|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž"
19.10.2005 14:56:21   
Pikapolonica
Hojla!


Sem danes na sprehodu ful razmišljala in ugotovila, da pravzaprav poznam IZREDNO malo začimb, še manj pa vem kje se jih uporablja. In sem prišla na idejo, da bi skupaj ustvarile en tak seznam začimb, ki jih uporabljate (uporabljamo) v vsakodnevnem kuhanju. Seveda pa bi se morale na tole moje sporočilo odzvati - napisati katere začimbe uporabljate in zraven vsake napisale še to, s katerimi jedmi se tako čudovito ujemajo.

Saj bi začela že jaz, pa poznam samo SOL...user posted image user posted image user posted image user posted image

Mislim pa nekako takole:

ORIGANO - paradižnikova omaka, pizza.... (HA, vidiš, pa poznam še eno user posted image user posted image )

in tako naprej.

Pa ni potrebno zdaj iti v najbolj čudne vode... Napišimo pač tiste jedi, ki so takšne... vsakodnevne... običajne. Da nam bo v pomoč za bolj okusno kuhanje kosil. Pa še možeki bodo bolj zadovoljni.user posted image

In jaz se zavežem, da potem vse podatke uredim (če boste seveda pridne in bo sploh kaj urejati) in objavim.

LP, user posted image

PS: Vem, da bi lahko šla tudi v knjigarno in si kakšno knjigo o začimbah pač kupila, a konec koncev, tudi knjig z recepti ne manjka, pa si recepte vseeno na veliko izmenjujemo ravno tukaj, na tem forumu. Kajne?user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
19.10.2005 15:04:35   
lex
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

- kumina (jaz imam raje mleto) -> zraven vsakega zelja, v prežganki, gobe
- origano -> poleg vseh testenin in riža
- bazilika -> poleg vseh testenin in tam kjer ekperimentiram
- lovor list -> goveja juha, testenine, govedina, rižota
- mleta sladka rdeča paprika -> dušena govedina, rižota, testenine (makaronflajš)
- sojina omaka -> pečen oslič
- vegeta -> povsod


_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu Pikapolonica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
19.10.2005 15:59:31   
Anonimen
 njim začinimo grah,beluše,korenček in bučke.
odlično se poda k pečenemu mtelečjemu in perutninskemu mesu.
ROŽMARIN-Starodavna mediteranska dišavnica
Prilega se vsem vrstam mesa na žaru.Sladokusci pa rožmarin namočijo v olje v katerem potem pečejo meso.
Ščepec rožmarina dobro dene tudi gobam še posebej pečenim.
Lepo se ujema z česnom timijanom in petršiljem.
JANEŽ_uporabljamo preduvsem za odišavljanje peciva,kruha in sladkih narastkov.v manjših količinah pa se prilega k slajšim vrstam zelenjave(mlad grah,korenček,rdeče zelje)Nekaj ga dodamo tudi v vodo v akteri se kuha kostanj.Odlično sredstvo proti vetrovom.V čaj za dojenčka nekaj zrn(ko se čaj kuha)pomaga proti kolikam.
ŽAFRANIKA-uporabljmo preduvsem za obarvanje svetlih omak in riža.
Goveja juha v kateri se je kuhala ena žlica žafranike,dobi čudovito rumeno-oranžno barvo.
Ker ima zelo blag okus ne moti harmonije drugih uporabljenih dišavnic.
ŽAJBELJ-preduvsem za žajblov čaj.Za ribje in kremne juhe ter enolončnice,svinjske in ovčje kotlete.svinjsko pečenko,jetrca,perutnino,morske ribe.

(odgovor članu Pikapolonica)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
19.10.2005 16:03:57   
Anonimen
Čisto zgoraj navedena dišavnica je izpuhtela neznano kamuser posted image ponavljam.

PEHTRAN-Za aromatiziranje kisa za pripravo pehtranove potice in smetanove omake.
Z njim začinimo grah,beluše,korenček in bučke.
Odlično se poda k pečenemu telečjemu mesu in perutninskemu mesu.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
19.10.2005 16:08:12   
india
Hja, zdaj pa si odkrila mojo manijo user posted image user posted image :
No,pa začnimo:
- mleti česen: v vse ribje jedi, zelenjavne jedi, pečena jajca, namaze, v večino mesnih jedi, sploh na zrezke in pečenke

- gorčična moka : svinjska pečenka , zrezki iz mletega mesa, omake za testenine ( kjer ni paradižnika)

- beli poer : mleti : kjer želim, da je bolj pikantno

- poprova zrna, mešana : v vse vrste pikantnih omak, čili z mesom

- koper : kumarična omaka, kumarična solata, zelenjavne juhe, sladko zelje

- kardamom : za pecivo, medenjake, čaje, eksotične omake ( paše super k ananasu), likerje

- mleti ingver : juhe, omake, mesne jedi , sploh kjer želimo dosečt sladkast okus, pecivo, curry ( piščančji)

- mleti cimet : za sladice, včasih ga dam tudi v vanili puding,  skutine jedi, jabolčni zavitek,  kompote, napitke,...

- cimetova skorja : kompot
- zelena gorčična moka: ribje omake, pečene in dušene ribe, izdelavo gorčice
 - timijan: francoske jedi, skupaj s petršiljem, h gobam, za zelenjavne juhe, paradižnikove jedi, kot kombinacija k jedem,ki jih dušim z vinom in česnom

- curry: kot osnova indijskih mesnih in zelenjavnih jedi, dodam jo k jedem iz stročnic, sploh v omake,  včasih tudi v riž z zelenjavo

- rožmarin : v ribje jedi, k pečeni svinjini, na piščanca, v paradižnikovo omako

- petršilj: juhe, omake, meso, ...solate

- limonina trava:  pečen piščanec, svinjski zrezkiin pečenka, ribe

- čili paprike : čili z mesom ( chili con carne), pizza za moža, indijske omake

- muškatni orešček : pire, krompirjeve jedi, pečenke iz divjačine, perutnina,...

- pomarančna lupinica : pecivo, piščančje meso, eksotične omake kjer dodam sadje

To je to, pa še se bo kaj našlo, samo da se spomnimuser posted image

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
19.10.2005 16:23:21   
Pikapolonica
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

No, to sem hotela.

Le tako naprej!

user posted image

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
19.10.2005 16:57:50   
Jančika_
Moj skromni prispevek:

timijan in bazilika - paradižnikove omake
majaron - tople kumare, zelenjavne juhe
čili - prebranec, paradižnikove omake

Pol je pa pri nas konecuser posted image .

(odgovor članu Pikapolonica)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
20.10.2005 12:37:20   
BARBARA R.
Večino moje zakladnice zelišč ste že napisale. Naj še dodam;
 
    majaron - dodatek k omakam in mesu
    drobnjak - solatam, krompirju, jajčnim jeden in zelenjavnim juham
    klinčki mleti - sadne solate, piškoti,mesne omake
    koper - solatni prelivi iz jogurta in majoneze, smetanove omake k 
 ribam in rakom, lososa
 
    user posted image
   

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO ...
21.10.2005 10:18:42   
asso
U to pa bi mogla sestro vprašat, ona to uporablja na veliko vse možne dišavnice, ki obstajajo na tržišču

Ingver (svež nariban) je zelo dober v testu za kakšne pite.

Za golaž: bazilika, majaron, origano, lovorov list, rožmarin.
K piščancu: rožmarin, lovorov list.

Ko bom kej kuhala in kaj novega dodala bom tekla sem gor napisatuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

(odgovor članu BARBARA R.)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?