|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Prvi popis, ki je obsegal nad 200 zdravilnih zelišč, je napravil kitajski vladar oz. modrec Shen Nung, ki je živel 3000 let pred našim štetjem. Učinke rastlin je preizkušal na sebi.

image
/11


 

Ali veste, da je ginkgo (Ginkgo biloba) živi fosil, edini še rastoči predstavnik družine Ginkgoaceae. Preživel je tri ledene dobe. Kitajski menihi so ga častili kot sveto drevo, zato se je ohranil vse do danes. Pripravki iz ginkga so najbolj predpisovana zdravila gledano absolutno v Evropi.

Česen je bil v času starega Egipta tako cenjen, da so ga uporabljali kot denarno valuto.

Že stari Egipčani so vedeli, da se lahko timijan uporablja za balzamiranje zaradi sposobnosti konzerviranja. Dandanes je pomembna sestavina v tekočini za shranjevanje anatomskih in botaničnih preparatov.

 

Predstavljamo vam nekaj pogostih zelišč, ki jih dnevno uporabljamo v naši prehrani.

 

Poper
Poper suši, zato ga ne smemo uživati vsak dan.

 

Materina dušica ali timijan
Prija k vsem zelenjavnim, mesnim in žitnim jedem. To je začimba za kožo, saj lajša vse vrste tegob v zvezi s kožo ali jih celo odpravlja. Materino dušico uporabljajmo pogosto, dodamo jo v začetku kuhanja.


Žajbelj
Odpravlja nakopičene strupene snovi iz telesa. Čisti in zdravi. Če je mogoče pojejmo 1-2 sveža žajbljeva lista ali pa ga kuhajmo skupaj z jedmi. Odpravlja neprijeten zadah iz ust, krepi želodec. Pri težavah z dihanjem in prehladu pomaga zvit žajbljev list, ki ga potisnemo v nosnico.


Ožepek
Vzpodbuja dobro voljo. Sodi k vsem jedem. Vedno ga je potrebno kuhati. Posušen prah je močnejši kot sveže zelišče. Pomaga proti potrtosti, otožnosti in motnjah delovanja ledvic.


Cimet
Ogreje , spodbuja dobro voljo, sprošča, ostri čute in čisti kri. Odpravlja motnje presnove, zato bi ga bilo potrebno uživati vsak dan. Košček cimetove skorje dodamo čaju, omaki itd. Tudi cimet v prahu lahko dodamo vsem jedem.


Viri:
- http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=219

- Zacimbe za pestrejši okus, Mladinska knjiga 1990

- http://www.siol.net/trendi/kulinarika/2008/05/zelisca_v_kuhinji.aspx

- Brigitte Pregenzer in Brigitte Schmidle: Hildegarda iz Bigna: Post brez muk. Družina, 2006

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Projekt ŠOLSKI EKOVRT
Manca Košir, ambasadorka projekta, je opozorila, da otroci na vrtu lahko spoznajo tudi osnovne resnice o življenju in ži...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...
Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti priz...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?