|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   izredna odpoved
23.8.2009 13:53:05   
tropical
Kaj mi lahko katera pojasni kakšni so pogoji za to. Ali kot nosečnica jo lahko dam.

Hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: izredna odpoved
23.8.2009 15:47:18   
ona
Sevda lahko daš odpoved,samo da je razlog nosečnost bo pa malo čudno zvenelo,ponavadi delodajalec da zaposlenemu izredno odpoved,npr.iz krivdnih razlogov,kot so pomanjkanje dela za določeno delovno mesto,kršenje delodajalčevih pravil,zaprtje podjetja...itd...

Če boš sama dala odpoved,ne boš imela pravic na zavodu za zaposlovanje,tako mimogredeuser posted image

(odgovor članu tropical)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: izredna odpoved
24.8.2009 10:38:14   
Majuska
Odpoved lahko daš kadarkoli, samo ne vem, zakaj bi dala izredno ... evo razloge ti je navedla predhodnica. 

_____________________________

Aleksander "the great" is here :)
08.08.2008


(odgovor članu ona)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: izredna odpoved
25.8.2009 11:16:47   
tropical
Pa še to, če bi rad šel na zavod kot t. višek pol a lohk grem ven kot nosečnica. Sej delodajalec ma namen vsakemu izplačat kar mu pripada. 

(odgovor članu Majuska)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: izredna odpoved
25.8.2009 11:24:12   
Nea_teja_
Pol te naj pa da on ven in ne da daješ ti sama odpoved ,ker potem nimaš nikjer nič pravic,kot so ti napisale že predhodnice.

(odgovor članu tropical)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: izredna odpoved
5.9.2009 16:57:37   
tropical
Hvala vam punce za odgovore. Bom pšočakala še malo pri tej delodajalki pol pa bom videla kako in kaj naprej


(odgovor članu Nea_teja_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: izredna odpoved
5.9.2009 18:13:42   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: tropical

Kaj mi lahko katera pojasni kakšni so pogoji za to. Ali kot nosečnica jo lahko dam.

Hvala



Do izredne odpovedi pride takrat, kadar gre za kršitve. Izredno ti lahko odpove pogodbo delodajalec ali pa delavec sam. Vendar vedno, kadar so na vidiku kršitve iz ene ali druge strani.
Redno odpoved pa lahko daš kadarkoli brez obrazložitve. Upoštevati moraš še odpovedni rok. Pri tem nisi upravičena do ničesar, če sama daš redno odpoved.
Če je redna odpoved delodajalca poslovni razlog, ti pri tem pripada odpravnina.

(odgovor članu tropical)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: izredna odpoved
28.10.2009 15:53:54   
tropical
Delodajalec je v zaostanku z 4 plačami pa pol, tako da sem se odločila da bom dalaizredno odpoved, čeprav sem noseča-.
Kaj pripada na zavodu, če  gem na zavod decembra.  Vem samo to, da mi pripada šest mesecev zavoda, kaj pa porodniško nadomestilouser posted image
Hvala vsem ki bi mi  pomagali.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: izredna odpoved
28.10.2009 16:07:28   
grahek85
Iz neta (http://www.id.gov.si/si/pogosta_vprasanja_in_odgovori/delovna_razmerja/10_prenehanje_pogodbe_o_zaposlitvi/odpoved_pogodbe_o_zaposlitvi/#c6591):

Iz vprašanja ni razvidno ali je delavec podal redno ali izredno odpoved. Glede na to, da iz vprašanja izhaja odpovedni rok v trajanju 2 mesecev, domnevamo, da gre za redno odpoved. Delavec v primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki jo sam poda, v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR, Uradni list RS, št. 42/02) ni upravičen do odpravnine, nima pa tudi pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti in do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti glede na Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (ZZZPB, Uradni list RS-stari, št. 5-/1991 s sprem.). Če ni upravičen do teh pravic, ima pod določenimi pogoji pravice iz socialnega zavarovanja glede na Zakon o socialnem varstvu (ZSV, Uradni list RS, št. 36/2004 - UPB).   V kolikor je delavec podal odpoved v nasprotju s svojo pravo voljo, oz. je podal redno ali izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi grožnje ali prevare s strani delodajalca ali v zmoti, potem je taka odpoved v skladu s 5. odstavkom 81. člena ZDR neveljavna. Delavec lahko v skladu s 204. členom ZDR uveljavlja svoje pravice s tožbo pred pristojnim delovnim sodiščem. Ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, drugih načinov prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ali odločitev o disciplinski odgovornosti delavca lahko delavec zahteva v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko je zvedel za kršitev pravice. Ob tem še navajamo, da lahko delavec v 8 dneh po tem, ko je predhodno pisno opomnil delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestil inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če obstaja razlog naveden v 112. členu ZDR (npr. če ga je delodajalec žalil ali se nasilno vedel do njega). Delavec je v primeru odpovedi zaradi takega ravnanja upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.  

Poleg navedenega še pojasnjujemo, da lahko delodajalec v skladu z ZDR po predvidenem postopku delavcu redno odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Ta razlog nastopi v primeru, če pri delodajalcu preneha potreba po opravljanju določenega dela na podlagi pogodbe o zaposlitvi zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca. Skladno z ZDR mora delodajalec, če namerava delavcu podati redno odpoved iz poslovnega razloga, delavca o tem pisno obvestiti (iz vašega dopisa izhaja, da vas je delodajalec le ustno obvestil, kar ni odpoved) in mu vročiti odpoved. Skladno z ZDR mora delodajalec (razen če gre za manjšega delodajalca) v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga preveriti, ali je možno zaposliti delavca pod spremenjenimi pogoji ali na drugih delih oziroma ali ga je mogoče dokvalificirati za delo, ki ga opravlja, oziroma prekvalificirati za drugo delo. Če ta možnost obstaja, mora delodajalec delavcu ponuditi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi.  



< Sporočilo je popravil grahek85 -- 28.10.2009 16:10:57 >


_____________________________

Najina mala velika ljubezen

(odgovor članu tropical)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: izredna odpoved
28.10.2009 16:20:10   
grahek85
Pa še vse o izredni odpovedi:

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je odpoved brez odpovednega roka in torej začne učinkovati že z opravljeno vročitvijo odpovedi. Delavec in delodajalec lahko izredno odpovesta pogodbo o zaposlitvi le, če obstajajo razlogi, določeni z Zakonom o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/2002, v nadaljevanju: ZDR), in če ob upoštevanju vseh okoliščin in interesov obeh pogodbenih strank (torej delavca in delodajalca) ni mogoče nadaljevati delovnega razmerja do izteka pogodbenega roka oz. do poteka časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi. Izredna odpoved je skrajna možnost, ko je odnos med delavcem in delodajalcem že tako zaostren, da delovnega razmerja iz razlogov, ki jih zakon našteva (na strani delavca) v 111. členu in (na strani delodajalca) v 112. členu ZDR, ni več mogoče nadaljevati.

  Razloge na strani delodajalca, zaradi katerih lahko delavec poda izredno odpoved, določa ZDR v 112. členu:
- če delodajalec delavcu več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
- delavcu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
- delodajalec je delavcu vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
- delodajalec delavcu trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oz. pogodbeno dogovorjenem roku,
- delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
- delodajalec je delavca žalil ali se nasilno vedel do njega ali kljub njegovim opozorilom ni preprečil takega ravnanja s strani drugih delavcev,
- delodajalec delavcu ni zagotavljal enake obravnave glede na spol,
- delodajalec delavcu ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem v skladu s 45. členom ZDR.
 
Samo če so podani zgoraj našteti razlogi, lahko delavec poda izredno odpoved. Ob tem je pomembno, da mora utemeljen razlog, ki opravičuje izredno odpoved, dokazati tista stranka, ki izredno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi. Če poda izredno odpoved delavec zaradi grožnje ali prevare delodajalca ali v zmoti delavca, pa je takšna odpoved že po zakonu neveljavna in jo mora delavec, če jo hoče razveljaviti, izpodbijati v posebnem postopku pred pristojnim sodiščem.    
Ob postopku izredne odpovedi je treba upoštevati tudi roke, ki jih določa ZDR:
- izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi mora pogodbena stranka podati najkasneje v 15 dneh od seznanitve z razlogi, ki utemeljujejo izredno odpoved, in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga. V primeru krivdnega razloga na strani delavca ali delodajalca, ki ima vse zanke kaznivega dejanja, pogodbena stranka lahko odpove pogodbo o zaposlitvi v 15 dneh, odkar se je izvedelo za kršitev pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja in storilca, ves čas, ko je možen kazenski pregon (glej 110. člen ZDR);
- preden delavec poda izredno odpoved, mora delodajalca predhodno pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorja za delo – šele v osmih po tem, ko delavec to stori, lahko poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi (glej 112. člen ZDR).

  Ob tem ni odveč omeniti, da ZDR ne predvideva posebne aktivnosti Inšpektorata RS za delo ob prejemu obvestila o kršitvah delodajalca, ki naj bi bile podlaga za izredno odpoved delavca. Gre zgolj za procesno predpostavko v postopku odpovedi, ki mora biti izpolnjena, če želi delavec podati veljavno izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.   Izredno (ali redno) odpoved pogodbe o zaposlitvi vroča delavec delodajalcu v skladu s četrtim odstavkom 87. člena ZDR po pravilih pravdnega postopka.   Ko delavec poda izredno odpoved zaradi katerega od ravnanj, opredeljenih v prvem odstavku 112. člena ZDR, je upravičen do:
- odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do
- odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.
Pomembno je, da delavec, ki poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, lahko uveljavlja na Zavodu RS za zaposlovanje pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti (npr. pravico do denarnega nadomestila), saj mu pogodba o zaposlitvi ni prenehala po njegovi krivdi, ampak zaradi ravnanja delodajalca.  Delodajalec mora ob vročitvi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca temu vpisati podatke v delovno knjižico in mu jo proti potrdilu o prejemu vrniti. V zakonsko določenem roku mora delavca odjaviti iz socialnih zavarovanj.


_____________________________

Najina mala velika ljubezen

(odgovor članu grahek85)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: izredna odpoved
28.10.2009 19:45:54   
majaS80
Če daš odpoved ti od zavoda nič ne pripada

_____________________________

MajaK

(odgovor članu grahek85)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: izredna odpoved
28.10.2009 19:48:39   
lilip
IZVIRNO SPOROČILO: majaS80

Če daš odpoved ti od zavoda nič ne pripada


Če je bila kršitev s strani delodajalca ni nujno, da je tako!  Pojdi se prej pozanimat na zavod!

(odgovor članu majaS80)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: izredna odpoved
28.10.2009 20:04:49   
zmajaz
V zgornjih pogojih, ki jih je prilepila Grahek85 lepo piše, da lahko delavec poda izredno odpoved, če mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače (tropical pravi, da ni dobila že štirih), naslednji pomemben podatek pa je tale:

"Pomembno je, da delavec, ki poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, lahko uveljavlja na Zavodu RS za zaposlovanje pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti (npr. pravico do denarnega nadomestila), saj mu pogodba o zaposlitvi ni prenehala po njegovi krivdi, ampak zaradi ravnanja delodajalca"

Tako da tropical - lahko komot podaš izredno odpoved in uveljavljaš pravice do denarnega nadomestila na zavodu, samo pazi, da se boš držala predpisanega postopka, če ne lahko izgubiš te pravice:

kopiram spet od zgoraj:

"preden delavec poda izredno odpoved, mora delodajalca predhodno pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorja za delo – šele v osmih po tem, ko delavec to stori, lahko poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi"

(odgovor članu lilip)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: izredna odpoved
28.10.2009 20:12:49   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: tropical
Kaj pripada na zavodu, če  gem na zavod decembra.  Vem samo to, da mi pripada šest mesecev zavoda, kaj pa porodniško nadomestilouser posted image
Hvala vsem ki bi mi  pomagali.


Na zavodu boš dobivala prve 3 mesece 70 % tvoje povprečne plače, nato pa še 3 mesece 60 % tvoje povprečne plače. Ko boš šla na porodniško je pa tako: če boš v tistem času še vedno prejemala nadomestilo z zavoda, se ti bo za izračun porodniškega nadomestila upoštevalo povprečje zadnjih 12 plač (oziroma nadomestil za brezposelnost) pred dnevom oddaje vloge. Če se ti pa ta pravica do nadomestila slučajno izteče pred dnevom nastopa porodniškega dopusta, si pa bila v zadnjih 3 letih najmanj 1 leto zaposlena, dobiš porodniško v višini 55% minimalne plače + 2% za vsak mesec, ko si bila zaposlena, v teh zadnjih 3 letih.

(odgovor članu tropical)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: izredna odpoved
31.10.2009 14:46:41   
tropical
zmajaz hvala, to sem popolnoma razumela za kaj se gre, in vem da se mi splača iti na zavod, tako bom vsaj nekaj imela .
Drugače pa vsem ki ste mi pomagali.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: izredna odpoved
31.10.2009 14:51:26   
tropical
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

V zgornjih pogojih, ki jih je prilepila Grahek85 lepo piše, da lahko delavec poda izredno odpoved, če mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače (tropical pravi, da ni dobila že štirih), naslednji pomemben podatek pa je tale:

"Pomembno je, da delavec, ki poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, lahko uveljavlja na Zavodu RS za zaposlovanje pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti (npr. pravico do denarnega nadomestila), saj mu pogodba o zaposlitvi ni prenehala po njegovi krivdi, ampak zaradi ravnanja delodajalca"

Tako da tropical - lahko komot podaš izredno odpoved in uveljavljaš pravice do denarnega nadomestila na zavodu, samo pazi, da se boš držala predpisanega postopka, če ne lahko izgubiš te pravice:

kopiram spet od zgoraj:

"preden delavec poda izredno odpoved, mora delodajalca predhodno pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorja za delo – šele v osmih po tem, ko delavec to stori, lahko poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi"

kopiram spet od zgoraj:

"preden delavec poda izredno odpoved, mora delodajalca predhodno pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorja za delo – šele v osmih po tem, ko delavec to stori, lahko poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi"


če je bil delodajalec že pisno obveščen pred dobrim mesecom ali lahko to uveljavljam.


(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: izredna odpoved
31.10.2009 15:15:35   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: tropical
če je bil delodajalec že pisno obveščen pred dobrim mesecom ali lahko to uveljavljam.


Si tudi inšpektorja za delo obvestila? Ker če nisi, se ti lahko zadeva zaradi tega zaplete in lahko ostaneš brez nadomestila za brezposelnost in s tem tudi potem kolikor toliko spodobne porodniške. Če še nisi, moraš še podati prijavo na inšpektorat in potem lahko 8 dni za tem podaš izredno odpoved. Vsaj jaz tako razumem zadeve - da samo obvestilo delodajalcu ni dovolj.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 31.10.2009 15:21:33 >

(odgovor članu tropical)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?