|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za obisk zdravnika PCT ni več potreben

Uredništvo Ringaraja.net, 22.2.2022
Strokovna skupina je predlagala, da bi za zdravstvene storitve še vedno veljal strožje omejitve, vendar je vlada sprejela odločitev, da za obisk zdravnika ne potrebujete več pogoja PCT. Zbrali smo dejavnosti, kjer pogoj PCT ni več potreben in kje je.

image
Pogoj PCT se široko ukinja, ukrep velja le še v določenih primerih. (Freepik.com)
/11


Čeprav je strokovna skupina že prejšnji torek predlagala sproščanja ukrepov zaradi umirjanja epidemije koronavirusa, je vlada šele konec prejšnjega tedna odločila, kje se bodo ukrepi najprej sprostili. Vlada se je odločila, da bo sprostila več ukrepov kot so jih predlagali v strokovni skupini.


Že v petek je odpravila karantene in pogoj PCT za prehajanje državne meje, v soboto sprejela stališče, da intenzivno nadaljuje s prilagajanjem ukrepov. Tako se je z včerajšnjim dnem spremenilo preverjanje PCT pogoja, ki je večinoma odpravljeno, razen v najbolj kritičnih dejavnostih.

Ker prihaja med ljudmi še do velike zmede, smo zbrali glavne spremembe, ki so bile sprejete v zadnjih dneh.

 

Ukinja se PCT in samotestiranje v šolah

V skladu z novim Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, se na področju vzgoje in izobraževanja opušča ugotavljanje izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT), ukinja se samotestiranje v šolah, tako za zaposlene kot tudi za učence in dijake.


PREBERITE TUDI: Koronavirus - Pri okuženih otrocih izstopa en simptom


Dejavnosti, pri katerih PCT pogoj NI VEČ POTREBEN

Pogoj PCT in vse ostale omejitve na gospodarskem področju so povsem odpravljene tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Še naprej pa bo potrebno upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja, medosebne razdalje in zračenja prostorov.

Sprostite ukrepa velja tako za potrošnike kot za zaposlene, ki jim tako ne bo potrebno več dokazovati pogoja PCT ob vstopu v podjetja, prodajalne ali trgovske centre, gostinske lokale ali pri koriščenju različnih storitvenih dejavnosti in v nastanitvenih obratih (hoteli, apartmaji...).


V trgovinski, turistični ali drugih storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve dovoljenega števila ljudi, načina priprave, prevzema, strežbe ali uživanja hrane in pijače, delovnega časa ipd.

 

Za obisk zdravnika ne potrebujete PCT

Čeprav je strokovna skupina predlagala drugače, je vlada sprejela tudi odločitev, da za obisk zdravnika ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. Pogoj PCT tako ni več potreben za dostop do zdravstvenih storitev na primarni ravni zdravstvene dejavnost, osebam mlajšim od 15. let ter osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji.


Pogoj pa potrebujete za sprejem v bolnišnico, in sicer morajo pogoj izpolnjevati osebe, ki so:

- uporabniki storitev bolnišnic in drugih izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe:

- ob sprejemu nastanitev,

- ob ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur ali

- v primeru epidemiološke raziskave in presejalnega testiranja v času nastanitve. Testiranje s testom HAG zagotovi izvajalec omenjenih dejavnosti.


PREBERITE TUDI: Ali cepivo proti Covid-19 povzroča neplodnost?

 

Dejavnosti, kjer je PCT ŠE OBVEZEN

• Zaposlenih in uporabnikih storitev v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva - bolnišnice;

• pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev - domovi za starejše, posebni socialnovarstveni zavodi, varstveno-delovni centri;

• v zavodih za prestajanje kazni, to je v zaporih oziroma prevzgojnem domu.

 

Uporaba zaščitnih mask ostaja OBVEZNA

Še vedno pa ostaja obvezna uporaba zaščitnih mask, tako v šolah kot tudi v drugih zaprtih prostorih. Pri obveznem nošenju mask pa veljajo določene izjeme.

Uporaba zaščitne maske NI OBVEZNA za:

• otroke, do dopolnjenega 6. leta starosti,

• vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike vzgojitelja pri opravljanju neposrednega dela z otroki,

• nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in na njihovih vajah,

• osebe, ki izvajajo športno vadbo,

• osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,

• učence in dijake pri pouku športne vzgoje in pouku športa,

• učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta,

• za tolmače za slovenski znakovni jezik pri komunikaciji z gluhimi in naglušnimi osebami.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhoslepimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.


Testiranje HAG (hitri testi) postaja samoplačniško

Ukinja se brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva, v primeru pozitivnega samotesta in osebam, ki želijo prekiniti samoizolacijo med 7. in 10. dnem.

Vprašanje pa je, kako bo posameznik na testirnem mestu dokazal, da potrebuje test za dejavnost, ki ga še zahteva in kakšni bodo stroški hitrega testiranja za potrditev okužbe.

 

VIR: Gov.si, Sobotainfo.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
4
Bolečine - znak, da je treba prisluhniti t...
Prisluhnite svojemu telesu, ko vas z bolečino opozarja, da je nekaj narobe.
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3
Endometrioza – bolezen žensk
Endometrioza je bolezen, pri kateri se maternična sluznica ne pojavlja le v maternični votlini. Bolezen spremljajo hude ...
3



Kako povedati za nosečnost?
photo
Poglejte si nekaj najbolj simpatičnih in zabavnih fotografij, s katerimi so nekateri pari oznanili svojo nosečnost!
5 prednosti pozne zanositve
Danski raziskovalci so ugotovili, da mame, starejše od 31 let, svoje otroke manj zmerjajo in fizično kaznujejo. Na sploš...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?