordeča sem izbrala povsem intuitivno, brez iskanja globljega pomena, pač poigravala sem se z idejami in ta mi je ostala v ušesih. Potem sem dodala še besede »V iskanju korenin«, ki zajemajo bit mojega dela – raziskovanje in odkrivanje nečesa novega, a hkrati temeljnega in prvinskega. To me namreč inspirira. 

 

PREBERITE TUDI: Ženske, negujte svojo maternico!

 

Med svojimi programi imaš tudi program Telesna pismenost za ženske. Kaj pravzaprav pomeni biti telesno pismena in kako na tem področju gre Slovenkam?

Gre za program, v katerem ženske izvedo, kako poteka ženski cikel v ženskem telesu, kaj se dogaja, kateri hormoni se sproščajo in podobno. Torej, neko biološko razumevanje telesa. Poleg tega se ženske v okviru programa učijo tudi razumevanja, kako vse te spremembe ženskega cikla vplivajo na njeno počutje, sposobnosti in doživljanja ter kako se vse to skozi cikel spreminja. Dotaknemo se tudi osnov beleženja cikla, prehrani za zdrave cikle in zdravem življenjskem slogu na splošno.  

Da je namreč ženska telesno pismena, mora znati prepoznati, kaj se dogaja v njenem telesu in ciklu, razumeti, kako to nanjo vpliva ter kako to izkoristiti, da bo obrodilo največ sadov, pa tudi, kako glede na cikel podpreti svoje telo, da lahko zares v polnosti (za)živi svoje življenje.


Večina žensk, ki so se udeležile tega mojega programa, je bilo razočaranih, ker so te dragocene informacije prišle do njih šele sedaj, ne pa že v najstniških letih. Odkar zadnjih pet let delujem na tem področju opažam, da večina Slovenk enostavno nima vpogleda v to, kaj se dogaja z njimi in njihovimi telesi v povezavi z ženskim ciklom. Kot bi živele v telesu, ki ga želijo (u)krotiti in obvladati, namesto da bi z njim sodelovale.

 

Nam lahko na kratko opišeš ženski cikel in zakaj mu je smiselno vsak mesec slediti?

Ženski cikel je izjemno težko opisati na kratko, če se ne želiš usmeriti le v neko ozko področje, ki samoumevno oklesti celotno kompleksnost in lepoto cikla. Gre načeloma za to, da ta biološki proces, ki se dogaja v telesu, vpliva tudi na to, kdo mi smo. Hormoni niso nekaj, kar nas doleti. Hormoni smo mi.

 

Običajno govorimo o menstrualnem ciklu, saj je menstruacija tisto, kar ženske opazimo, vendar menstruacija ni glavni dogodek ženskega cikla. Najpomembnejše središče ženskega cikla je ovulacija, ki nosi izjemen pomen ne samo za tiste ženske, ki si želijo zanositi, temveč tudi za tiste, ki si na splošno želijo biti zdrave.

Zato sama večkrat govorim o ovulacijskem ciklu, ki se začne na prvi dan menstruacije. Če ženska zna beležiti svoje cikle in hormonsko stanje, bo znala povezati pojav sluzi materničnega vratu z navalom energije, kar je posledica estrogena. Znala bo opredeliti, kdaj približno se je zgodila ovulacija in kdaj lahko pričakuje menstruacijo ter potrebo po umiku, ki se pogosto pojavi pred menstruacijo. Telesna pismenost tako koristi prav vsaki ženski, ne samo tisti, ki si želi zanositi ali zanositvi izogniti. Sledenje ženskemu ciklu je pravzaprav najboljše orodje, s katerim ženska z vsakim ciklom bolje ve, kdo v resnici je.

 

PREBERITE TUDI: Modrost ženskega telesa

 

Kako pa si ti organiziraš svoje delo in življenje glede na svoj ženski cikel?

Sama sem trenutno v stanju brez ciklov, ki je posledica dojenja. Trenutno torej ne morem živeti svojega cikličnega ritma, kar je povsem naravna podpora mojega telesa, da sem lahko ves čas na razpolago svojemu dojenčku in pri tem ne doživljam potrebe po umiku in samoti, kot to doživljamo ženske v okviru ženskega cikla. Kljub temu da gre za naravni proces, pa na nek način pogrešam ta ciklični čas in načrtovanje življenja glede na cikel.

Ker sem namreč sama svoj šef, sem pred nosečnostjo lahko vsak mesec načrtovala glede na svoj cikel. Mesec, ki je bil pred mano, sem vedno načrtovala v fazi pred ovulacijo - ko čutim, kako se moja energija veča, kako imam več motivacije in idej. In prav to energijo sem vsak mesec izkoristila za delo in svoje cilje.

V fazi po ovulaciji sem nadaljevala z opravili, ki sem si jih zadala, hkrati pa sem se zavestno trudila, da sem več časa namenila tudi svoji družini in odnosom. V času pred menstruacijo sem se zares trudila, da si nisem nalagala novih ciljev ali prezahtevnih nalog, saj me je dokaj hitro spodnesla frustracija, ker kar naenkrat nisem mogla več delati – zmanjkalo je volje in energije.

 

V starih časih, ko še nisem bila usklajena s svojim ciklom, sem se v teh dneh jezila sama nad sabo in se gnala. Toda ko sem prepoznala, da mi sprejetje tega trenutnega občutja in priložnost, da sem manj zahtevna do sebe, na dolgi rok koristi tudi pri moji uspešnosti, sem lahko sprejela, da pač nekaj dni ne bom tako zelo produktivna in da je tudi to ok. Zato si v cikličnem času vsaj prvi dan menstruacije vzamem za počitek, če je le možno. Z možem sem se dogovorila, da tisti dan otroka odpelje ven, da imam vsaj nekaj trenutkov miru, ko lahko berem, pišem ali samo razmišljam in počivam.

O tem obdobju tik pred in med menstruacijo bi verjetno lahko govorila ure in ure, saj ta del ženskega cikla v sebi skriva zares neizmeren dar za žensko in ljudi v njenem življenju. Potrebno je samo pogledati globlje. Če si upamo seveda.


Rumenordeca.com

Sama sem trenutno v stanju brez ciklov, ki je posledica dojenja. Trenutno torej ne morem živeti svojega cikličnega ritma, kar je povsem naravna podpora mojega telesa, da sem lahko ves čas na razpolago svojemu dojenčku. (FOTO: Osebni arhiv)


Omenila si podporo moža. Kako zelo je pomembno, da žensko pri njenem sledenju osebnemu ciklu podpirajo partner, družina in služba?

Dobro je, ni pa nujno. Na prvem mestu smo namreč ženske tiste, ki smo same sebi največji diktatorji. Ko bomo ženske znale svoji cikličnosti reči DA, se bo našla pot, da se bo naše življenje počasi zložilo v vse lepšo krožnico. In to ne gre iz danes na jutri ali iz tega cikla na naslednjega. Prav vse ženske smo na potovanju odkrivanja in raziskovanja, saj na žalost skoraj nobena od nas ni bila poučena o tej modrosti od žensk pred nami, zato začenjamo na novo.

Ko se torej spreobračamo me ženske same, pozitivne spremembe opazijo tudi ljudje okrog nas. Mogoče se bo partnerju sprva zdelo čudno in bo šele čez leto ali dve odkril, kako je z žensko, ki živi svojo cikličnost, odnos kakovostnejši. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Ko ti gredo otroci vse bolj na živce ...

 

Če ne prej, bo to ugotovil, ko bosta načrtovala novega otroka in se bosta oba ukvarjala z ženskim ciklom in zanositvijo. Kot kaže statistika neplodnih parov je zanositev vse težja naloga. Kakšna so tvoja opažanja?

O trendu neplodnosti ne morem govoriti, toda iz izkušenj žensk, ki so se s tem področjem ukvarjale še v prejšnjem tisočletju, pa lahko povem, da so bile takrat ženske z neobičajnim ciklom redke. Medtem ko sem sama zadnjih šest let pri svojem delu srečala zelo redke ženske, ki bi povsem sodile v kategorijo običajnih ciklov, večina je imela katero od naslednjih težav: neobičajne krvavitve, rjavkasta krvavitev po menstruaciji, prekratke faze po ovulaciji, pomanjkanje sluzi materničnega vratu ...

 

Na začetku svojega dela svetovalke za naravno načrtovanje je bilo 95 odstotkov parov tistih, ki so v program vstopili zaradi želje po zdravljenju neplodnosti. Kmalu po vstopu v program pa so tudi mladi pari, ki so v program prišli zaradi izogibanja zanositvi, svojo namero pogosto spremenili, ko so ugotovili, da nosečnost ni tako samoumeven pojem, kot so sprva mislili. V teh primerih smo se najprej posvetili temu, kako izboljšati indikatorje zdravja, ki jih prepoznamo iz cikla, saj si ne želimo le uspešne zanositve, temveč se želimo tudi izogniti spontanim splavom, ki so lahko posledica nezdravega stanja, o katerem sporočajo tudi težave s cikli.

 

Kakšno podporo pa lahko Rumenordeča ponudi ženskam, ki imajo težave s ponavljajočimi splavi?

Kot ženska, ki je imela izkušnjo dveh spontanih splavov, vem, kako močno spontani splav žensko zaznamuje in prizadene. Ginekologi se z ugotavljanjem in zdravljenjem začnejo ukvarjati šele po treh spontanih splavih, česar pa sama v čistem ogorčenju enostavno nisem mogla sprejeti. Na srečo sem takrat že poznala pristop NeoFertility, ki mi je s spremljanjem zdravnikov NeoFertility pomagal, da sem se izognila že tretjemu spontanemu splavu.

Ta program, ki spremlja hormonsko raven v nosečnosti in pri nas žal še ni prepoznan (ob njegovi omembi mnogi ginekologi na žalost zavijajo z očmi, češ da se ženske grejo neko alternativno zdravljenje), v okviru svojih programov predstavim vsaki ženski, ki ima težave s ponavljajočimi splavi ali zanositvijo, pa tudi parom, ki se želijo zanositvi izogniti.

 

Rumenordeca.com

Ko bomo ženske znale svoji cikličnosti reči DA, se bo našla pot, da se bo naše življenje počasi zložilo v vse lepšo krožnico. In to ne gre iz danes na jutri ali iz tega cikla na naslednjega. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Lahko na kratko predstaviš program Neofertility?

Gre za program, ki parom omogoča izogibanje zanositvi oziroma načrtovanje družine. Njegov utemeljitelj je dr. Phil Boyle, ki že dobri dve desetletji na Irskem vodi kliniko za zdravljenje neplodnosti.

Prva stopnja pri vključitvi v program je, da se par nauči pravilno beležiti znake svoje plodnosti in tako odkrije plodno okno. Če se zanositvi želita izogniti, v času plodnega obdobja nimata spolnih odnosov. Na tak način lahko par živi svojo spolnost naravno in povsem brez kontracepcije. Vse raziskave potrjujejo zanesljivost teh sodobnih metod izogibanja zanositvi v primerih, da se je par te metode (iz)učil pri usposobljenem strokovnjaku.

Če pa ima par težave pri zanositvi, lahko to isto metodo uporabi kot pomoč pri zanositvi, saj prepoznavanje plodnega obdobja seveda zviša možnost zanositve.

Veliko pa je tudi takšnih parov, ki so se po nekaj letih neuspešnega poskušanja odločili za medicinsko zdravljenje in si s tem programom - za razliko od klasičnih pristopov, ki se večinoma poslužujejo umetne oploditve - želijo povrniti optimalno reproduktivno zdravje tako ženski kot moškemu, da bosta vendarle lahko naravno zanosila.

Usposobljen zdravnik NeoFertility, ki zna veliko prebrati že samo iz beleženja cikla in ves čas strmi k čim bolj zdravemu ciklu, se poslužuje tako konvencionalnih pregledov kot inovativnih pristopov zdravljenja po metodi NeoFertility.

 

PREBERITE TUDI: Naravne celice ubijalke - Vzrok za ponavljajoče splave?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
7
Je zgodnje odvajanje od plenic za otroka š...
Ste že slišali za manjpleničarstvo oziroma zgodnje odvajanje od plenic? Ker o tej metodi kroži veliko zmot, smo za najbo...
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Moški in očetje potrebujemo svojo "jam...
Moški je v psihološkem in energijskem smislu najbolj ranljiv prav v predelu srca. V praksi to pomeni, da moški v odnosu ...
So protibolečinska sredstva med porodom re...
Če bi porodnice lahko izbirale, bi si seveda izbrale neboleč porod. Kaj storiti s porodno bolečino, kakšna protibolečins...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?