|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Znojenje v nosečnosti

M. T., 31.7.2015
Kako si lahko v nosečnosti olajšate težave s prekomernim znojenjem? Preberite nasvete!

image
Se tudi vi v nosečnosti znojite za dva?
/11


Znojenje v nosečnosti je ena od tipičnih nosečniških nadlog, v času poletne vročine in visokih temperatur pa je lahko znojenje še trikrat hujše.

Značilno je, da je nosečnicam vroče ves čas nosečnosti, ne glede na temperaturo. Telesna temperatura nosečnice je namreč nekoliko višja od normalne zaradi povečanega delovanja telesa, ki "dela vse" za razvoj malega deteta v trebuhu. Če k temu dodamo še visoke poletne temperature, pa je prenašanje vročine še težje.

 

Poskrbite za tekočino

Ko vam je v poletnih mesecih vroče, se hitro lahko zgodi, da pride še do dehidracije. Visoke temperature in dehidracija pa so za nosečnice zelo nevarne, saj lahko pride do:

  • nezavesti;
  • bolečih krčev, najpogosteje v nogah;
  • izčrpanosti zaradi vročine, ki vključuje žejo, slabost, razdražljivost, moten vid in zmedenost;
  • vročinskega udara, zelo nevarnega stanja, pri katerem se telo ne more ohladiti.

Otrok v trebuhu je zelo občutljiv na spremembe v krvnem tlaku matere. Ko vam pade pritisk, kri počasneje kroži in slabše oskrbuje maternico, posteljico in s tem otroka s hranljivimi snovmi. Raziskave so pokazale, da vročina v savni ali jacuzziju slabo vpliva na razvoj otroka. Zaradi izpostavljenosti vročini lahko pride celo do okvar nevralne cevi, ki ima za posledico resno prizadetost otroka (nepopolno razviti možgani, hrbtenjača in/ali nepopolno razviti zaščitni sloji, ki varujejo te organe), zato je dobro biti previden tudi v poletni vročini.

 

Otekanje nog in rok

Otekanje rok in nog pesti večino nosečnic. Da bi težavo ublažili, se vsak dan po kosilu ali ko pridete iz službe za 30 do 60 minut ulezite z nogami privzdignjenimi nekoliko nad višino glave. Poskusite imeti noge nekoliko višje tudi ponoči - pod noge si zvijte odejo ali blazino. Nosite udobno obutev, brez slabe vesti si lahko obujete celo pol številke večje čevlje.

Če imate občutek, da vas veže nakit na roki, ga snemite, da preprečite možnost, da vam morajo zaradi pretirano otečenih prstov, odrezati prstan, ker drugače ne gre s prsta. Ne stojte predolgo na enem mestu in izogibajte se preozkim oblačilom.

 

Kako se spopasti s poletno vročino v nosečnosti?

1. Zamenjajte poletno garderobo!

Poletna oblačila naj ne bodo temna, izberite raje pastelne in svetle barve. Obleka naj bo iz materialov, ki dihajo. Izogibajte se elastičnim hlačam, ker so običajno izdelana iz umetnih vlaken, na primer iz najlona ali elastana. Z oblačili iz naravnih materialov (npr. bombaž, lan) boste preprečili poletne izpuščaje, obenem se boste v njih počutili bolje.

2. Uporabljajte kremo z visokim zaščitnim faktorjem!

Ko ste zunaj na soncu, izpostavljene dele obvezno namažite s kremo z visokim zaščitnim faktorjem (ZF 30 ali več). V nosečnosti se lahko zgodi, da bo vaša koža bolj občutljiva na sončne žarke, zato se dobro zaščitite. Če je le mogoče, poiščite senco.

3. Voda!

Ne odhajajte z doma brez steklenice z vodo, še posebej, če se močneje znojite. Poleg vode, lahko pijete tudi sadne sokove, mleko in izotonične pijače, s katerimi boste hitro nadomestili izgubljene elektrolite.

4. Omejite gibanje na prostem!

Sprehod ali delo zunaj opravite zjutraj ali zvečer, ko se ozračje ohladi. Izognite se zadrževanju zunaj, ko je sonce najmočnejše (med 11. in 16. uro). 

5. Ohladite se!

Telo lahko učinkovito ohladite s hladnimi obkladki, ki jih položite na zatilje, čelo in na vrh glave. Če telovadite, to počnite v klimatiziranih prostorih. Plavanje je odlična poletna rekreacija v nosečnosti, saj vas bo voda osvežila in vam pomagala ohladiti pregreto telo, obenem pa boste s plavanje razbremenili hrbtenico in sklepe. Če v bližini ni bazena ali morja, se lahko ohladite tudi v domači kadi. Pri ohlajevanju telesa pomaga tudi dihanje. Pazite na ritem dihanja, naj ne bo prehiter niti prepočasen.

In kako se lahko ohladiti ponoči? Pomagajo na stežaj odprta vrata in okna oziroma hlajenje s klimatsko napravo. Zraven postelje imejte steklenico hladne vode, s katero se boste lahko tudi ponoči odžejali.

 

Prenašanje vročine po porodu

Tudi po porodu boste še nekaj časa težje prenašali vročino. Občutek vročine v telesu vas lahko spremlja še do šest tednov po porodu, saj so stopnje nosečniških hormonov še vedno visoke, količina krvi je še vedno večja in v telesu imate povečane količine vode in maščob.

 

VIR: Ringeraja.hr


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
9
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
6
Sladkorna bolezen v nosečnosti
Določena oblika sladkorne bolezni se pojavi samo v nosečnosti in po porodu skoraj vedno izgine. Če se je ne zdravi, lahk...
4
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
4



Seks v nosečnosti: najpogostejša vprašanja
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?