|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ektopična (zunajmaternična) nosečnost

Mihaela Slemnik, absolventka medicine , 29.11.2023
Ektopične nosečnosti predstavljajo visoko tveganje za maternalno umrljivost, nosečnost pa je razen v redkih izjemah prekinjena.

image
Ektopična nosečnost je načeloma usodna za zarodek. (Foto: Freepik.com)
/11


Ektopična ali zunajmaternična nosečnost je nosečnost, pri kateri se plod razvija ali zunaj maternične votline (v jajcevodu, trebušni votlini) ali pa na netipičnem mestu znotraj nje (maternični rog, maternični vrat).

Vzroki
Ektopična nosečnost lahko nastane zaradi mehaničnih ali funkcijskih faktorjev, ki ovirajo prehod oplojenega jajčeca v maternično votlino. Večina ( do 98%) jih nastane v jajcevodu (>50% v ampuli, 20% na maternični ožini in 12% na fimbrijah-resičasti izrastki jajcevoda), ostale pa drugje v trebušni votlini.
Kot vzrok za nastanek ektopične nosečnosti je na prvem mestu kronična pelvična (medenična) vnetna bolezen, ki jo večinoma povzroča okužba z bakterijo Clamydia trachomatis ali Neisserio gonorrheae, od ostalih pa predhodni operativni posegi v medenični votlini, kajenje, uporaba znotrajmaterničnega vložka, starost, število spolnih partnerjev in predhodni splav.


Posledice
Visok odstotek žensk z ektopično nosečnostjo splavi v zgodnjih stadijih nosečnosti. Produkti nosečnosti se lahko dalj časa nahajajo znotraj jajcevoda kot kronična ektopična nosečnost ali se postopoma absorbirajo. Če pride do ugnezdenja oplojenega jajčeca na delu jajcevoda se sčasoma zaradi omejene raztegljivosti jajcevod pretrga, pri tem pa nastane krvavitev, ki je lahko postopna ali nagla in lahko privede do hemoragičnega šoka (šok, ki nastane zaradi velike izgube krvi), kar lahko predstavlja življenje ogrožajoče stanje za nosečnico. Plod pri tem načeloma odmre, razen izjemoma, ko lahko dobi kljub temu dovolj cirkulacije (krvnega pretoka od matere), da se nosečnost v abdominalni votlini izpelje do termina (konca).

Kako jo lahko prepoznamo?
V primerjavi z ostalimi oblikami motenj v zgodnji nosečnosti tu ne najdemo značilne bolečine ali najdb v kliničnem pregledu, ki bi diagnosticirale razvijajočo se zunajmaternično nosečnost. Najpogosteje se pojavita vaginalna krvavitev in kronična pelvična bolečina, ki ju včasih spremljajo krči. Menstruacija je lahko zakasnjena ali odsotna. Ob pretrganju se lahko pojavi nenadna huda bolečina, ki jo spremljajo znaki šoka ali vnetja trebušne mrene.

 
Pri sumu na ektopično nosečnost je potrebno najprej v urinu izmeriti hormon, ki ga izloča posteljica in je povišan tako pri ektopični, kot ne-ektopični nosečnosti, prav tako pa je potrebno narediti tudi ultrazvočno preiskavo. Če se pri tej najde zunajmaternična nosečnost, predstavlja to najbolj zagotovo diagnozo, žal pa večkrat rezultati ultrazvoka niso visoko specifični.

Zdravljenje
Način zdravljenja ektopične nosečnosti je lahko kirurški ali ne-kirurški. Pri kirurškem se s posebnim inštrumentom odstrani jajcevod z jajčnikom, ne-kirurškem pa se zametki ektopične nosečnosti posrkajo, lokalno pa se vbrizgajo različni mediatorji vnetja. Seveda pri vsem tem ne smemo pozabiti, da določen odstotek ektopičnih nosečnosti spontano izgine.

 
Ektopična nosečnost je načeloma usodna za zarodek in nezdravljena predstavlja visoko tveganje za nosečnico, zato jo je zelo pomembno hitro diagnosticirati. Ultrazvok in meritev hormona nosečnosti v urinu predstavljata predpogoj za uspešno zdravljenje in spremljanje takšnih pacientk.
 
Literatura:
- M.H.Beers, R.S.Porter,T.V.Jones,J.L.Kaplan,M.B.Berkwits; 2006, The Merck Manual. 18th edition. b.k.; Merck Research laboratories
- Slovenski Medicinski e-Slovar; 2002; Medicinska fakulteta v Ljubljani, Lek d.d.
- Monga; 2006;Gynaecology by ten teachers. 18th ed.; Edward Arnold (Publishers) Ltd.
- Pajntar, Novak-Antolič; 2004; Nosečnost in vodenje poroda; Cankarjeva založba

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
5
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
5



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?