|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

8 iger, ki se jih lahko igrate z otroki kjer koli in kadarkoli

Uredništvo Ringaraja.net, 17.11.2023
Dolgčas mi je. Kaj naj delam? Nič ni za početi? Igraj z mano! To je le nekaj stavkov, ki vsak dan odmevajo v družinah z otroki.

image
/11


Že poznane igre za kratek čas pritegnejo otrokovo pozornost, kar spodbudi starše, da posežejo po novih vsebinah ali pogledajo v svoje otroške spomine. Števci, verzi, besede, števila, pa tudi niz domišljijskih iger, ki so se jih igrali kot otroci. Koliko ur ste porabili za igranje "Kalodonta", vrtenje steklenice ali zabavo ob igri "Telefončki". Tako vaši najmlajši kot tisti malo starejši bodo z veseljem sodelovali pri vaših zanje novih in nepričakovanih predlogih. Zbudili boste njihovo radovednost, da bodo skupaj z vami raziskovali, se učili in predvsem zabavali ter uživali v skupnem času. Igra je učenje in takšno učenje je zabavno.

Pred začetkom igre premislite o otrokovih veščinah in zmožnostih, da bo naloga primerna, ne prezahtevna in da se izognete morebitnim frustracijam ter s tem zaključite zabavo, še preden začnete z igro. In ne pozabite, pohvalite uspeh in skupaj nagradite drug drugega.

 

Tukaj je nekaj iger, ki zahtevajo le vaš čas. Igrati jih je možno v parih, trojicah in vključiti vse družinske člane.

 

1. "Na črko?"

Za začetek igre morate izbrati črko abecede. To lahko storite tako, da igralec, ki je izbran za začetek igre, izgovori abecedo sam pri sebi, tako da naglas izgovori črko "A" in nadaljuje pri sebi, dokler soigralec na njegovi desni ne reče "STOP". Nato se igra lahko začne s črko, na kateri je bila ustavljena. Na izbrano črko je možno izgovoriti vse besede, ki jih poznamo, samo imena živali ali samo osebna imena. Igro ustvarite po dogovoru ali pa jo prilagodite otrokovim zmožnostim. Nov krog igre se začne, ko izčrpate vse besede na dano črko.

Če so v igri mlajši otroci, ki ne poznajo abecede, poznajo pa črke, lahko pripravite listke s črkami in jih položite v posodo za risanje. Ali preprosto naj povedo eno od črk, s katerimi se želijo igrati.

Druga različica te igre je, da se igralec ozre okoli, izbere eno stvar in izgovori prvo črko te stvari. Soigralci morajo nato uganiti, kaj je videl.

 

2. "Neskončna zgodba"

To igro lahko igrate tudi med kakšno drugo, za otroka manj zabavno dejavnostjo. Med pripravo obrokov, čiščenjem, likanjem itd. Povabite otroka k igri in začnite zgodbo. Dovolj je, da spregovorite nekaj besed in pustite, da otrok nadaljuje zgodbo, in tako se izmenjujte. Začnite na primer z »Bil je lep in sončen dan ...« ali »V nevihti sredi morja ...« Zdaj lahko vedno izberete temo, ki je všeč otroku, jo vstavite v zgodbo, ampak uporabite tudi dogodek, ki je otroku blizu »Prvič je šolski dan, Ivan se je zbudil ...« ali »Vero je bolel zob ...«.

Ta igra bo včasih ustvarila odlična literarna dela. Lahko jih zapišete, nato pa jih znova in znova berete z otrokom, jih dodajate in spreminjate. Morda bo tudi vaša pravljica za lahko noč postala taka.

 

3. Tišina

Cilj igre je preprečiti izgovor besede ali vseh besed, ki se začnejo s črko, ki ste jo izbrali. Predstavljajte si jutro, v katerem je prepovedano izgovoriti vse besede, ki se začnejo na črko Z, ali, kar je še bolj zanimivo, jutro, v katerem beseda NE ne obstaja. Čas igre lahko traja od pet minut do več ur, zmagovalec pa je tisti, ki zadani izziv zdrži do konca. Igri lahko dodate dodaten izziv tako, da svojega soigralca prosite, naj uporabi prepovedano besedo.

Igro lahko tudi poenostavite tako, da vsi govorijo tiho ali pa sploh ne govorijo. Pri manjših otrocih, kot verjetno že veste, bo ta zadnja igra trajala kratek čas.

 

PREBERITE TUDI: Še poznate stare igre? Se jih še igrate?

 

4. Ugani kdo, ugani kaj

Eden od udeležencev igre si predstavlja stvar ali živo bitje. Ostali udeleženci po vrsti postavijo vprašanje, na katerega lahko prvi odgovori samo z "da" ali "ne". Igro lahko začnete z vprašanjem »Je to, kar ste si zamislili, živo bitje ali predmet?«. Vprašajte o barvi (Ali je modra? Ali je rdeča?), velikosti (Ali je manjša od avtomobila?), mestu v hiši ali habitatu. Nadaljuje tisti, ki prvi ugane namišljeni koncept.

Mlajšim otrokom omogočite igro tako, da si predstavljate del telesa, sadež, kos oblačila ali podobno.

 

5. Nasprotja se privlačijo

Igra se začne tako, da najmlajši igralec pove eno besedo, npr. "toplo", medtem ko naslednji po starosti odgovori "hladno" in nato pove novo besedo, recimo "poletje", naslednji (spet po starosti) odgovori z "zima" in tako v nedogled, dokler se ne naveličaš. Med igro je možno vtihotapiti besedo, ki nima nasprotja (na primer beseda junij) in s tem spodbuditi razpravo o najpravilnejšem možnem nasprotju. Sprejmi izziv!

 

6. Vse na črko ...

Eden od igralcev predlaga eno črko, npr. črka "B". V določenem času, za katerega se dogovorite, vsak od udeležencev sestavi stavek s čim več besedami, ki se začnejo na to črko. Lahko se tudi zapiše. Na primer: "Babica je vrtala brezo s svedrom, ti vrtaš babico ...". Vsak od udeležencev glasno pove svoj stavek in seveda šteje besede. Naslednji krog igre se začne s tistim, ki je imel največ besed.

 

7. Izmišljeni svet

Kako bi izgledal svet, če bi ljudje hodili z glavo navzdol? Kdaj bi ugasnili vsi semaforji? Kdaj bi otroci prišli v vrtec brez čevljev? To je igra, v kateri fantaziramo o možnih, pa tudi o nemogočih situacijah. Odrasel igralec lahko prvi krog igre začne z vprašanjem in spodbudi otroke, da odgovorijo na čim več odgovorov in si izmislijo zgodbo. Poskusite jih spodbuditi k razmišljanju o posledicah določenih situacij. Različnim norim stavkom je dovoljeno ustvariti najbolj čudaški svet.

 

8. Povezano

En igralec pove dani izraz, drugi pa besede, ki jih dani izraz povezuje. Pojem je lahko vrtec, kjer bodo otroci rekli (copati, malica, spanje, igra), pojem je lahko ena od barv, rdeča na primer, otroci pa bodo odgovorili (češnja, kri, jagoda). Tisti, ki je našel največ besed, zmaga igro in začne nov krog.

 

Želimo vam veliko zabave, smeha, novih odkritij in idej.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
11
Zlomi pri otrocih
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
6
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
5
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
5



Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
photo
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
Zaključil se je 16. ljubljanski festival B...
Letos je v Ljubljani 62 producentov pripravilo 130 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev, potekal...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?