|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mihail Labkovski: 10 napak, s katerimi vam bo mama je uničila življenje

Uredništvo Ringaraja.net, 14.11.2023
Psiholog Mihail Labkovski je govoril o glavnih napakah, ki jih dela večina mater. Čeprav se zdi, da to počnejo skoraj vse ...
Ključne besede:

image
/11


Odnos med materjo in hčerko je eden najpomembnejših v življenju vsake ženske. Kako mama obravnava deklico v zgodnjem otroštvu in kasneje v obdobju odraščanja vpliva na njeno nadaljnjo usodo.

 

Vloga staršev pri vzgoji otrok je za mnoge starše boleča tema, kar ni presenetljivo.

 

1. Odsotnost osebnega zgleda

Namesto da svoji hčerki rečete: "Moraš se naučiti kuhati," raje recite: "Skupaj skuhajva okusno juho." In naredi to! Ko deklica vidi, da njena mama to z veseljem počne, se tudi sama želi tega naučiti.

 

2. Obsojajoč odnos do seksa

Če deklici že od otroštva nakazujejo obsojajoč odnos do moških, da »jih potrebujemo samo eno stvar«, odraste z občutkom, da so vsi moški nasilneži in da je seks odvraten.

 

3. Paradoksalno protislovje

To je tako kot seks - umazana stvar, vendar se vsakemu dekletu priporoča, da se poroči in rodi otroka, pri čemer je zaželeno, da to stori do 25. leta. Posledica takšnih protislovnih usmeritev je strah pred kakršnim koli odnosom.

 

4. Preveč zaščitniška mama

Če mama v otroštvu preveč skrbi za svojo hčerko, bo ta odrasla v deformirano osebnost brez lastnega mnenja, s katero lahko okolica brez težav manipulira.

 

5. Negativni očetovski vzorec

Če hčerki reče, da je njen oče "norec", se deklica počuti krivo, da je tak moški njen oče. Ženska se s tem občutkom krivde ukvarja vse življenje, poskuša ugajati drugim in dokazati, da nima slabih genov.

 

6. Fizično nasilje

Fizično kaznovanje dekleta še bolj ponižuje kot fante. Če je deklica pretepena, bo odraščala s težnjami po vzorcu žrtve in izbirala agresivne partnerje.

 

7. Nezadostne pohvale

Če deklica ni dovolj pohvaljena, bo odraščala brez ljubezni do sebe in ne bo mogla biti enakovredna partnerica v odnosih.

 

8. Prepiri pred otrokom

Prepiri v prisotnosti otroka so udarec za njegovo duševno zdravje. Ne smemo pozabiti, da otrok pogosto prevzame odgovornost za vse, kar se dogaja v družini.

 

9. Odsotnost komunikacije

Če se z deklico ne pogovarja, ne odgovarja na njena neumna vprašanja, zlasti v obdobju odraščanja, izgubi stik s starši in se počuti zapuščeno. Pogovor je nekaj, česar ni nikoli dovolj, ko gre za vzgojo otrok.

 

10. Pravila življenja

Deklici se ne sme govoriti, da mora njeno življenje nujno vključevati določene postavke: poroka, otroci, hujšanje, določena služba ... Otroku je treba sugerirati, da ima pravico delati, kar hoče. Samo v tem primeru bo odrasla v samozavestno in srečno žensko!


Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
5
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?