|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 zlatih pravil za odlično otrokovo zdravje

Helena Primic, 28.9.2017
Kako otroka prepričati, da bo raje pil čisto vodo? In zakaj je vsakodnevno gibanje na svežem zraku pomembno tako za otroka kot starše? Preverite pet zlatih pravil za odlično otrokovo zdravje in ne spreglejte praktičnih trikov!

image
Tudi v hladnih dneh ne pozabite na dovolj popite vode!
/11


Ko otrok zboli, smo starši pripravljeni storiti takorekoč vse. Toda veliko bolje je, če poskrbimo za dobro preventivo, zato smo za vas zbrali pet zlatih pravil za odlično otrokovo zdravje. Dodali smo tudi nekaj trikov, da boste pravilom lažje sledili.


1. Zdrava prehrana

Starši se seveda dobro zavedamo, da bi še posebno otroci morali jesti le ekološko in čim bolj zdravo hrano, toda velikokrat je zelo težko spremeniti družinske prehranske navade in tako se starši tolažimo, da malo nezdrave hrane pa že ne more škoditi. Toda pogosto ta "malo" preraste v skoraj vsak dan in tako se znajdemo v začaranem krogu, iz katerega težko izstopimo. Prvi korak k spremembi je, da iskreno pregledate otrokov jedilnik in si priznate, če ni takšen, kot verjamete, da bi moral biti.

Trik: Ko boste ugotovili, katere so tiste največje "pregrehe", ki jih še vedno niste uspeli zajeziti, je čas, da za vsako poiščete zdrav nadomestek. Tako bo občutek izgube manjši.

 

2. Pitje čiste vode

Vaš otrok še vedno pije sokove in druge sladkane pijače? Ravno zaradi teh bi naj Američani imeli največ težav s prekomerno telesno težo in sladkorno boleznijo, zato jih enostavno prenehajte kupovati. Če otroka vendarle težko navadite na pitje vode, mu enkrat na dan ponudite 100% sadni sok, ki ga lahko pripravite tudi sami doma.

Trik: Skupaj z otrokom na spletu preverita podatke, koliko vode je v človeškem telesu, koliko na Zemlji, zakaj je pitje čiste vode tako zelo potrebno za zdravje ... Nekaterim otrokom tovrstna spodbuda pomaga, da lažje pričnejo s pitjem vode. In brez skrbi - ko se celice spet hidrirajo, se naravno povrne tudi žeja po vodi.

 

3. Gibanje na svežem zraku

Čeprav zunaj dežuje in je mraz, pojdite z otrokom prav vsak dan na svež zrak. Tako otrokovo kot vaše zdravje vam bo hvaležno. Čeprav se veliko staršev boji, da se bo otrok prehladil, je resnica obratna: gibanje na svežem zraku otrokov imunski sistem krepi. Pa četudi pride domov z rdečimi lički in mu nekoliko teče iz nosu. Bolje, da je v hladnih mesecih smrkav kot pa z angino na antibiotikih. 

Trik: Če se starši v grdem vremenu skrivajo v hiši, otroke pa naganjajo ven, otroci nad igro zunaj velikokrat niso navdušeni. Zato se na zrak odpravite skupaj z otroki. Včasih je za to, da se pomirijo tako otroci kot starši dovolj že 15-minutni sprehod v naravi. 

 

4. Sprejmite vsa otrokova čustva

Tudi pri otrocih se lahko zatrta čustva kažejo skozi obolenja in bolezni. Zato otrokovo "poredno" vedenje sprejmite kot povabilo v njihov svet, kjer več kot očitno potrebujejo vašo pomoč - tako pri tem, da prepozna, kaj čuti, kot pri sprejemanju in socialno sprejemljivem izražanju čustev, ki jim sam ni kos. Po navadi gre za čustva, s katerimi se tudi starši težje znajdemo, zato otroci niso dobili pravega vzgleda. 

Trik: Ko začutite, da je med vami in otrokom nastal kratek stik (ki se kaže tako, da vas otrok ne upošteva, postaja vse bolj razdražljiv in nemiren), si vzemite čas za obnovo stika: s pogovorom, objemom ali le tako, da mu poveste, da čutite, da se ne počuti najbolje in ne veste, kako mu lahko pomagate. Včasih za to, da nekaj predelamo, potrebujemo le sočutno pričo in ne rešitve.

 

5. Ljubezen zdravi

Kakorkoli obrnemo, otrok za odlično zdravje poleg zgoraj naštetih "sestavin" potrebuje tudi tisto najpomembnejšo - ljubezen. Ljubezen tudi znanstveno dokazano vpliva pozitivno na zdravje, zato ob vseh pravilih, navodilih in vzgojnih metodah ne pozabite na ljubezen do otroka, kakršen je: marsikdaj drugačen od vaših pričakovanj in želja, toda edinstven in čudovit.

Trik: Vsako ljubezen je treba negovati, tudi tisto v odnosu do otroka. Zato objemite otroka tudi sredi dela in brez "razloga" ter mu ne pozabite povedati, kako zelo ga imate radi tudi, če je starejši in je videti, da mu je nerodno. Njegovo srce zapoje vsakič, ko začuti, da ga ima mama/oče iskreno rad!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
43
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
13
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
8



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?