|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, mogoč...
17.9.2011 11:50:53   
mamamajča

Odpor do hrane spada med motnje hranjenja. Ja, med tiste motnje, kot je tudi anoreksija. Psihološki izvor odpora do hrane je najpogosteje posledica v pristopu tistega, ki otroka hrani, bodisi starša, sorodnika, vzgojitelja.
Odrasli skrbimo za svoje otroke in želimo, da so zdravi, prepogosto pa zasluge za njihovo zdravje pripisujemo hrani, ki jo zaužijejo, oziroma obratno, nas skrbi, da bodo zboleli, če so neješči.
Tako nevede, na žalost pa prepogosto tudi popolnoma zavestno otrokom hrano vsiljujemo. Kar je še slabše, otrokovo "pridnost" in lepo obnašanje pogojujemo oz. enačimo s količino zaužite hrane.
Saj vsi poznamo stavek "Še to pojej, pa boš zelo priden!"

Klofuta!

Tudi moje starejše dete je med tistimi, ki manj pojejo. Mlajši, pa čeprav ima komaj 11 mesecev, ga v količini hrane pri enem obroku krepko prekaša. Z lahkoto poje dve takšni porciji, kot njegov starejši brat vase spravi komaj eno.

Vse se je začelo ob tistem prvem virusu rota, ko je šel vsak košček hrane ven, kakor hitro je uspel priti notri. Od tam naprej ni šlo več.
Tudi sama sem pred leti odšla na posvet k pediatru, saj me je skrbelo zaradi otrokove neješčnosti. Da ne bo zdrav, sem pomislila. Ne je sadja, ne je zelenjave.....
Pa mi je prijazen pediater razložil, da bo otrok pojedel točno toliko, kot sam potrebuje.

Še naprej me je skrbelo. Njegov način hranjenja je še bolj izstopal ob vstopu v vrtec. Pa sem tudi sama kdaj izustila tisti nesrečni stavek "Poglej, kako so drugi otroci pridni, še celo solato pojejo....."
Ko bi se vsaj zavedala, kakšno škodo mu delam.

Zdaj je starejši, inteligenten in pri svojih štirih letih je začel nekatere stvari že bolj razumeti. Tako razume, da JEMO ZATO, DA SMO ZDRAVI IN MOČNI, ne pa zato, da smo pohvaljeni in pridni. Priden je, ko pospravi igrače. Ko uboga. Ko je prijazen do bratca......
Narava nam je dala potrebo po hrani zato, da bi preživeli, da bi bili stabilni in zmožni dela, ne pa, da bi bili s strani nekoga sprejeti in pohvaljeni.

Dolgo sem raziskovala in študirala, kje tiči problem........ zakaj nekateri otroci znajo lepo pojesti vse, brez izbirčnosti, mojemu otroku pa gre na bruhanju že ob pogledu na določeno jed, najpogosteje na solato. Ja, ob pogledu, še dotakniti se je ne more.
Treba bo spremeniti pristop.
- Brez prigovarjanja, kako je solata zdrava, ker potem misli, da on ni zdrav.
- Brez prigovarjanja, kako bo velik, ker se boji, da očitno on ne bo nikoli zrastel.
- Brez obljub, da bo mamica zelo ponosna, ker misli, da zdaj nisem....... itd. itd. itd.

Z vsako obljubo, kaj se bo zgodilo, če poje, mu nevede vlivamo strah pred tem, kaj pa bo, če ne poje. Smiselno? Je smiselno, moj otrok se je solate že vnaprej bal.

Tako je padla ideja, da se o hrani preprosto ne pogovarjamo več.
Brez famoznosti in brez drame. Upoštevamo pravila kot so:
- jemo edino in samo pri mizi
- ko jemo, jemo vsi
- za mizo se ne igramo, ne skačemo, ne plešemo, ne pojemo in ne norimo
- s hrano se ne igramo
- od mize odidemo, ko smo se vsi najedli
- jemo, dokler nismo siti, ne pa dokler ne spraznimo krožnika.

Se ne silimo. Ne obljubljamo nagrad, kazni, se ne priganjamo..... Ne govorimo o tem, kaj ima kdo rad in kdo česa nima. Na krožnik damo vse jedi, če nam katera ni všeč, jo pustimo. Brez kompliciranja, "na izi."

Nekaj dni nazaj je bil res krasen, brez besed je zmazal vsebino na krožniku, mogoče je ostalo za dve majhni žlički.... Nekaj časa je negotovo gledal v tisti mali ostanek hrane, nato pa vseeno vprašal........ "Mamica, pa me imaš vseeno rada, tudi če krožnik ni prazen?"

To je bil pa največji WAKE UP CALL EVER!!! Klofuta, če hočete..... Halo? Ali sem jaz kadarkoli, nevede dovolila, da se moj sin boji, da ga imam manj rada, ker ni spraznil krožnika do zadnje drobtinice??? A si je mogoče kdo kdaj drznil otroku reči, da bo mamica žalostna, ker ne poje? Samo eno nedolžno vprašanje je dovolj, da vidim, da moje malo dete v hrani vidi strah in bojazen do nečesa.... ne vem, česa. Boji se pač in to zelo boji.

Odgovorila sem mu, da je meni za krožnik čisto vseeno. Če je poln ali prazen, ni pomembno. Edino, kar mi je pomembno, je njegov trebušček- da je poln, sit in zdrav.

Vam zaupam napredek, ki smo ga dosegli, ker več ne dramatiziramo okoli hrane? In dovolimo, da sam presodi, kaj želi in koliko?

Vsak dan izrazi željo po nečem novem. Da bi poskusil, pravi. In če mu ni všeč, mu dovolim, da izpljune.
Tako je poskusil lešnike, pašteto, salame, sir, ajvar, SOLATO(!!!!!!), marmelado, pomarančo in grozdje. Vsak dan lepo počasi.
Jaz sem z napredkom več kot zadovoljna, on pa tudi počasi ugotavlja, da je še veliko jedi, ki so boljše kot juhe in suh, nenamazan kruhek. In veliko novih jedi tudi z veseljem poje.

Počasi se daleč pride.
Ne pozabimo, da je štiriletnik ponavadi sit že po 4-5 velikih žlicah hrane, ob rednih obrokih, seveda.
In še enkrat- Jemo, da smo zdarvi in močni! Ne pohvaljeni.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 12:00:55   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča


Odpor do hrane spada med motnje hranjenja. Ja, med tiste motnje, kot je tudi anoreksija. Psihološki izvor odpora do hrane je najpogosteje posledica v pristopu tistega, ki otroka hrani, bodisi starša, sorodnika, vzgojitelja.
.....................



Mami vsaka cast! user posted image
Ozavescanje problema je vec kot pol resitve.

Spomnila si me na 8 letni deklico, ki je padla v nezavest zaradi .... lakote.
Nejesce dekletce, ki je okoli sebe poslusalo kaj vse redi in prenehalo jest. Ugotovili so anoreksicne motnje. Ko so ji rekli, da nekaj mora pojest je izjavila, da kruh prevec redi... otrok v 2 razredu osnovne sole... Seveda so tu se zastoj v rasti itn...
Najbolj tragicno je to, da se nobeden ni zavedal kaj se z otrokom dogaja. :(


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
17.9.2011 12:47:36   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mamamajča)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
17.9.2011 12:51:36   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 12:58:11   
mamamajča
Mileena, moj mali je bil pri sestri na počitnicah, pojedu nič. Mu je kuhala same take zadeve, za katere je bla 100%, da jih ma rad- pica, pomfri, palačinke s čokolado..... Nič od nič. Na koncu je obupala in mu dovolila smokije, pudinge, kakav, da bi vsaj nekaj spravil v sebe. Ja halo....... Ti jej pico, ko je puding na voljo.....

Da vidiš, kako je zgledalo hranjenje pri nas. Večkrat sem jokala, ker nisem vedla več, kaj naredit. Nekje na rr je bla tema o tem. On bi spil liter mleka na dan in ne bil več lačen, da bi se izognil obrokom. Zdaj mu mleko dovolim samo za zajtrk in večerjo.

Odločla sem se, da ga pustim pri miru, brez večnega dopovedovanja,, kaj je zdravo, zakaj bi bilo dobro, če to pa to poje........ nič, tiho smo. in poglej zdaj napredek.

Ozirmo tako- on se odloči za neko novo jed, jo probava in potem sprašuje, kaj je, za kaj je....

< Sporočilo je popravil mamamajča -- 17.9.2011 13:01:33 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
17.9.2011 13:23:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mamamajča)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 13:25:28   
mamamajča
user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 13:33:49   
elevitka
Mi imamo enak problem... počasi obupujem pa se spet malce popravi in poje brez kakršnih koli ovir isto zadevo katero pred 1 tednom ni želel niti videti... pa spet pride obdobje ko ne je nič. Sem tudi spraševala pediatra kaj narediti, in mi je rekla da naj ga ne silim da sam poje kolikor potrebuje in po kolaži je čisto povprečen zdrav fant.
Mene jezi to da le malo kaj poje kuhanega on bi živel od monte pudingov, smokijev, čipsa in čokolade. Tega se lahko naje kuhanih obrokov pa ne od sadja in zelenjave pa le eno banano na teden mogoče in malo solate.

kaj naredit. Na flaši visi ceu čas da napolni trebuh (pije vodo z okusom ali redčen sok) mleka ne ..

kaj narediti ?

_____________________________

Biti pripravljen je veliko, znati čakati, je še več, toda izkoristiti pravi trenutek, je vse.

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 13:47:32   
mamamajča
Najprej ukini pitje. Moj se je isto nacejal, mleka ali soka. Jasno, da potem ni lačen.

(odgovor članu elevitka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 14:10:59   
Najaa
Pri nas je tavečja jedec in pol tamala pa od nekdaj je malo, ko en piščanček. In verjemi, da sem prišla do istega zaključka. Ne govorim o hrani, sploh ne omenjam, pač poje kolikor poje. In je boljše. Res pa da je stara šele 2,5 let in s takimi izjavami kot je če jo bom mela isto rada tud če vse ne poje, se še nismo srečali in mislim, da se tudi ne bomo. Sprijaznila sem se, da manj rabi, pa je vseeno zdrava in raste. Priznam pa, da sem ob uvajanju hrane imela prave drame s to hrano. user posted image

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 14:24:22   
november2010
Res dobro napisano, hvala za tole!

_____________________________

www.petjenaporoki.si

FB http://www.facebook.com/porocnaglasba

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 15:02:06   
Taddy78
Pri nas pa ni šlo za nobeno motnjo, pač se je naš gospodič odločil in med prvim in drugim letom ni pojedel skoraj nič. Rastli in redili smo se z gostimi sokovi, presenetljivo se je redil še bolje kot normalen jedec, potem pa se je neješčnost naenkrat končala. Pri jesti sem ga vedno pustila na miru, s tem mislim s prigovarjanjem o tem in onem, pa ni pomagalo nič.

(odgovor članu november2010)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 20:54:47   
m_o_i
ze prej nisem panicarla, pa ceprav
- od sestega meseca ne je sadja v NOBENI obliki;
- mleko in mlecne izdelke konzumira samo in edino v obliki jutranjega cokolesnika;
- vecerna steklenicka je AM za otroke od 10ega meseca starostiuser posted image
- zajtrki, malice in vecerje so ENAKI vsak ljubi dan in od tega ne odstopa(ce bi se kosilo vsak dan isto kuhali, bi pa itak samo5 razlicnih stvari jedel)
- bla bla bla

skratka; ko sem pa prebrala se knjigo "moj otrok noce jesti" sem pa samo potrditev dobilauser posted image . in ce bi mene kdo vprasal-preden mama zacne uvajat gosto hrano, MORA to knjigo prebratiuser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
17.9.2011 21:23:06   
Taddy78
he he, si me malo spomnila na naše takratne prehranjevalne navade...pašteto je jedel z žlico, rio mare kar iz tube, 1x na teden sva šla v mc Donaldsa, da sem se malo pomirila, ko je pojedel vsaj 3 grižljaje hamburgerja. Ja, je bilo kar hudo saj je do 1.leta bil s kilažo dokaj nadpovprečen. Sedaj je pravi postavni suhec, s sicer kar dobro kilažo za svoja leta, ampak pač takšen je....user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
18.9.2011 9:14:39   
november2010
naj povem, da je moj petletnik včeraj takoj ko sem mu omenila, da je kosilo, začel z njegovimi "mami jaz bom samo pet žlic, ker sem pet let star" itd.
Pa sem uporabila tvoj predlog in mu rekla, da naj poje toliko da bo njegov želodček sit, pa če so to tri žlice ali pa deset... In kaj je bilo? Zmazal je cel krožnik!

_____________________________

www.petjenaporoki.si

FB http://www.facebook.com/porocnaglasba

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
18.9.2011 9:51:01   
mamamajča

IZVIRNO SPOROČILO: november2010

naj povem, da je moj petletnik včeraj takoj ko sem mu omenila, da je kosilo, začel z njegovimi "mami jaz bom samo pet žlic, ker sem pet let star" itd.
Pa sem uporabila tvoj predlog in mu rekla, da naj poje toliko da bo njegov želodček sit, pa če so to tri žlice ali pa deset... In kaj je bilo? Zmazal je cel krožnik!



jeeeeej!!!user posted image

(odgovor članu november2010)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
18.9.2011 9:52:03   
mamamajča
aha, očitno je to neko obdobje, ker se moj mali tudi večno pogaja- danes bom pojedel tri koščke, samo tri! Al pa včasih, samo da njegova obvelja, izjavi, da ne bo vsega, ampak samo tri poloviceuser posted image

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 10:26:15   
Perunika
Hvalabogu, da si še pravi čas prišla sama do teh ugotovitev.
Ob neki priložnosti, ko smo bili na kosilu s prijateljico, ki ima hči, staro 5 let, sem opazovala, ko je prijateljica uporabljala vse mogoče "finte" in prigovarjanja (verjamem, da v dobri veri in skrbi za otroka), da bi deklica kaj pojedla. Nisem se mogla premagat in sem jo ustavila z besedami iz lastne izkušnje: moj pokojni oče je delal tako paniko okoli te hrane, mi grozil z bolnišnico, da bom shirala... tako da se mi je hrana zagabila in mi je šlo včasih na bruhanje.  Skoraj vedno sem jokala za mizo, še zdaj se spomnim trpljenja in  travme ob tem... Zdaj, kot odrasla in ko imam sama otroka, vem, da mi je nehote povzročil kar nekaj grenkih trenutkov. Zdaj vem, da je bil moj odpor do hrane le upor proti situaciji v družini (mamina huda kronična bolezen odkar pomnim in vse kar le-ta potegne za sabo). Že takrat sem si prisegla, da svojih otrok ne bom silila s hrano.  Moj sin je bil od začetka tak jedec, da se mi je kar smejalo, ker je pojedel vse, kar je videl. Pri 15 mesecih pa je začel izbirati in ni več pojedel vsega, kar je bilo na krožniku. Pa sem bila tiho in brez besede umaknila krožnik. In tako je še zdaj, ko je star skoraj 4 leta. Če vidim, da ni lačen, da se igra s hrano, mu vzamem krožnik in rečem: "Boš jedel, ko boš lačen". Je pa res, da priboljška ne dobi, dokler ne poje vsaj par žlic obroka.
Fajn je, da otrok ohrani občutek za to, kdaj je zares lačen in da poje samo toliko kot resnično rabi.   Sama pa se moram zahvalit svojim starim staršem, ker so bili že takrat tako modri in me v nasprotju s starši niso silili s hrano ( odraščala sem  pri njiju) in zahvaljujoč njima nimam nobene prehranske motnje.

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 11:41:05   
ronja
S hrano na srečo pri nas res nimamo težav: vsi zelo radi jemo, vsi radi vse poizkusimo in nihče ni ne zbirčen ne neješč. Mi je pa včasih malo nelagodno, kadar starši dajejo za vzgled moje otroke svojim (to je bilo precej izrazito na morju, ko pač večkrat jemo zunaj): "Poglej, kako punčka lepo je, pa sadje je, pa čisto sama, ti pa nič..." Jaz bi rada, da se tamali sproščeno zabavajo skupaj, da ni neke meje med njimi, da je en priden za jest, drugi pa zbirčen... Saj ko se igrajo, gotovo pozabijo na to, ampak medtem ko pa jejo, je pa malim vidno nerodno, če jim starši tako govorijo pred drugimi...

Sicer pri nas nismo preveč strogi glede pravil: vem, da če hočeta, znata lepo jest za mizo in v restavraciji vedno bosta. Doma pauser posted image ... no, vsekakor ne velja, da jemo samo ob obrokih, ker jemo kadar smo lačni in če je nekdo zelo lačen že prej, kosilo se pa še kuha in bo še pol ure trajalo... ja, brezveze se matrat, ne? Je pa seveda jasno, da pred kosilom ne jemo sladkarij, ampak sadje in zelenjavo - recimo včeraj je bila Lejla zelo lačna medtem, ko sem delala slivove cmoke. vedela sem, da se še 15 min. kuhajo (je bilo skutno testo) in da še niti niso narejeni in bo vse skup trajalo. Mala naju je prosila, če ji dava nekaj za jest, da bo zdržala. Sem ji dala kuhan stročji fižol in je bila vsa srečna. Ne vem, zakaj bi jo morala matrat še tiste 3/4 ure, če ni treba. Za kosilo je potem normalno pojedla, od stročjega fižola itak nisi tako sit, da ne bi več nič mogel. Vedno mi tudi kradeta zelenjavo, medtem ko jo režem. Že midva sva jo svojim mamam in to se nama je vedno zdelo fajn in ne vidim v tem prav nič slabega, če se pred kosilom napokata surovega korenčka in paprikeuser posted image .

Pa fajn se nama zdi, ker bi vse radi poizkusili. Ok, saj ni treba, da ti je všeč, samo poizkusimo pa vsi vse. NI se pa treba potem s tem silit. Sem pa ugotovila zanimiv fenomen: da pri nas dostikrat poizkusijo jedi (in navadno potem tudi jejo) tudi otroci, ki tega doma nočejo. To mi je prav hecno, mogoče zato, ker mojidve vidijo, ne vem...

Res je tudi to, da se veliko pogovarjamo o hrani: kaj bomo jedli, vsak pove svoje želje, ali pa midva pogledava, katere sestavine imamo in dava par predlogov in potem skup zbiramo, kaj bi. To nam je vsem v užitek in meni se zdi, da če se ne bi pogovarjali o hrani, da bi precej zamudili...
Ronja pa je iz vrtca prinesla tudi to, zakaj je katera zelenjava dobra. Ne spomnim se, zakaj je že dobra solata, ampak mislim da za oči, da ne oslepišuser posted image . So prav posrečeni. Midva temu niti ne posvečava tolikšne pozornosti, da bi jima prala možgane, kaj je zdravo in kaj ne, ker se mi zdi, da itak dovolj zdravo jemo in ni nobene potrebe. Pa boljše se mi zdi, da otrok je zelenjavo zato, ker mu je lepa/dobra/... kot pa zato, ker je zdrava, ker si slednje težko predstavlja.

Res je pa tudi to, da ju pa nikoli nisva silila s hrano ali jima prigovarjala v smislu: daj pojej, da bo mami ponosna ali da bo nevemkaj.  Tudi se mi zdi, da dokler jima midva nalagava na krožnik (pa čeprav vprašava, koliko bi), nekak ne moreva pričakovat, da bosta pojedli toliko, kot je gor - saj človek za žlico ali dve komot fali. Ko si bosta ves čas sami jemali, bova seveda rekla, da naj si naložita toliko, kot bosta pojedli, saj sicer ne ostane za tiste, ki bi pa še, če onidve razbrožgata. Ampak do takrat pa... se mi zdi brezveze silit s hrano.
Zadnje čase sta začeli spraševat, koliko naj še pojesta - in midva jima odgovoriva, da toliko, da bosta siti. IN potem hočeta, da potipava njun trebušček in poveva, koliko žlic gre še not... Ja, kaj pa jaz vem, kolikouser posted image , toliko da boš sita, ne? Potem pa nekaj ugibava, če že vztrajata (ne vem pa, kje sta to pobrali) - mislim, da jima je všeč, da jima božava trebušček in ugibava, potem se pa režita: neee, še tri žlice grejo!

Imamo pa tudi pri nas sistem, da sladica pride po kosilu in da če nisi lačen za kosilo, potem tudi za sladico nisi - torej vsaj nekaj kosila vsi pojemo, predno dobimo sladico. Ne vztrajava pa, da morata spraznit krožnik zato, da bi dobili sladico.In včasih imamo za večerjo samo sladico, recimo včeraj domače kremšniteuser posted image . Če bi bili pretežki, bi si zmislili kake bolj lahke večerje, dokler sta pa obe krepko pod mejo, pa se mi zdi kvečjemu fajn, če bi se amlo poredili in se ne sekiram. Res pa je, da kupljenih sladkarij bolj malo pojemo, v glavnem samo domače.

Skratka: grozna mama, ničesar se ne držiuser posted image - ampak otroka jesta pa čisto vse in so še v vrtcu navdušeni nad njuno ješčostjouser posted image . Tako da čisto mimo očitno vseeno ni ta sistem, čeprav je precej demokratičenuser posted image .


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 21:42:04   
Janeja
Uf, zdajle sem se pa hudo zamisila nad vsem napisanim.
Pri hčeri že od štarta delam vse očitne in tukaj napisane napake staršev neješčih otrok... user posted image   Se bom zelooo potrudila, da se jim bom izogibala, a vem, da bo težko. Moja 6 letna prvošolka ima namreč le 15 kg in je pravi drobižek. Če bi bilo po njenem, bi živela od zraka in navadne vode. Ne vem, kaj naj še naredim?! 
Paničarit okrog hrane sem pa začela, ko so naju tudi zdravniki začeli pošiljati k vsem možnim specialistom. Ugotovil ni nihče ničesar. Mala je super zdrava (3x trkam), pri miru ni nit sekunde,... Saj potem pa se res ne more zrediti.

Kaj narediti, da bi pojedla več in pridobila kakšno kilco? Mogoče je odgovor res: NIČ. Pustiti, da sama poje kolikor ji paše, pa čeprav je to le drobtinica od žemlje za zajtrk, par žlic za kosilo,...?! 

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 22:07:49   
Bakfark
In psihološkega izvora ni samo odpor do hrane temveč tudi čezmerno prehranjevanje.

In kaj naj bi v našem jeziku pomenilo, da nekdo pridno je??? Če dosti ješ se smatraš za pridnega, kar ima jasno pozitivno konotacijo in naj bi na naslovnika učinkovalo blagodejno.

In kako naj si naši otroci razlagajo vztrajno starševsko prizadevanje futranja pod pretvezo pridobivanja zadostne energije za lažje tekanje, pedaliranje, plavanje, miganje nasploh, če pa se starši pod bremenom težke hrane (ravno zaradi pridnega jedenja) po vsakem obroku skoraj zmeraj sesedejo???

In kako naj si razlagam pretirano moraliziranje glede nevestnega metanja hrane proč, češ otroci v Afriki nimajo kaj jesti, kar na koncu v otroku prebudi tisoč in en strah ter se isto kasneje posledično več kot očitno izrodi v prisilo prostovoljnega vendar neželenega pospravljanja ostankov hrane v lastne vampe ker se v kontejner pač ne spodobi???



< Sporočilo je popravil Bakfark -- 19.9.2011 22:10:06 >

(odgovor članu Janeja)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 22:15:30   
Bakfark
In še ena anegdota vezana posredno na hrano - bojda se v neki vasi na našem hribovitem Balkanu razume, verjame torej, da v kolikor moški pri 30-ih nima vsaj 100 kg, ali nima kaj za jesti (kar jasno ukazuje na njegov družbeni status) ali pa je bolan.

In kolikor je zaznati, danes pravi alfa samec še zmeraj odseva v izklesanih moških figurah, čeprav je zgodovina človeštva polna pričevanj, da so najbolj zajebane moške njuške bili navadni podhranjeni majhni pezdeti - od Napoleona (mogoče še koga prej), preko Hitlera do Putina.

(odgovor članu Bakfark)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 22:27:36   
Bakfark
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark

najbolj zajebane moške njuške



Brus Lija sem pozabo

(odgovor članu Bakfark)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 23:00:02   
mika
fajn, da si prišla do takšenga spoznanjauser posted image .

Jaz sem bila neješč otrok in podhranjena.

Od vsega siljenja s hrano, me je bilo strah kosila, ker to je bilo najbolj obilno. Juhe nisem mogla videt, ker me je že vonj zasitil. Moja mama si je zaradi pritiska iz okolice, vbila da moram vse pojest kar mi je dala na krožnik.

Po 2. razredu sem šla na počitnice k babici, ki je rekla, da me bo pa ona poredilauser posted image . In kaj se je zgodilo? Takoj po počitnicah smo imeli v šoli sistematski pregled, kjer sva z enim fantkom dobila obvestilo, da sva podhranjena. No in takrat so me počasi nehali silit.
Ene hudičeve počitnice sem imela še s teto na morju....pri vsakem kosilu ponovno užas....še kr nekaj časa mi je kosilo predstavljalo en sam strah.

Danes jem vse. Zahvalim se lahko le mojemu očetu, ki mi je kasneje(ko ni več delal toliko v tujini) predstavil hrano, kot nekaj v čem se da uživat in ne kot prisilo . Danes jem načeloma vse...nimam predsodkov, rada poskusim nove jedi.

Verjamem, da vse, ki imate neješče otroke na lep način prigovarjate otroku, si pa ne morete predstavljat kakšna grozna muka je to poslušat, ko več ne gre dol pogoltnit

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Otrokov odpor do hrane- moje spoznanja, m...
19.9.2011 23:13:53   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark

In še ena anegdota vezana posredno na hrano - bojda se v neki vasi na našem hribovitem Balkanu razume, verjame torej, da v kolikor moški pri 30-ih nima vsaj 100 kg, ali nima kaj za jesti (kar jasno ukazuje na njegov družbeni status) ali pa je bolan.

In kolikor je zaznati, danes pravi alfa samec še zmeraj odseva v izklesanih moških figurah, čeprav je zgodovina človeštva polna pričevanj, da so najbolj zajebane moške njuške bili navadni podhranjeni majhni pezdeti - od Napoleona (mogoče še koga prej), preko Hitlera do Putina.



meni Napolen s svojim vampom ni ravno deloval podhranjeno.......prav tako ne Hitler, čeprav takega vampa ni imel....mala sta pa bila, to je res, mogoče zato, ker v otroštvu nista pridno jedla.......

(odgovor članu Bakfark)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?