|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Danes so na jedilniku šparglji

Nika Dolenc, 17.4.2023
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špargljev.

image
Šparglji vsebujejo veliko antioksidantov.
/31


Šparglji oziroma beluši imajo nežno aromo žlahtne zelenjave. Znani so po svojem zdravilnem učinku in veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika.


Kako pravilno pripravimo šparglje?

Poznamo zelene in bele šparglje oziroma beluše. Razlikovanje je potrebno, ker je razlika tudi v pripravi. Zelene moramo oprati, ker jih ne lupimo! Medtem, ko bele operemo, če iz olupkov kuhamo juho, nadalje jih več ne peremo. Skratka - zelene šparglje olupimo le spodaj pri odrezanem delu, bele pa lupimo cele. Začnemo en centimeter pod vrhom s tankim slojem, ki ga proti spodnjemu delu debelimo. Konec odrežemo.

Enako debele šparglje pakiramo v šope po porcijah (približno 250 gramov kot prilogo, 500 gramov pa za glavno jed), povezane s kuhinjsko vrvico. Tako jih tudi lažje vzamemo iz kropa. Kuhamo jih v visokem loncu z veliko količino posoljene vode in jih prekuhamo z malo sladkorja, koščkom masla in nekaj rezinami limone.

 

RECEPT: Špargljeva kremna juha v ajdovem gobanu


Koliko časa šparglje kuhamo?

Nikoli jih ne kuhamo popolnoma do mehkega, ne smejo pa biti trdi. Beli se glede na debelino kuhajo deset do 15 minut, zeleni pa sedem do 12 minut.

 

Najboljši pobrani z njive

Šparglji so najboljši, če so pravkar pobrani z njive. Če pa nimate te možnosti, lahko pri nakupu svežost preverite na dva načina: ko jih režemo, morajo biti znotraj sveži in sočni. Če potrkamo enega ob drugega, je slišati kot zvončkljanje. Sveži šparglji imajo tudi najboljši okus. Če pa jih vendarle moramo hraniti, je pomembno, da jih neolupljene zavijemo v vlažno brisačo in jih shranimo v hladilniku.

Uporaba v kuhinji je zelo široka, če pa vključite še svoje kuharske talente, bodo zagotovo nastale izjemne špargljeve jedi. 

 

RECEPT: Špargljeva rižota z rdečo lečo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2
V drugem tednu šole smo vam pripravili novih pet idej za zdrav zajtrk za šolarja. Preverite, jedi, ki jih lahko zjutraj ...
4
Uvajanje: S čim pričeti?
Zelo pomembno je, da pričnemo z uvajanjem sezonske hrane, lokalno dostopno hrano, saj je takšna hrana bogatejša s hranil...
4
Kozarček jajčnega likerja (za odrasle)
Privoščite si kozarec domačega jajčnega likerja!
3
Recept: Mini palačinke, ki so obnorele svet
Družbena omrežja so preplavile objave za poslastico, ki je v resnici precej običajna saj gre za običajne palačinke. Zaka...
3



Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?
Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. Pomem...
Bananina krema - okusno zdravilo proti kašlju
Banana je odličen vir energije, le malokdo pa ve, da je lahko tudi izjemno učinkovito sredstvo proti nadležnemu kašlju. ...