|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   špageti ala napolitana
11.9.2008 8:13:04   
januskica
Pozdravljeni,

moj predragi bi rad jedel za kosilo špagete z napolitansko omako (grah, paradižnik, šunka,...) ... pripravljene na tak način kot smo jih jedli v osnovnih šolah. baje mu je bilo to najboljše kosilo.

na iskalniku ne najdem nič pametnega, zato bi prosila če mi lahko poveste kako jih vi pripravite.

hvala in lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: špageti ala napolitana
11.9.2008 8:59:08   
Anonimen
Se spomnimja te omake,ampak se ne spomnim več kako jo narest.
različica te omake je tu,postopek je,tako si lahko pomagaš z njim in prilagodiš svojemu okusu.




napolitanska omakaklasična italijanska paradižnikova omaka, z dodatkom zelenjaven, pancete, rdečega vina in zelišč
  • 1 kg paradižnika
  • 3 čebule
  • 1 korenček
  • 2 stebli belušne zelene
  • 60 g pancete
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1,75 dl suhega rdečega vina
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 2 vejici timijana
  • 1 manjši zeliščni šopek


user posted image V zeliščni šopek za napolitansko omako običajno kombiniramo baziliko, origano in peteršiljuser posted image
user posted image "Paradižnikova omaka" je pravzaprav sinonim za veliko število kuhanih in presnih omak, katerih osnovna sestavina je paradižnik. user posted image
user posted image Med večino "paradižnikovih omak" in "vkuhanih paradižnikovih omak" praktično pri sestavinah in pripravi ni nobene razlike. Ločili smo ju le zato, da lahko predstavimo več različic. user posted image predpriprava
■  V posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
■  Belušno zeleno in korenček olupimo in narežemo na drobne zelenjavne kockice (fr. brunoise), drobno sesekljamo ali naribamo.
■  Paradižnik za 30 sekund položimo v vrelo vodo. Potem ga odcedimo, olupimo, očistimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo. Koščke drobno sesekljamo.
■  Panceto narežemo na kockice.
■  Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

priprava
■  V posodi segrejemo olivno olje, na katerem med nenehnim mešanjem na hitro prepražimo pripravljene panceto, belušno zeleno, čebulo in korenček. Ko zelenjava postekleni, prilijemo rdeče vino, ki ga med mešanjem ukuhamo na polovico. Primešamo sesekljan paradižnik, sladkor, sol, sveže mlet črni poper in timijan. Med občasnim mešanjem počasi kuhljamo 45 do 60 minut; gl. izboljšanje.
■  Zelišča osmukamo in drobno sesekljamo. Tik pred koncem kuhanja jih omaki primešamo 1 do 2 žlici.
■  Omako nazadnje po želji pretlačimo ali sesekljamo s paličnim mešalnikom.
uporaba
Napolitansko omako dodajamo številnim jedem z oznako napolitansko, po, zlasti testeninam; gl. kaneloni po napolitansko; makaroni po napolitansko; špageti po napolitansko. Sicer pa lahko napolitansko omako uporabimo tudi kot klasično paradižnikovo omako; gl. uporaba

shranjevanje

Kuhano paradižnikovo omako lahko v hladilniku hranimo do 7 dni, v zamrzovalniku pa do 2 meseca; gl. tudi nasveti. Vročo omako lahko v kozarce za vlaganje shranimo kot ozimnico; gl. vkuhana paradižnikova omaka.
nadomestek
Čebulo nadomestimo s šalotko.
izboljšanje
V omaki kuhamo 1 do 2 čilija, ki ga/ju pred koncem kuhanja odstranimo.
nasveti
■  Za pripravo paradižnikove omake je najprimernejši povsem zrel, mesnat jajčast paradižnik, ki lepo prenaša dolgotrajno kuhanje. Zaradi barve, sočnosti in arome ga pogosto kombiniramo z zrelim okroglim paradižnikom. Povsem zrel paradižnik nima le boljšega okusa, vsebuje tudi več antioksidantov.
■  Zaradi dolgotrajnega kuhanja je smiselno, da paradižnikove omake vedno skuhamo nekaj več. Nato jo shranimo v hladilniku, zamrzovalniku ali v kozarcih za vlaganje.
triki
Drugačen in intenzivnejši okus paradižnikove omake dosežemo z dodatkom paradižnikove mezge ali/in drobno sesekljanega posušenega paradižnika. S paradižnikovo mezgo hkrati korigiramo presvetlo barvo omake.
pojasnila
Ne glede na zrelost paradižnika, ta vedno vsebuje vsaj malo kisline. Zato mu praviloma dodamo ščepec ali več sladkorja; po okusu. Če želimo zgolj ublažiti kislost, ščepec, za sladkast okus pa več. 

različice

■  Napolitanska omaka je skoraj povsem enaka paradižnikovi omaki, le da vsebuje tudi panceto in rdeče vino.
■  paradižnikova omaka; pikantna paradižnikova omaka po mehiško; pikantna paradižnikova omaka; pikantna piknik omaka (angl. hot barbecue sauce); pikantna presna paradižnikova omaka; piknik omaka (angl. barbecue sauce); portugalska omaka; preprosta paradižnikova omaka; presna paradižnikova omaka
■  Paradižnikovo omako pripravljamo v številnih različicah. Zato zlahka pripravimo tudi kakšno povsem po svojem okusu. 

ideje

■  Improvizirajmo. V številnih različicah paradižnikove omake najdemo tudi gobe, zeleno papriko, slanino, olive in druga živila. Začinjamo oziroma odišavljamo pa jo lahko tudi s kajenskim poprom, čilijem, koriandrovimi semeni, česnom, gorčičnimi semeni, cimetom, muškatnim oreščkom, lovorovimi listi, drobnjakom, pehtranom, rožmarinom in žajbljem.
■  vkuhana paradižnikova omaka; vkuhana pikantna paradižnikova omaka; vkuhana sredozemska omaka
■  domača paradižnikova mezga; domač paradižnikov kečapparadižnikov čatni
opombe
■  Izvirna paradižnikova omaka vsebuje samo paradižnik, česen, olivno olje, ščepec sladkorja, sol in baziliko. Kuhamo jo minimalno 30 minut, raje pa vsaj trikrat dlje.
■  Za razliko od klasične italijanske paradižnikove omake, pripravljamo mehiško brez maščobe in z veliko ostrega čilija.
opozorila
■  Pri pripravi katerekoli različice paradižnikove omake bodimo pozorni predvsem na eno: Prevladuje naj okus zrelega paradižnika. Tudi vsi ostali dodatki so v zmernih količinah namenjeni prav temu cilju.
■  Kadar pripravljamo zeliščno mešanico ali zeliščni šopek, posebej pazimo, da aroma enega zelišča ne prevlada. Pri doziranju na primer upoštevajmo, da je vonj žajblja bistveno močnejši od peteršiljevega, in podobno. Osnovno pravilo pa je: Raje premalo, kakor preveč!
zdravilni učinki (domnevni)
■  Belušno zeleno, čebulo, korenček, olivno olje, paradižnik, rdeče vino in večino zelišč uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■  Paradižnik vsebuje pomembna antioksidanta betakaroten in likopen, veliko kalija, železa in fosforja, pa le 17 kalorij na 100 gramov.
zanimivosti
Paradižnik so v Evropi sprva imenovali tomato, perujsko jabolko in volčja breskev. Slovensko ime izvira iz starega nemškega imena paradies-apfel (rajsko jabolko).
viri
številni različni viri
spletne povezave
gl. bazilika; belušna zelena; čebula; italijanska kuhinja; korenček; olivno olje; omaka; origano; panceta; paradižnik; peteršilj; poper; rdeče vino; sol; sredozemska kuhinja; timijan; zelišča; zeliščni šopek 

(odgovor članu januskica)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: špageti ala napolitana
11.9.2008 9:05:55   
Anonimen
Testenine s šunko in grahom
Recept za široke rezance s šunko, grahom in sirom.
Skupina: Glavne jedi
Količine za 4 osebe


Priprava
V večji ponvi segrejemo maslo in olje ter dodamo na drobno sesekljano čebulo, na kocke narezano šunko in odcejen grah. Solimo in popramo.
Pokrito kuhamo 10 min in po potrebi prilivamo juho.
Nazadnje prilijemo smetano in odkrito kuhamo še 2 min. Pokrijemo in odstavimo.
Testenine skuhamo v slanem kropu.
Kuhane testenine odcedimo in jih zmešamo z omako in s siroma. Takoj ponudimo.
Nasvet
Da nam pri kuhanju testenin voda ne bo prekipela, ji dodamo košček masla.
Sestavine



Maslo
30g

Olje - sončnično
1 žlica

Čebula
1 kos

Šunka
100g

Grah - pločevinka
300g

Sol


Poper


Voda
0,5l

Zelenjavna kocka


Sladka smetana
1dl

Široki rezanci
400g

Parmezan
50g

Sir - gavda
50g 


http://www.mojirecepti.com/mesni-izdelki/3.html


(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: špageti ala napolitana
11.9.2008 9:27:40   
Anonimen
Ves čas se mi je zdelo,da si se zmotila v imenovanju omake.Ni napoletanska mapk milanska omaka,ta z šunko in grahom.
Tole sem našla:

Taki omaki se reče milanska omaka. Na olju se popraži malo sesekljane čebule in česna.Dodamo kocke slanine ali šunke, grah, sol (previdno) poper. Pražimo 5 minut. Potem dodamo na drobno naribano korenje in zeleno, paradižnikovo mezgo, ter zmiksane pelate. Kuhamo dokler se zelenjava in grah ne skuhata. Voda povre in omaka dobi lepo gostoto. Jaz od zelišč dodam šetraj in origano ter peteršilj na koncu, že prej pa še lovor list.
To je moja verzija te omake. Načinov priprave je pa milijon.
Saša

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: špageti ala napolitana
11.9.2008 9:28:07   
januskica
Neva6, hvala za recepte.

prejšni teden sem že pripravila omako po prvem receptu in ni bilo to to. je bila preveč paradižnikasta oz. kiselkasta (kar je meni všeč, mojmu pa ne). pojma nimam kako so jih pripravljali v šoli. a misliš, da so dodali kaj sladkorja in so s tem ublažili okus paradižnika? bom poskusla jo danes naredit po tvojem drugem raceptu, le da bom dala paradižnik (+ sladkor) namesto smetane.

lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: špageti ala napolitana
11.9.2008 9:30:35   
januskica
ekoti. user posted image

bom rekla moju, da je milanska ne napoletanska ... in ne bo učil naprej krive vere. :) bom poskusila po zadnjem receptu. hvala. 

(odgovor članu januskica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: špageti ala napolitana
11.9.2008 9:32:41   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: januskica

Neva6, hvala za recepte.

prejšni teden sem že pripravila omako po prvem receptu in ni bilo to to. je bila preveč paradižnikasta oz. kiselkasta (kar je meni všeč, mojmu pa ne). pojma nimam kako so jih pripravljali v šoli. a misliš, da so dodali kaj sladkorja in so s tem ublažili okus paradižnika? bom poskusla jo danes naredit po tvojem drugem raceptu, le da bom dala paradižnik (+ sladkor) namesto smetane.

lp



Jaz vedno dodam paradižnikovi omaki še kavno žličko sladkoraj,da ni kisla.
Ponavadi naredim brzinsko omako za špagete:

Na žlici olivnega olja čisto malo popražim dva stroka česna.
Česen ne sme porjavet,ker je pol grenka omaka.
Na olje vržem še nekaj kolutov kulen salame,poprašim z moko,
nato zlijem notri paradižnikovo kašo,dodam,
dve žlički vegete,eno kavno žličko sladkorja,
poper in sol poželji,ščepec bazilike,pokuham nekaj minut,medtem
so se skuhali špageti,ki jih odcedim in stresem v omako in še nekaj sekund pokuham ob mešanju.

(odgovor članu januskica)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemi...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?