Anonimen
|
NOCOJ BOMO VEČERJALI ... JAJCA! Raziskave o povezanosti uživanja jajc in povečano stopnjo holesterola so pokazale, da jajca ne povzročajo povišanja "škodljivega" holesterola v krvi. V resnici jajca vsebujejo hranila, ki sodelujejo pri preprečevanju številnih bolezni. Poleg tega je v enem jajcu 31 odstotkov dnevnih potreb vitamina K, ki je za zdravje kosti enako pomemben kot kalcij in vitamin D. Strokovnjaki uživanje jajc zlasti priporočajo nosečnicam, saj vsebujejo veliko holina. To je hranilo, ki ga zarodkovi možgani nujno potrebujejo za svoj razvoj. Poleg tega ima eno jajce le 70 kalorij, vsebuje pa kar 20 esencialnih hranilnih snovi, dragocene vitamine, ki razgrajujejo maščobe, in kakovosten protein. Slednji je pomemben za ljudi, ki se držijo diete z malo kalorijami ali vegetarijanske diete. Po vseh dobrih novicah, ki ste jih pravkar prebrali, si torej nocoj za večerjo pripravite jajca - če nimate domišljije, preizkusite načine, ki vam jih predstavljamo. Jajca po florentinsko Polnozrnat kos kruha namažite z medom in dodajte liste sveže špinače. V posodi zavrite dve skodelici vode in žlico svetlega vinskega kisa. V skodelici zmešajte jajce in ga zlijte v vrelo vodo s kisom. Kuhajte od tri do pet minut. Jajce vzemite iz vode in ga položite na špinačne liste. Zelenjavno-jajčna omleta V ponev stresite četrt nasekljane čebule in po četrt skodelice najljubše, na majhne koščke narezane zelenjave (različne). Pražite pet minut in dodajte jajce. Kuhajte, dokler jajce ne zakrkne. Francoski praženec Dva kosa polnozrnatega kruha pomočite v zmes enega jajca, četrt skodelice nemastnega mleka in malce muškatnega oreščka. Kruh popecite v ponvi (uporabite teflonsko ponev, da se kosa ne bosta prijela na dno), da porjavi. Da bo okus popoln, dodajte javorov sirup. Švicarski sendviči Dva kosa polnozrnatega kruha namočite v umešano, soljeno in poprano jajce. Na en kos položite slanino in sir (oba s čimmanj maščobe) in na to položite še drugi kos. Dajte v ponev in kuhajte toliko časa, da kruh porjavi, vmes pa sendvič obrnite. Jajčna obloga Jajca so odličen dodatek h kuhani zelenjavi. Namesto da zelenjavi, ko jo odcedite, dodate maslo ali margarino, jo prelijte z jajcem, premešajte in pustite minuto ali dve na ognju, da se jajce strdi. Jajčna solata Jajce narežite na rezine ter ga prelijte z oljem in kisom, solite in poprajte. temeljito premešajte. Jajčna solata je pripravljena
|