|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali lahko zanosiš kljub jemanju kontracepcijskih tabletk?

P.Z., 29.10.2023
Kontracepcijske tabletke nudijo 99.9 % zaščito pred nosečnostjo. V zelo redkih primerih se zgodi, da ženska zanosi kljub jemanju kontracepcije. Kakšni so razlogi za to?

image
V katerih primerih lahko zanosiš, tudi če jemlješ kontracepcijske tabletke? (Freepik.com)
/11


Kontracepcijske tabletke so 99,9 % učinkovite pri zaščiti pred nosečnostjo. Vendar se v redkih primerih zgodi, da ženska kljub uporabi oralne kontracepcije zanosi.


Najbolj pogosti razlogi:


1) Nepravilna uporaba

To je zdaleč najbolj pogost razlog za zanositev. Nujno je, da kontracepcijsko tableto vzamete vsak dan ob istem času.


2) Pozabljena tabletka

Seveda se nam lahko pripeti, da na tabletko pozabimo, vendar je potrebno vedeti, da že ena izpuščena tabletka lahko pomeni zanositev. Tabletko je treba vzeti v naslednjih 12-ih urah, priporočljivo pa je, da do konca cikla ob rednem jemanju uporabljate še kakšno drugo kontracepcijsko metodo, kot na primer kondom.


PREBERITE TUDI: Kontracepcija po porodu


3) Tabletka ne deluje

Več dejavnikov lahko vpliva na to, da tabletka ne deluje, kot bi morala. To so: hormonsko neravnovesje, čezmerna telesna teža, kajenje in jemanje določenih zdravil. Z izbranim ginekologom bosta vse te stvari upoštevala in prilagodila znamko in doziranje tabletk.


4) Trebušne težave

Če zbolite za trebušno gripo, diarejo, če bruhate ali imate drisko, je mogoče, da kontracepcija ne bo delovala. V tem primeru, enako kot če tabletko pozabite vzeti, do konca cikla uporabljajte še dodatno zaščito.


5) Gen CYP3A7

Študija, izvedena na univerzi Colorado, je pokazala, da lahko gen CYP3A7 v redkih primerih (5% žensk, ki je sodelovalo v raziskavi), negativno vpliva na kontracepcijo.

Ta gen je navadno aktiven samo v plodu in se pred rojstvom izklopi, pri nekaterih pa ostane aktiven, kar posledično vodi do hitrejšega razpada hormonov, ki jih najdemo v kontracepciji, kot sta estrogen in progestin. Raziskovalci domnevajo, da lahko ta hitrejša razgradnja poveča tveganje za nosečnost pri ženskah med jemanjem kontracepcije, zlasti če uporabljajo nizke odmerke hormonske kontracepcije.


Vpliv kontracepcijskih tabletk na plod

Če si zanosila kljub jemanju kontracepcije, si najbrž prestrašena, kaj to pomeni za plod. Zdravniki mirijo, da ni indikatorjev, da bi kontracepcijske tabletke vplivale na plod. Hormoni v kontracepcijskih tabletkah so namreč podobni tistim, ki jih sicer proizvaja vaše telo. Morate pa ginekologu povedati, da ste jemale zaščito in lahko da napotil na poseben posvet na Ginekološko kliniko v Ljubljani, na oddelek za genetiko.


PREBERITE TUDI: Kontracepcijska tabletka: 60 let od prve uporabe

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
3
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
3
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
3



7 lastnosti odličnega partnerstva
Preverite, ali ima vajino partnerstvo teh sedem ključnih lastnosti, ki vama bodo pomagale, da bo vajina sreča v dvoje tr...
"Delanje otroka" je lahko stresno
Če se trudite zanositi in vam ne uspeva, veste, da to ni nekaj, česar bi se neznansko veselili, ampak ravno nasprotno, t...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?