|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zapleti z novorojenčkom takoj po porodu

Helena Mlakar, 11.7.2023
Ko se rodi vaš novorojenček, ko je porod za vami, se prične spoznavanje in cartanje. Včasih pa lahko pride do neljubih zapletov. Morda novorojenček celo nekaj dni preživi na drugem oddelki in ne zraven vas.

image
Ko pri porodu ne gre vse tekoče, je normalno, da smo zaskrbljeni. (Freepik.com)
/11


Če je takoj po porodu z novorojenčkom kaj narobe, to hitro opazite, saj je vsa skrb usmerjena vanj. To vas seveda lahko zelo prestraši, toda, naj vas pomiri misel, da ga pregledujejo izkušeni porodničarji, babice in pediatri, ki točno vedo, kako je potrebno ukrepati in kako zdraviti, če bo to potrebno.


Vsaka moderna porodna soba je danes opremljena z ustreznimi aparati za hitro in učinkovito prvo pomoč. Največkrat gre pri zapletih po porodu pri novorojenčkih za kratke prilagoditvene motnje, ki jih odstranijo z nekaj kisika ali infuzijo.

 

PREBERITE TUDI: Novorojenčkovi refleksi


Če bi šlo za težje zaplete oziroma motnje, bi to najverjetneje pričakovali že pred porodom, saj bi se morebitne napake novorojenčka pokazale že med ultrazvočnimi preiskavami. V takih primerih so starši v naprej obveščeni, seznanjeni s situacijo. Prav tako pa je tudi osebje v porodniški sobi ustrezno že v naprej pripravljeno. Pri takem porodu, če je potrebno, sodeluje tudi pediater neonatolog.

Včasih novorojenček takoj po porodu potrebuje operacijo, premestijo ga na kirurški oddelek otroške kirurgije.


Če vašega otroka premestijo

Če po porodu pride do zapletov, če vaš dojenček potrebuje operacijo že nekaj ur ali dan, dva po porodu, je premeščen. Takšna situacija je, kljub temu da gre za rutinsko operacijo, za starše zelo stresna. Na oddelku ste sami, kar vas žalosti, pogrešate svojega dojenčka. Po navadi sestre poskrbijo, da ste v sobi skupaj z mamicami, ki prav tako nimajo dojenčka pri sebi. Če je to seveda le mogoče.

 

Če je dojenček na drugem oddelku, bodite z njimi v stalnem stiku. Pokličete lahko tudi večkrat na dan in se pozanimate o njegovem stanju.

Dokler še niste dovolj močni, da bi obiskali svojega otročička, to lahko, tudi večkrat dnevno, stori otrokov očka. Naj ga poboža, mu prigovarja, če je le mogoče, naj ga vzame v naročje. Raziskave kažejo, da lahko v takih primerih oče popolnoma nadomesti materino vlogo.


Takoj, ko bo mogoče, naj vas odpeljejo do vašega otročka. Pobožajte ga, prigovarjajte mu, prepoznal bo vaš glas, poslušal ga je vsak dan, ko je bil v varnem zavetju maternice. Če je mogoče, ga vzemite v naročje, podojite ga. Vse to bo nekoliko omililo prvi šok, ko sta se morala ločiti.

 

PREBERITE TUDI: V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj z mamo

 

Ne obupajte nad dojenjem

Če dojenčka na začetku še ne boste smeli ali mogli dojiti in če je dojenje vaša velika želja, potem nikar ne obupajte. Mleko si lahko izčrpate, v nekaterih primerih ga lahko vašemu dojenčku dajo po sondi. Ko si bo dojenček opomogel, pa bo čas za učenje dojenja. To še vedno lahko lepo steče, čeprav bo potrebno veliko vaje.

Če bo vaš dojenček potreboval več dni bolnišnično zdravljenje, potem boste najverjetneje k njemu premeščeni tudi vi. Ko vas bodo odpustili iz oddelka porodnišnice, boste dobili posteljo ob svojemu dojenčku. Tam vas bodo naučili, kako ravnati z njim, vam pokazali, če bo potreboval posebno nego.

 

PREBERITE TUDI: Prsna črpalka - vse kar morate vedeti

 

Ne pozabite nase

Kljub temu da je vaš dojenček v bolnici, pa nikar ne pozabite tudi nase. Zapomnite si, da le nekaj dni po porodu tudi vi potrebujete počitek. In če boste za kak dan odšli domov, da se naspite, bodo za vašega novorojenčka poskrbele sestre. Vaš dojenček potrebuje spočito mamico, zato je tudi vaše počutje pri njegovem okrevanju zelo pomembno.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
27
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
14
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
11
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
8



Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?