|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 zdravilnih sestavin iz domače kuhinje

Uredništvo Ringaraja.net, 22.11.2018
Za zdravljenje najpogostejših bolezenskih tegob je najbolje izbrati čim bolj naravne sestavine. Mogoče vas bo presenetilo, toda imamo jih veliko skoraj vedno pri roki, čeprav ne vemo. Katere zdravilne sestavine se »skrivajo« v vsaki kuhinji?

image
Večina ne ve, da ima zdravilo, aloo, že na okenski polici.
/11


1. Aloa

Zdravi: sončne opekline in manjše opekline vseh vrst ter odrgnine.

Aktivne sestavine, ki jih vsebuje aloa pomagajo pri hitrejšemu celjenju opeklin.

Način uporabe: Rastlini, ki jo imamo mnogi doma za okras, odlomite list in sluzasti sok kot gel nanesite neposredno na opeklino ali odrgnino. Takoj boste občutili prijetno hlajenje. V kolikor rastline nimate doma, je dobro, da si kupite aloa gel v tubi ali steklenički.

POZOR! Aloa ni primerna za uživanje. V črevesju se namreč pretvori v blag šampon, zaradi česar jo sicer nekateri priporočajo za zdravljenje večjih težav z zaprtjem, vendar lahko povzroči črevesne krče, zato ni priporočljiva pogosta uporaba aloe kot zdravilo zoper zaprtje.

 

2. Soda bikarbona

Zdravi: zgago med obroki.

Zaradi svoje bazičnosti, soda bikarbona nevtralizira želodčno kislino.

Način uporabe: Pol žličke sode bikarbone raztopite v pol litra tople vode in počasi popijte v manjših požirkih.

 

3. Med

Zdravi: bolečine v trebuhu, pike žuželk, opekline, rane.

Način uporabe: Med ima antibakterijski učinek, zato je primeren za zdravljenje manjših ureznin – ureznino premažemo s tanjšim slojem medu. Za trebušne bolečine zmešajte eno žličko medu in eno žličko jabolčnega kisa, primešajte v vodo ali sadni sok in popijte. Napitek lajša tudi blažje bolečine v grlu, z mešanico kisa in medu namočeni obkladki pa pomagajo pri zdravljenju opeklin in pikov insektov.

POZOR! Otroci mlajši od enega leta ne smejo uživati medu, saj lahko povzroči botulizem – nevarno zastupitev s hrano. Osebe, alergične na pike insektov, pri katerih se ob pikih pojavi hujša alergijska reakcija (otekanje jezika in ustnic, otežkočeno dihanje, prevelika oteklina na mestu pika) za zdravljenje teh ne smejo uporabljati mešanice kisa in medu, ampak morajo čim prej poiskati zdravniško pomoč.

 

4. Ingver

Zdravi: splošno slabost, slabost zaradi vožnje, slabost, kot posledico kemoterapije in drugih medicinskih zdravljenj.

Uporaba: Mleti oziroma naribani ingver dajte v čaj ali žvečite na tanko narezane lističe. Ingver lahko dobite tudi v obliki kapsul in kot tekoči ekstrakt.

POZOR! V manjših dozah je popolnoma nenevaren, obstajajo pa tudi ljudje, ki so alergični na ingver.

 

PREBERITE TUDI: Zdravilni učinki ingverja

 

5. Cimet

Zdravi: slab zadah, smrčanje, bruhanje, okužbe.

Cimet ima antiseptični učinek in »pobija« bakterije.

Uporaba: Napravite si cimetov čaj. Pol žličke cimeta prelijete skodelico vrele vode. Za ustni zadah takšen čaj razredčite s hladno vodo in ga uporabljajte kot vodico za izpiranje ustne votline.

cimet 

 

6. Poprova meta

Zdravi: slabo prebavo, trebušne krče, prehlad, gripo, zadah.

Antispazmodični učinek (proti krčem gladkih mišic) poprove mete pomaga lajšati krče pri dojenčkih in težave s prebavo pri odraslih.

Uporaba: Če se dojenček še doji je najbolje, da čaj poprove mete pije mamica – približno pol ure pred dojenjem. V kolikor se dojenček ne doji več, mu razredčeni čaj iz poprove mete dajajte s pomočjo stekleničke ali žličke – pol žličke mete prelijte s skodelico vrele vode in pustite stati približno deset minut. V primeru prehlada, viroze si lahko odrasli skuhate močnejši čaj – do dve žlički mete na skodelico vrele vode – ki ga pijete toplega, po želji oslajenega z medom ali ga uporabljate kot ustno vodico, če imate težave s slabim zadahom.

 

7. Kava in črni čaj

Zdravi: glavobol, napade astme.

Kofein povečuje učinkovitost zdravil zoper glavobol, ki so v prosti prodaji in v katerih se pogosto nahaja tudi kot ena od sestavin. Kava s kofeinom je lahko učinkovita prva pomoč pri lajšanju astme pri odraslih, saj kofein blagodejno deluje na vnetje dihalnih poti in jih rahlo razširja.

Uporaba: Priporočeno je popiti do tri skodelice kave na dan.

POZOR! Preveč kave (pet ali več skodelic) lahko povzroči glavobol. Kofeinu naj bi se izogibale oziroma ga vsaj omejile nosečnice in doječe mamice, saj lahko povzroči prirojene napake in vpliva na nižjo telesno težo dojenčka.

 

8. Jabolčni kis

Zdravi: kis uporabljamo za zunanjo uporabo pri oteklinah in modricah.

Uporaba: elastični povoj namočite v mešanico jabolčnega kisa in vode (v enakem razmerju), iztisnite odvečno tekočino in si zavijte okrog natečenega mesta. Zavito pustite približno uro in postopek redno ponavljajte nekoliko dni, dokler bolečina ne izgine.

POZOR! Pri določenih ljudeh nerazredčeni kis povzroča srbečico in pekoč občutek na koži.

 

9. Surov bel krompir

Zdravi: Konjunktivitis (vnetje očesne veznice)

Uporaba: krompir dobro operite, olupite, naribajte in zavijte v gazo ali kakšno drugo tkanino. Obkladek imejte na očesu prek noči.

POZOR! V kolikor se stanje ne popravi v nekaj dneh (od dva do tri), obiščite osebnega zdravnika. Pomembno je, da krompir predhodno operete z milom in ga temeljito sperete.

 

10. Olje z vitaminom E

Zdravi: opekline.

Vitamin E je antioksidant, vrača koži vlažnost in preprečuje staranje kože, ki ga povzročajo sončne opekline in uporaba močnih šamponov.

Uporaba: olje je dovolj gosto, da ga lahko nanesete na manjšo opeklino, na primer takšno, ki ste jo dobili pri kuhanju ali pečenju. Za nego kože si olje natrete po kopanju, ko je koža še mokra oziroma vlažna.

 

VIR: blic.rs na ringeraja.rs

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pravilen način uvajanja goste hrane
Obdobje uvajanja goste hrane za veliko staršev predstavlja uganko. Predvsem se sprašujejo kdaj začeti, s čim začeti, na ...
6
Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
4
Dojenje: Sezamov čaj za več mleka
Ste vedeli, da sezam spodbuja nastajanje mleka? Preizkusite sezamov čaj za dojenje, s katerim boste povečale svojo zalog...
4
Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
3



Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?