|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  41 42 [43] 44 45   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 16:21:59   
daddy

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Obstaja rdeca nit - na zacetku relativizacija pedofilije v cerkvi do relativizacije vsega po vrsti...


Tole je mene zmotilo daleč najbolj od vsega.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1051
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 16:41:17   
alda
IZVIRNO SPOROČILO: daddy


IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Se ne splača Patrino razlagat tega, ker bo vzela to kot osebni napad nanjo. Našla bo žaljivke v tvojem postu, al se jih bo pa poslužila in to tistih pod koleni, ne pričakuj, da bo štekala, ker ne bo. Aja, če pa bo, se bo pa delala trapasto.


Ni kaj dodat, bingo.


pa še komu drugemu tudi user posted image

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 1052
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 16:58:57   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko


IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


IZVIRNO SPOROČILO: nejcko


Tisto strahospoštovanje oz. ponižnost, o kateri sem prej pisala, je v bistvu una zdrava ponižnost pred Bogom, zdravo strahospoštovanje, kjer se človek/vernik vedno zaveda svoje majhnosti pred Bogom.



Strinjam se z napisanim, bi pa osebno zamenjala pojem bog s pojmom narava. Bolj naravno je user posted image


Saj bi jaz tudi, no, nekako najljubši izraz mi je Eno, ampak ker pač teče beseda ravno o bogu, uporabljam ta splošen izraz. Osebno mi je pa popolnoma vseeno, kako se to poimenuje; nimam predsodkov in zadržkov. Štejeta samo Resnica oz. Dobro user posted image


user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 1053
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 18:29:55   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Dobro, patrino, malo površno bereš in to nevednost, o kateri jaz govorim, stalno enačiš s človekovim intelektom in izobrazbo (tukaj je fajn stvari prebrati tudi med vrsticami, čeprav tudi trditve od Frodo držijo).

Pa pojdiva od začetka. Praviš, da je vera del tebe že vse tvoje življenje. Hmmm ... ok. Veruješ v boga. Ok. Katerega boga? Kateri religiji pripadaš? Kakšni konkretni ali pač samo veruješ?

To so pomembna vprašanja.

Če verjueš v istega boga, ki ti ga je predstavila družina pa potem naprej določena inštitucija, je tvoja vera v prvi vrsti naučena in ne prirojena. Lahko si sicer v določenem trenutku res začutila in spoznala boga preko neke osebne izkušnje (pozitivne ali negativne), vse ostalo pa je naučeno. Kodeks, obredje ... Nič ne izhaja iz tebe same, ampak iz verske skupnosti, ki ji pripadaš, in iz inštitucije, ki to skupnost vodi.
Ni to nič narobe, da ne boš tako razumela, toda v prvi vrsti gre v takem primeru za (straho)spoštovanje do družinske tradicije, skupnosti in inštitucije, potem pa vsekakor za strahospoštovanje do Boga - bitja ali sile, ki te presega.

Vsak odnos do božjega temelji na strahospoštovanju. To niso nebuloze, to je dokazano dejstvo, dokazljivo v bistvu na čisto preprost psihološki način.

Koga človek spoštuje? Tistega, ki mu je zgled (je to, kar on sam ni, vendar bi mu želel biti enak), tistega, ki je dovolj močan/moder, da fura stvari, kakor jih pač fura. Tistega, od katerega smo odvisni (recimo straši so en tak primer in druge avtoritete).
Torej spoštujemo tistega, ki je nekako nad nami, ima nad nami neko (nevidno)moč in ga zaradi tega občudujemo, celo poveličujemo.

Vsem zgoraj naštetim trditvam ustreza tudi Bog. Torej, ko verujem v Boga, Boga spoštujem.

Koga se človek boji? Človek se boji neznanega. Boga ne poznamo. Lahko sicer rečemo, da ga čutimo, pa vendar so nam njegova razsežnost, veličina, moč večna uganka (to je ta naša nevednost, o kateri med drugim govorim).
Človek se boji sile/moči oz. lastne šibkosti in nemoči. In človek je pred veličino in vsemogočnostjo boga sila šibak in majhen in nebogljen. Konec koncev tak mora biti, kajne? Ker občutek šibkosti pred božjo podobo vodi v ponižnost in prav ponižnost je eden od temeljnih načinov izkazovanja vere.
Eva ni bila ponižna. Eva je kršila božjo prepoved, Eva, nemočna ženska, se je s svojim dejanjem skušala povzpeti ob bok bogu, mu na nezaveden način želela postati enaka.
Za ta svoj greh je bila kaznovana.

Kaj pa je sploh ponižnost? Strahospoštovanje in nič drugega.
In vernik, ki ni ponižen pred svojim Bogom (torej do njega ne goji strahospoštovanja), ni pravi vernik. Ni bogu vdan, ampak je prevzeten, je torej samozadosten, boga ne potrebuje ... pravzaprav skuša doseči veličino boga, mu postati enak ... zvest kolega sicer, ampak zgolj kolega.

Ampak bog ne rabi za svoj obstoj kolegov. Jih ima čisto dovolj v politeističnih različicah verovanja. Bog rabi za svoj obstoj vernike. Brez vernikov (ponižnih in vdanih) namreč Boga sploh ni. Verniki so v bistvu eksistenca boga.

Evo, to je ena taka splošna razlaga. Pa še eno imam na zalogi - malček kasneje jo bom napisala, če se mi bo dalo user posted image

Nejcko, saj pravim, da razumem, kaj želiš povedati. Pa vendar se ne morem strinjati s tabo. V določenih zadevah ne. Ne mislim nič slabega, vendar jaz tako ne gledam na to kot ti. Razumeš? Zame in za marsikoga "strahospoštovanje " in " spoštovanje" nista ista stvar. Tudi ponižnost in strahospoštovanje nista ista stvar. Ti vse to omenjaš kot eno, kot čustvo, ki ga čutimo verniki do Boga. Ker Boga še nismo videli, po tvojem do njega čutimo neko strahospoštovanje. Čutim spoštovanje , ne čutim pa strahospoštovanja.Tudi do tebe čutim spoštovanje, predvsem zaradi tega, ker se tako trudiš z mano user posted image
Če sem poštena strahospoštovanja ne čutim do nikogar. Nikogar ne občudujem, spoštujem , po drugi strani, pa se ga bojim. To čustvo mi je bilo blizu v otroštvo, pa še tisto vedno ob strogih, vendar dobrih učiteljih. Nikoli do Boga. On mi je osebno preblizu da bi do njega lahko čutila nek strah oz. strahospoštovanje. Marsikaj drugega, to pač ne. Ne počutim se majhne, nebogljene, nemočne. Ne slepim se, da bo vse rešil On, zato tudi ne gledam nanj s strahospoštovanjem. Po tvojem potem pač nisem pravi vernik, ker do Boga ne čutim strahospoštovanje. Kdo pa sploh je pravi vernik in kdo napačni vernik?
Podobno kot na Boga, gledam tudi na družinsko tradicijo. Ne s strahospoštovanjem. Spoštujem družinsko tradicijo, rada jo imam, je del mene- vendar se je ne bojim in je ne živim zato, ker bi se bala, da me bo zadela strela, če npr. za Veliko noč ne bi pobarvala pirhov . Seveda nisem postala kar tako verna od danes na jutri. Zrasla sem gor v verni družini. Pa ne takšni zelooo verni z obdrgnjenimi koleni od molitev. Takšni sodobni verni družini, kjer ni bil noben greh, če smo kdaj namesto k nedeljski maši šli na izlet. Mogoče ravno zato tako težko berem marsikaj kar tule gor ateisti pripisujejo vernikom. Tako po dolgem in po čez.
Mogoče ne gledamo vsi verniki na to enako. Jaz izhajam iz osebnih občutkov. Iz lastne vere. In zato ljudje, ki iz tega ne morejo izhajati, še posebej če niso verni, to težko razumejo.

In ni me treba več prepričevati. Saj te razumem, kaj bi mi rada dopovedala.. Tu se ne gre za neko tekmovanje kdo ima prav. Tu se gre pač za različne poglede na določeno zadevo. Nič hudega, če ne greva skupaj. Saj si ti pač ti in jaz jaz.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 1054
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 18:30:36   
Kerensa
Patrino, porkaduš, nooo. user posted image

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 1055
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 18:38:27   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa

Patrino, porkaduš, nooo. user posted image


Se ti si obupala?

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Kerensa)
Neposredna povezava do sporočila: 1056
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 18:42:23   
Kerensa
Ma... jaz sem trenutno samo "rahlo" živčna, ker čakam na en VIP e-mail... in posledično malo bluzim. user posted image

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1057
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 19:14:57   
nejcko
Patrino, tudi jaz razumem, kaj želiš povedati, nekako pa moram dodati sebi v zagovor, da stvari bereš in posledično razumeš dobesedno. Sprva si se "obesila" na izraz nevednost, zdaj na strah. Žal ne znam drugače povedati, opisati, razložiti - ali pa se mi preprosto ne da user posted image
- torej tako kot pri nevednosti ne gre za umanjkanje razumskih sposobnosti in izobrazbe, tudi pri strahu ne gre za dobesedni pomen.

Sicer pa nima veze. Govorila sem. Hauk user posted image

(odgovor članu Kerensa)
Neposredna povezava do sporočila: 1058
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 21:06:08   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa

Ma... jaz sem trenutno samo "rahlo" živčna, ker čakam na en VIP e-mail... in posledično malo bluzim. user posted image


Ne sekiraj se, tudi jaz sem ob prebiranju patrino (posebej zadnji post) dobila obcutek, da je najmanj sv. Peter, ce ne se kaj vec... user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Kerensa)
Neposredna povezava do sporočila: 1059
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 21:08:15   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Patrino, tudi jaz razumem, kaj želiš povedati, nekako pa moram dodati sebi v zagovor, da stvari bereš in posledično razumeš dobesedno. Sprva si se "obesila" na izraz nevednost, zdaj na strah. Žal ne znam drugače povedati, opisati, razložiti - ali pa se mi preprosto ne da user posted image
- torej tako kot pri nevednosti ne gre za umanjkanje razumskih sposobnosti in izobrazbe, tudi pri strahu ne gre za dobesedni pomen.

Sicer pa nima veze. Govorila sem. Hauk user posted image

Mogoče res, mogoče pa je to le drugačen pogled na vso stvar. Gre se v bistvu zato, da v nekem sestavku vsakemu kaj malo bolj ven štrli. Ponavadi tisto, ker te moti oz. v kar se zapneš, ker se s tem ne strinjaš.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 1060
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 21:09:07   
Kerensa
Ampak jaz e-maila še vedno nisem dočakala user posted image ... tačas sem že toliko pokadila, da se že iz mene kadi. user posted image

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1061
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 21:11:05   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa

Ampak jaz e-maila še vedno nisem dočakala user posted image ... tačas sem že toliko pokadila, da se že iz mene kadi. user posted image


Kadeca se Kerensa ali prekajena Kerensa , hahahahaha

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Kerensa)
Neposredna povezava do sporočila: 1062
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
2.6.2014 21:12:51   
Kerensa
Zdajle po mojem bolj skurjena Kerensa. user posted image

Če boš videla, da se kadi iz kakšne strehe, ne kliči gasilcev. It's just me. user posted image

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1063
   [Brisano sporočilo]
3.6.2014 8:37:40   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Vijoličarka)
  Neposredna povezava do sporočila: 1064
   [Brisano sporočilo]
3.6.2014 8:53:07   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 1065
   [Brisano sporočilo]
3.6.2014 8:59:34   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Kerensa)
  Neposredna povezava do sporočila: 1066
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 9:18:17   
Kerensa
Nikar ne reci, da ti v svojem življenju nisi naletela na nikogar takšnega? user posted image

Na zalogi imam pa jaz nekaj drugega zate. user posted image

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1067
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 9:39:25   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
kdo pa misliš, da izvaja pritiske na ameriški kongres za uvajanje kreacionizma v šole (kar se, žalostno, že dogaja) - menda ne neizobražen desničarski vernik z Juga? tile ljudje morajo imeti presneto dobro pravno znanje in ogromno denarja, da se o tem celo razpravlja - in ne samo to, intelektualni levičarji bodo tisti, ki bodo mirno pustili, da se zadeva realizira.
tko da, kako vezo ima izobrazba z vero?


S tem, ko si izobražen, veš, kakšno orožje imaš z znanjem v sebi in da ne bi bilo dobro, da bi do njega prišli tudi drugi -> zato drugim na dovolj celofaniziran način skušaš preprečiti njihovo moč tako, da oni tega ne vidijo kot da jim hočeš škodovati.

Nekdo je v tej temi že omenil, da je vatikanska knjižnica že od nekdaj zbirališče vsega bistvenega zapisanega znanja. Verjetno ne le zato, ker ne bi imeli kaj drugega za počet.


Lahko pa so od zadaj tudi čisto posvetne, materialne zadeve, kot je npr. upravljanje s premoženjem.
Podobno kot v tej zgodbi: http://www.24ur.com/novice/slovenija/guru-ki-ne-diha-in-ima-sivo-kozo-ni-umrl-ampak-meditira-v-hladilniku.html

''Konec januarja je domnevno umrl zelo premožen duhovni voditelj, a njegovi verniki pravijo, da meditira. S tem si ohranjajo upravljanje z njegovim premoženjem, družina pa trdi, da je mrtev. To so potrdili tudi zdravniki.''

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1068
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 16:59:31   
Dashenka
Katoliška cerkev - pa ne v srednjem veku in ne v neki afriški koloniji...
http://www.24ur.com/novice/svet/v-greznici-okoli-800-otroskih-okostij.html


(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 1069
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 17:29:49   
daddy

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Katoliška cerkev - pa ne v srednjem veku in ne v neki afriški koloniji...
http://www.24ur.com/novice/svet/v-greznici-okoli-800-otroskih-okostij.html



Grozljivka, res ...... čeprav bo kak fanatik najbrž tudi to skušal relativizirat. Ma bruh, kaj naj druga rečem.

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 1070
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 17:36:38   
LuLu
meni je tudi šlo na bruhanje, ko sem to brala, pa to je le odkrita zadeva, koliko je še neodkritih... user posted image

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 1071
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 20:11:40   
RIJA*
,

< Sporočilo je popravil RIJA* -- 3.6.2014 20:13:48 >

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 1072
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 20:12:32   
RIJA*

IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*


IZVIRNO SPOROČILO: daddy


IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Katoliška cerkev - pa ne v srednjem veku in ne v neki afriški koloniji...
http://www.24ur.com/novice/svet/v-greznici-okoli-800-otroskih-okostij.html



Grozljivka, res ...... čeprav bo kak fanatik najbrž tudi to skušal relativizirat. Ma bruh, kaj naj druga rečem.


user posted image


(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 1073
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 22:36:18   
Vijoličarka


In 2011, abbot of Glenstal Abbey and Benedictine monk Dom Mark Patrick Hederman, OSB, was quoted by novelist and writer Russell Shorto speaking about the Church making "this island [Ireland] into a concentration camp where [the Church] could control everything. ... And the control was really all about sex. ... It's not difficult to understand how the whole system became riddled with what we now call a scandal but in fact was a complete culture



Irska je sploh hud primer. In če se je Vatikan pred obtožbami v ZDA branil s poudarjanjem, da so ZDA 'itak protikatoliške', ne vem, kako bi potem okrcali Irce, potem ko so se zbudili iz podložne apatije.

Ampak če je Irska zavihala rokave (glede na to, da je zgornja izjava prišla iz strani uglednega Opata, se lahko sklepa, da se tam cerkveni dostojanstveniki niso vsi postavili v zbor in zapeli pesem o preganjanju RKC in njenih vernikov), pa ima npr. Poljska še kar nekaj poti za prehoditi.

http://www.rtvslo.si/svet/poljski-nadskof-za-pedofilijo-so-krivi-tudi-loceni-starsi/319659


Gospod nadškof so se potem vlekli ven:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2453893/Archbishop-Jozef-Michalik-apologises-claims-paedophilia-caused-divorce.html


Baje mu je 'zdrsnil jezik'. Mogoče je v svojih mislih preveč vneto iskal sredstva za protinapad, za preusmeritev pozornosti..., mogoče je res hudo trpel, ker je 'moral' podati javno opravičilo. V glavnem, tale nadškof je trenutno neslavni zmagovalec izmikanj, izgovorov, manevriranja, da se prst, ki je usmerjen v RKC preusmeri kam drugam.










_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 1074
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 23:23:04   
nejcko
Vera in izobrazba.

Če odgovorim metulj333. Gotovo so tudi zelo izobraženi ljudje verni, zelo verni. Enega takih primerov smo lahko nedavno videli v ŠkL - mama veterinarka, pa so ji ravno zaradi verskih prepričanj odvzeli 7 otrok.
Je pa treba pri verovanju oz. pri tem, kako se nekdo deklarira kot vernik, ločiti več "razredov".

Izobražen vernik bo v večini primerov kritični vernik, torej vernik, ki bo tudi s pomočjo znanja kritično presojal, kaj je dobro in kaj slabo. Ti ljudje so ponavadi tudi čustveno, torej karakterno stabilni.

Neizobražen ali manj izobražen vernik je praviloma nekritičen, saj nima nekega zaledja, ki bi mu omogočil kritičnost. Je pa od njegovega značaja odvisno, ali se bo znal kljub veri sam pri sebi v določenih momentih odločati po svoji lastni vesti ali bo zapadel konformizem in se pustil manipulirati.

Fanatiki pa so lahko tako izobraženi kot neizobraženi. Tukaj izobrazba nima popolnoma nobene vloge, ampak predvsem zelo zelo šibek človekov značaj.

Seveda pa imata na vse skupaj ogromen vpliv okolje in čas, v katerih nek človek/vernik odrašča. In normalno je, da je zgodovina ustvarila ogomno temnih stvari s strani npr. RKC, saj vendar je bil to čas, ko je imela RKC skoraj absolutno oblast, sankcije so bile znane, tortura se je začela že v plenicah ... le najbolj pogumni so se upali takrat zoperstaviti njenim dogmam in ravnanju.

Če danes gledamo islam - povsem jasno je, zakaj se tako upirajo izobraževanju žensk. Izobražena ženska se bo prej uprla kot neizobražena. In čim bi to dovolili, bi izgubili moč, nadvlado.

Enako je v Indiji in še marsikje po svetu. Tam, kjer neka skupina (in največkra je to ravno verska ali pa vsaj deluje pod močnim vplivom določene religije) hoče obdržati absolutno oblast, mora narod v prvi vrsti zatreti ravno na področju izobraževanja.
Kot antipol pa so se drugi diktatorski režimi, npr. komunizem, uveljavljali ravno preko izobraževanja.

Torej dejstvo je, da se vsaka oblast v prvi vrsti in najprej usmeri v (ne)šolanje.

Niso zastonj nekoč cerkveni voditelji tako zelo nasprotovali zahtevi reformatorjev, da bi se Biblija prevedla v jezike vernikov, kajti točno so vedeli, da bojo tisti hip vsaj tretjino prej poslušnih ovčic, ki se jim sanjalo ni, kaj uni tam lapajo v latinščini, so pa vseeno vneto kimali, izgubili. Ker bjo verniki sami lahko slišali, kaj piše in si sami ustvarili svoje mnenje.

In ker je v znanju moč, so seveda vsi verski koritniki dobro izobraženi. In če želijo imeti poslušne in ponižne podanike, morajo slednji biti čim manj izobraženi.

Kateri profesor pa si želi imeti med slušatelji Einsteine, ki bi po možnosti še sesuli njegovo teorijo, na kateri je 30 let gradil kariero in lepo služil??? Prosim lepo ... s tem si takoj poruši avtoriteto, ugled ... tvega službo, zgubi plačo ipd.

Isto je pri religiji. Čisto isto.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 1075
Stran:   <<   < Prejšnja stran  41 42 [43] 44 45   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  41 42 [43] 44 45   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?