|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Življenje na ekološki kmetiji

Uredništvo Ringaraja.net, 29.8.2010
Ekološka kmetija je kraj, kjer ljudje živijo v sožitju z rastlinami in živalmi, ob tem pa pridelujejo okusno hrano in pijačo za nas in naše družine.

/81


Fotograf: Fotoučilnica, Milan Simčič

Živali na kmetiji - krave, prašiči, kokoši in ovce – imajo na ekoloških kmetijah dovolj prostora in uživajo krmo, ki ustreza njihovim potrebam.
 

Ekološki kmetje vlagajo veliko truda tudi v to, da rastline rastejo krepko in zdravo, pri čemer si pomagajo le s stvarmi, ki so na voljo na kmetiji, kot so: tla, voda in hlevski gnoj.
 

Okusni siri, jogurti in mlečni napitki, ki jih uživamo skupaj s svojo družino, začno svojo pot kot mleko, ki ga kmet namolze pri kravi na svoji kmetiji.

Tudi jajca, ki jih jemo za zajtrk ter v okusnih kolačih in slaščicah, kmet nabere pri kokoših na svoji kmetiji.

Če je ta kmetija ekološka, mora kmet upoštevati posebna pravila o varstvu okolja in o tem, da so živali, medtem ko dajejo mleko in jajca, zdrave in da se dobro počutijo.

KRAVA IN MLEKO

Krave na ekološki kmetiji niso privezane ali priklenjene brez dostopa na zelene pašnike, ampak na njih veselo uživajo naravno pašo. Kmetje te krave redijo v skladu s predpisi, ki zagotavljajo, da je živalim popolnoma udobno in da dajejo sveže, visokokakovostno mleko.
 
Kmetje in drugi zaposleni na kmetiji to mleko redno zbirajo in ga pošiljajo v posebne mlekarne, kjer ga pakirajo ali uporabijo za izdelavo svežih in okusnih mlečnih izdelkov, kot so siri, jogurti, smetana in sladoled.

Na steklenicah je znak za ekološko pridelana živila. Potem ko je ekološko mleko zapakirano ali predelano v mlečne izdelke, te opremijo s posebnim znakom ali z napisom, ki vsebuje podatke o tem, kje, kako in kdo jih je proizvedel. Ta živila nato prodajo v posebnih trgovinah z ekoživili, veleblagovnicah in v restavracijah ter v drugih trgovinah in lokalih.


Ko skupaj s svojo družino kupujemo mleko ali mlečne izdelke z omenjenimi znaki ali napisi, smo lahko prepričani o tem, da je kmet upošteval vsa posebna pravila in da so njegove krave zdrave in zadovoljne. O tem lahko razmišljamo, ko jemo okusen jogurt, zdrav žitni obrok in vse druge jedi!

KOKOŠI IN JAJCA


Kokoši na ekološki kmetiji brskajo naokrog na prostem in uživajo krmo, ki je zrasla le s pomočjo naravnih snovi. Kljunov nimajo prirezanih in peruti nimajo pristriženih. Pogosto živijo v majhnih jatah skupaj z drugimi kokošmi in ležejo jajca v udobnem okolju. Ekološki kmetje upoštevajo posebna pravila, ki kokošim omogočajo, da živijo čim bolj zdravo in zadovoljno.   

Jajca pobira kmet. Včasih kmetje jajca prodajajo neposredno na svoji kmetiji ali na bližnji tržnici skupaj z drugimi kmeti. Včasih pa jih prodajajo tudi podjetju, ki oskrbuje veleblagovnice, restavracije in podobno.   

Preden gredo ekološka jajca v prodajo, jih očistijo in zapakirajo v kartone z znakom ali napisom, ki pojasnjuje, kdo jih je pridelal in kako. Jajca lahko postanejo tudi ena izmed številnih ekoloških sestavin v izdelkih, kot so testenine ali sladice, ki jih nato prav tako označijo z enakimi znaki in napisi.   

Ko se odločimo za nakup jajc ali živil, ki so označena z omenjenimi posebnimi oznakami ali napisi, smo lahko prepričani o tem, da je kmet sledil posebnim pravilom in da je kokoš, ki je znesla ta jajca, živela zdravo in zadovoljno. Vemo tudi, da bomo kmalu uživali slastno, visokokakovostno jed!



Prepričajte se, kako dober SPOMIN imate, in odkrivajte prizore iz ekološkega kmetijstva.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nove energijske oznake
V veljavi je prenovljen sistem označevanja pralnih in pomivalnih strojev ter hladilno zamrzovalnih naprav z novo energij...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Eko igre za prosti čas
photo
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko
Nakup akvarijskih in terarijskih živali
photo
Konec šolskega leta je čas, ko našim "odličnjakom" podarjamo razna darila. Preden se odločimo za nakup živali, ki ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?