|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Za bodoče mamice- študentke
18.8.2005 11:49:07   
Marina_
http://www.vecer.si/
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Za bodoče mamice- študentke
18.8.2005 11:50:23   
Marina_
Če ne gre pa takole:)-


Ko študentka postane mamica
Štirideset tisočakov starševsega dodatka
Študentke niso upravičene ne do porodniškega dopusta ne do nadomestila, ker niso v delovnem razmerju

V Sloveniji je iz leta v leto manjša rodnost otrok. Država spodbuja mlade družine, da bi imele čim več otrok, po drugi strani pa jim ne nudi skoraj nobenih ugodnosti.

"V zvezi z materinstvom oziroma starševstvom poznamo dopuste in nadomestila. Ti veljajo za zavarovane osebe oz. za ljudi, ki so zaposleni. Tisti, ki so upravičeni do raznih dopustov, lahko uveljavijo tudi različna nadomestila. Višina nadomestila je odvisna od njihove plače in znaša povprečje zadnjih dvanajstih obračunanih plač. Porodniško nadomestilo je nadomestilo za čas porodniškega dopusta. Ta traja 105 dni. Porodniško nadomestilo in porodniški dopust je v bistvu primarna pravica matere in jo je izjemoma možno prenesti na očeta ali drugo osebo. Drugi del pa je dopust za nego in varstvo, ki traja naslednjih 260 dni. Ta se pa lahko prinese na očeta ali drugega skrbnika," je povedala Ida Bradač, koordinatorka za starševsko varstvo in družinske prejemke pri Centru za socialno delo v Mariboru.

Na vprašanje, kaj nudi država mamicam študentkam, nam je Bradačeva odgovorila: "Mame študentke niso upravičene niti do dopusta niti do nadomestila, ker niso v delovnem razmerju. Če ne prejemajo nobenih pokojnin in drugih dodatkov, so upravičene do starševskega dodatka, ki je letos 40.030 tolarjev (167 €). To pomoč prejemajo 12 mesecev. Sam status študenta še ne pomeni, da mamica živi v pomanjkanju. Mislim, da je to kliše, ki ne drži. Lahko ima tudi premožnega moža, ki jo vzdržuje. Ko pogledamo podatke tudi pri otroškem dodatku, ki ga zdaj uveljavljajo, ne moremo reči, da študentske družine spadajo v skupino družin s posebno nizkimi dohodki."

Poleg vseh mesečnih dodatkov, ki jih prejemajo mlade mamice, pa država podari vsaki mamici še darilni paket. "Starši lahko izbirajo med štirimi vrstami paketov. Vrednost te pomoči ob rojstvu otroka je 57.190 tolarjev (238 €). Izbirajo lahko med vozičkom, avtosedežem, stolom za hranjenje... Do paketa so upravičeni vsi starši s stalnim prebivališčem v Sloveniji."

Kakšne ugodnosti pa ponuja Evropska unija mladim mamicam? "Evropska unija pozna zelo različne pomoči staršem ob rojstvu otroka. Moram pa poudariti, da Slovenija spada v sam vrh glede omenjenih pravic. Očetovski dopust imajo poleg nas samo še Švedi. V Sloveniji poznamo očetovski dopust, ki ga lahko koristijo vsi očetje in traja 15 dni," razlaga Bradačeva.

V Sloveniji pa obstajajo tudi razne komercialne akcije. Za mamice študentke je Vzajemna organizirala akcijo, kjer so vsem študentkam, ki so predložile ustrezno dokumentacijo, podarili bon v vrednosti 15.000 tolarjev (62,62 €). Z njim so lahko izbrale opremo za svojega novorojenčka prvo leto akcije v trgovinah Baby centra, drugo leto pa v Mercator (delnice: MELR) jevih hipermarketih po vsej Sloveniji. Akcijo so zaključili 4. julija letos.


INFO:
Menjalniški tečaj Banke Slovenije dne 18.08.2005:
Centralni tečaj eura določen 28.06.2004 po ERM2: 1 euro = 239,5241 SIT
1 euro = 239,64 SIT


Euro-tečaji
zasebnih in bančnih
menjalnic


(odgovor članu Marina_)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Za bodoče mamice- študentke
18.8.2005 13:38:25   
sanaj
No ja.Če bi vse študentke čakale na dobrosrčnost države, bi se nas malo odločilo za otroka.
S fantom sva se poročila še kot študenta(22let), veliko sva delala preko študenta in kar nekaj zaslužila.Čez tri leta se nama je rodila :duda: in mož je tudi diplomiral jaz pa se pustila faksič, v enem letu sem naredila prekvalifikacijo (v srednji farm. stroki),že pred nosečnostjo sem tri leta delala v farm. ind. in po porodniški sem se spet vrnila v to firmo.
Torej pri 27-ih še vedno delam preko študenta(avgusta mi poteče status) in tudi ne vem kako bo. Vrtec, položnice,mesečni stroški ...na zavodu ne dobim eno leto nič, ker me je dolžan mož preživljat.
Aja pa otroškega dodatka dobimo celih 5jurjev, medtem ko se nekatere pritožujejo na premalo...
Skratka, če se ne bi sami pobrigali in delali , sorči ta država mi ni dala nič. Študentom pa bi najraje nabila 50% obdavčitev na zasluženih 90 jurjev. Pa vseeno bomo preživel. Samo, da smo zdravi in se imamo radi.
Torej, kdor si želi družino ne bo čakal na pomoč države.
Sicer pa sem že nekaj časa na RR-ju.
Vsem mladim mamicam pozdravček, pa tale sončni žarek sem naročila ravno zate!:metulj::metulj:

(odgovor članu Marina_)
Neposredna povezava do sporočila: 3
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?