|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zeleni kvadrat, zdravje iz organskega vrta

Kornelija Benyovsky Šoštarić, 7.6.2012
Novinarka in vrtnarka Kornelija Benyovsky Šoštarić, avtorica priljubljene oddaje HRTV »Vrtnarka« (»Vrtlarica«), je na podlagi svojih bogatih praktičnih izkušenj napisala izredno in zelo navdihujoče besedilo.

image
/11


 


Zelo veseli ga bodo popolni vrtnarski »zelenci«, obilo koristnih napotkov pa bodo dobili tudi izkušeni vrtni mački, ki morda doslej ekološki pridelavi hrane še niso posvečali pozornosti, ki si jo ta zasluži.

 

V »Zelenem kvadratu« spoznamo življenje in delo na ekološkem vrtu: od uvodne priprave parcele, prek gnojenja in plemenitenja tal, odločitve o izbiri rastlin in kultur, ki jih bomo gojili, njihove nege med letom, do pobiranja pridelka. Avtorica nam pokaže, kako prek spoštovanja naravnih zakonitosti v bujnem in morda na prvi pogled ne ravno kultiviranem vrtu priti do okusnih in zdravih plodov. In to brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov in genetsko spremenjenih semen.


Kornelija Benyovsky Šoštarić, sicer diplomantka agronomije in urejanja krajine, je rojena v Zagrebu. V otroštvu in mladosti ni imela »stika z zemljo«, izjemo je predstavljalo nekaj cvetličnih lončkov na maminem in babičinem balkonu. Da se bo zares lotila vrtnarjenja na lastnem, ekološko obdelanem vrtu, se je odločila šele po rojstvu hčerke. Od tedaj se, ker med tednom še vedno živi v Zagrebu, vsak vikend posveča svojemu zelenemu kvadratu, ki je dokaz, da je mogoče odlično sadje in zelenjavo pridelovati na majhnem kosu zemlje, če le imamo čas, da ga obiščemo vsaj enkrat na teden.

 

Bivanje in delo v mestu na eni strani in vrtnarjenje na drugi se torej ne izključujeta, enako velja za naravi prijazno biološko pridelavo in bogat pridelek. »Zeleni kvadrat« dokazuje, da je moč stanovanje in službo v mestu kombinirati z občasnim, a rednim delom »na kmetih«, na zemlji, kar je moč razviti v zanimiv, kreativen, zdrav in na stiku z naravo temelječ življenjski slog. Zdrava hrana, ki jo tako pridelamo, je zgolj en od koristnih in zdravih vidikov takega načina življenja.

 

Pri pripravi dela je avtorici s fotografijami, ki jih je posnel na njunem čudovitem vrtu v hrvaškem Zagorju, pomagal soprog Nino Šoštarič. Rezultat je bogato ilustrirana knjiga, ki nas ob praktičnih primerih po korakih popelje prek načel ekološkega vrtnarjenja. Na hrvaškem, kjer je izšel izvirnik, je knjiga naletela na izjemen odziv: lepo število mesecev je prebila na vrhu lestvic najbolje prodajanih knjig, kar nekaj časa pa je prebila celo na prvem mestu.

 

Za naše bralce je še posebej zanimiv vidik knjige, da je narejena na podlagi praktičnih izkušenj v okolju, kjer so razmere podobne ali celo enake kot v Sloveniji: knjiga »se dogaja« le streljaj od meje s Hrvaško, v hrvaškem Zagorju.

 

Nekaj besed o avtorici »Zelenega kvadrata« Korneliji Benyovsky Šoštarić

Kornelijia Benyovsky Šoštarić se je želela zapisati slikarstvu, a se je zaradi nasprotovanja staršev vpisala na študij agronomije in urejanja krajine. Po končani fakulteti se je najprej poskusila kot oblikovalka vrtov. Kot novinarka je začela v TV oddaji »Dobro jutro«, v okviru katere je pripravljala prispevke o urejanju vrtov. Sčasoma je svoj angažma na HRTV razširila, specializirala se je za teme o zdravi prehrani, zdravem načinu življenja in ekologiji.

 

Hrvaški kmetovalci so si jo zapomnili po več kot 150 prispevkih v okviru kmetijske oddaje »Plodovi zemlje« na temo, kako preiti na ekološko pridelavo hrane, od septembra 2011 pa ima Kornelija Benyovsky Šoštarić lastno polurno oddajo »Vrtnarka« (Vrtlarica«) v udarnem nedeljskem terminu HTTV.

 

Kornelija je najbolj vesela, ko lahko obuje gumijaste škornje in se posveti svojemu vrtu. Pri svojem delu in hobiju je pozorna na vsako malenkost, njene reportaže so strokovne, a hkrati jasne in razumljive, predvsem pa, in to je najbolj pomembno, zanimive. Ljudem se trudi razložiti, da delo na zemlji ni muka, da je vrtnarjenje užitek, ki lahko predstavlja pomemben del življenjskega sloga.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdravilnost rose
Rosa predstavlja male kapljice vode, ki se ustvarjajo z kondenzacijo vodne pare na površini zemlje in predmetih na nje o...
3
Dnevnik hvaležnosti
Redno pisanje dnevnika hvaležnosti je učinkovit način, da se naučimo pozitivnega načina razmišljanja. Pomaga nam, da vid...
3
Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!
Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskeg...
3
10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka
Za to, da vzgojite eko-otroka in nekoč ekološko osveščenega odraslega, ne potrebujete niti posebnega znanja, niti dodatn...
3



Staro steklo – dragocena surovina
photo
Stara steklenica, ki je primerna za nova polnjenja, se lahko v ponovni proces polnitve vrne tudi 50-krat. Steklenice za ...
Star papir – več zbranega starega papirja...
Papir predstavlja petino hišnih odpadkov. Tradicija ločenega zbiranja papirja je pri nas, predvsem po zaslugi mladih, že...