|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Glivična okužba nožnice – pogost vzrok neplodnosti

Metka Troha, 5.4.2024
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodnost pri ženskah v rodni dobi.

image
Bakterijska vaginoza lahko privede do neplodnosti. (Freepik.com)
/11


Bakterijska vaginoza je pogosta bolezen, saj prizadene približno 30 % žensk, 16 % nosečnic in približno 60 % žensk, ki imajo primarno spolno prenosljivo bolezen. Prizadene lahko vsako žensko v starosti med 15 in 44 let, celo ženske in deklice, ki še niso imele spolnega odnosa.

 

Zakaj in kako pride do okužbe?

Pri glivični okužbi nožnice pride do porušenega ravnovesja med slabimi in dobrimi bakterijami, ki so sicer običajno prisotne na vaginalni sluznici. Bakterijska vaginoza nastane, ko se poveča število slabih bakterij – s tem se poruši vaginalna flora, naravna zaščita pred urogenitalnimi infekcijami.

Strokovnjaki še nimajo pravega odgovora zakaj do tega pride, znano je le, da imajo povečano možnost za pojav okužbe ženske, ki so zamenjale spolnega partnerja ali v primeru spolne aktivnosti z več različnimi partnerji. Lahko jo sprožijo tudi bakterije na straniščnih deskah, brisačah, kopanje v bazenih, izpiranje vagine, vaginalna penetracija z erotičnimi igračkami ali ostalimi predmeti idr.

 

Simptomi okužbe

Največkrat ženska sploh ne ve za okužbo, saj poteka popolnoma brez posebnih znakov. Včasih se pojavi povečan izcedek iz nožnice (še posebej po spolnem odnosu), ki je neprijetnega vonja, bele ali sive barve, lahko je povsem redek in tekoč. Ob uriniranju se lahko pojavi tudi pekoč občutek ali srbečica pri vhodu v nožnico.

 

Dokazano je okužba lahko vzrok za neplodnost

Ženske, ki pri katerih se bakterijska vaginoza pogosteje pojavlja, imajo šestkrat večjo možnost za spontan splav, dvakrat večje pa so tudi možnosti za predčasen porod. Najnovejše študije znanstvenikov z danske univerze so pokazale, da lahko neravnovesje bakterij v nožnici zmanjšuje možnosti za zanositev - tako po naravni poti kot tudi z umetno oploditvijo. Ženskam, ki si želijo otroka, zato svetujejo, da preverijo stanje bakterij v nožnici.

Raziskovalci so analizirali 130 žensk, ki so imele postopek umetne oploditve, da bi ugotovili, če ravnovesje bakterij v nožnici dejansko vpliva na uspešnost postopka. Samo devet odstotokov žensk, ki so imele povečano stopnjo slabih bakterij je zanosilo, so pokazali rezultati.

 

PREBERITE TUDI: Vzrok za ponavljajoče splave?

 

Bakterijska vaginoza v nosečnosti

Kot smo že omenili, okužba nožnice v nosečnosti pogosto privede do poroda pred rokom oziroma do rojstva otroka z nižjo porodno težo. Bakterijska vaginoza lahko spodbudi tudi nastanek nevarnejše bolezni - vnetje male medenice ali male žličke (PID - pelvic inflammatory disease).

Gre za vnetje maternice in jajcevodov, ki lahko povzroči neplodnost in poškodbe jajcevodov. Zaradi poškodovanih jajcevodov se poveča verjetnost za zunajmaternično nosečnost, ki je življenjsko nevarna, saj se plod razvija in raste zunaj maternice, običajno v jajcevodih, ki lahko počijo.

 

Zdravljenje

Čeprav bolezen običajno izveni brez zdravljenja, se le to priporoča zaradi prej omenjenih zapletov, do katerih lahko pride v primeru nezdravljenja te bakterijske okužbe. Predvsem je pomembno je, da bakterijsko vaginozo nujno zdravijo nosečnice.

Pregled za morebitno bakterijsko okužbo nožnice se priporoča vsem ženskam, ki so že rodile pred PDP ali so rodile otroka z nižjo porodno težo. Nekateri zdravniki priporočajo zdravljenje tudi vsem ženskam, ki se pripravljajo na eno izmed operacij maternice ali želijo namerno prekiniti nosečnost, ne glede na simptome vaginoze.

Ginekolog z laboratorijskimi testi izcedka iz nožnice preveri morebitno prisotnost bakterijske vaginoze. V primeru pozitivnega rezultata bo predpisal antibiotike, običajno sta to metronidazol in klindamicin, ki ju v nižjih odmerkih lahko jemlje tudi nosečnica. Pomembno pa je opozoriti, da se lahko vaginoza ponovno pojavi tudi po zdravljenju.

 

Kaj lahko storimo, da bolezen preprečimo?

Ker je pojav bolezni še vedno dokaj velika neznanka, je tudi preventivne ukrepe težko določiti. V grobem se, glede na do zdaj znane podatke, priporoča naslednje: vzdržnost, omejeno število spolnih partnerjev, nožnice ne izpirajte in obvezno dokončajte antibiotično terapijo tudi v primeru, ko simptomi že prenehajo.

 

PREBERITE TUDI: Vama ne uspe zanositi? Postavita si teh 7 vprašanj


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
5
Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...
4
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
4
VIDEO: Kakšna je verjetnost za zanositev
Poglejte si video, z razlago, zakaj je verjetnost za zanositev odvisna od starostnega obdobja v katerem se ženska nahaja...
4



Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?