|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Endometrioza in prehrana

Uredništvo Ringaraja.net, 27.2.2023
Kaj jesti in čemu se izogibati, če ste ena izme 15% žensk, ki ima ginekološke težave in endometriozo. Simptome lahko omilite s pravilno prehrano!

image
Simptome lahko omilite s pravilno prehrano. (Foto: Freepik.com)
/11


Jejte:

  • Hrano, bogato z vitaminom E, kot so mandlji, pinjole in avokado, pomembni za krepitev odpornosti.
  • Zelje, cvetačo, paradižnik, rukolo, artičoke, peteršilj, špinačo, hruške, maline, borovnice, mango, dinje in marelice, ker pripomorejo k odstranjevanju presežka estrogena, hormona, ki povzroča rast endometrijskega tkiva.
  • Plave ribe zaradi protivnetnega učinkovanja. Uživajte ob sardelah, negojenih postrveh, tunah in skušah.
  • Učinkovite začimbe (kurkuma, ingverjeva korenina, koriander), pripravite iz njih čaj, ker učinkujejo protivnetno, koriander še zlasti proti infekciji s kandido.
  • Fižol, lečo, sojo, čičerko, naravne fitoestrogene, ki odstranjujejo »star« zaostal estrogen.
  • Sončnična, sezamova in lanena semena ter bučnice zaradi vsebnosti cinka in esencialnih maščobnih kislin, ki so pomembne za zdravljenje mehkih tkiv in učinkujejo protivnetno.
  • Svež ananas zaradi encima bromelaina in njegovega močnega protivnetnega učinkovanja.
  • Ne pozabite na probiotični jogurt.

 

Izogibajte se:

  • Hrani, ki vsebuje gluten, in vseh vrst pšeničnih izdelkov, kot so kruh in testenine. Rafinirane pšenične slaščice bi morali nadomestiti z brezglutenskimi živili, mlečne izdelke pa s sojinim in riževim mlekom, sojinim jogurtom in sojinim pudingom. Upoštevajte pravila eliminacijske diete.
  • Če obstaja sum kandide, bi morali upoštevati pravila diete proti tej okužbi, ki izključuje sladkor in vse sestavine, ki ga vsebujejo, vključno z medom, maltozo, dekstrozo, fruktozo, gobe in vse izdelke, ki jih vsebujejo, kvas in vse izdelke, ki ga vsebujejo, kikiriki in kikirikijevo maslo.
  • Kofeina, ki zmanjšuje sposobnost telesa, da prenaša bolečino.
  • Živalskih maščob in alkohola, katerih povečana količina v telesu dviga raven estrogena, otežuje jetrom izločanje škodljivih snovi iz telesa, kar povzroča večje bolečine in vnetja. Poleg tega ta živila povečujejo občutek letargije, vplivajo na spremembe razpoloženja in povečujejo navale vročine.

Vsebina iz knjige Prehrana 21. stoletja za ženske

 

Preberi še:

Kako spodbuditi zanositev (spočetje)?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

V teh okoliščinah ne seksajte
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.
10
Pogosta bolezen, ki vpliva na plodnost
Kar 10 – 15 % žensk naj bi se spopadalo z boleznijo, ki povzroča neplodnost. Številke pa so precej višje, saj je pri mno...
9
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
6
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
4



Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...
Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?