|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Kaj mi sporoča otrokova bolezen?

Helena Primic, urednica Ringaraja.net, 9.9.2019
Koga naj torej krivim, da je hči zbolela? Tistega dečka v vrtcu, ki mu je iz nosu visel smrkelj in je kašljaj v mojo hči? Očeta, ki je pozabil na jopico, ali babico, ki je pretiravala s sladkarijami?

image
Otroku z zgledom pokažimo, kako je treba skrbeti za zdravje.
/11


Če hčerki v jesenskih mesecih zbolita, se lahko poskušam ogoljufati in se potolažim z besedami: "Ja, itak, jesenski virusi in prehladi so na pohodu!"

Toda, če sem zares iskrena sama s sabo, si moram priznati, da smo z različnimi virusami, bakterijami in glivicami obkroženi vse mesece v letu ter vedno in povsod. V resnici imamo na in v svojem telesu parkrat več teh majhnih gostiteljev - oziroma kot se jim uradno reče mikroorganizmov - kot lastnih celic. Tako da v resnici nimamo mi njih, ampak oni nas, če smo povsem pošteni. 

Očitno se s tem izgovorom na jesenske prehlade ne bom mogla izmazati. Morala bom pobrskati globlje po pravih vzrokih hčerine jesenske bolezni.

 

Po navadi nikoli ni kriv le en mali virus, deset minut brez jopice v mrzlem jesenskem večeru, ena čokoladica preveč, večja količina športanja v kombinaciji s premalo popite vode, premalo spanca ali preveč stresa v šoli.  

V resnici se vzrok skriva v vsem tem hkrati. Prav vsaka takšna reč, ki bremeni hčerin imunski sistem, doda svoj košček k sestavljanki, ki ima naslov: Bilo je dovolj, čas je za počitek oziroma bolezen. 

Koga naj torej krivim, da je hči zbolela? Tistega dečka v vrtcu, ki mu je iz nosu visel smrkelj in je kašljaj v mojo hči? Očeta, ki je pozabil na jopico, ali babico, ki je pretiravala s sladkarijami? Morda šolo, ker otrokom nalaga preveč stresa, ali hči, ker prevečkrat pozabi na svojo stekleničko z vodo? 

 

Nimam kaj, moram si pljuniti v skledo. Za zdravje svojih otrok smo 100% odgovorni njihovi starši. Mi smo tisti, ki moramo vsak dan imeti pred očmi otrokov odlično delujoč imunski sistem in svoje starševske odločitve presojati na podlagi tega, ali ta reč otrokov imunski sistem krepi ali šibi.

To seveda ne pomeni, da se bomo prelevili v fanatičnega policista, ki striktno prepoveduje vse, kar bi lahko škodilo otrokovemu zdravju. S takšnim vedenjem lahko namreč povzročimo ne le več stresa sebi in otroku, temveč oslabimo kakovost našega odnosa z otrokom, ki prav tako in zelo pomembno skrbi za otrokov imunski sistem.

Kot pri vseh drugih vzgojnih rečeh, je tudi pri otrokovem zdravju naša naloga, da otroka le nežno usmerjamo in vodimo. Kar ne počnemo le tako, da mu pridigamo, da naj ne pozabi na jopico, si redno umiva roke in pije dovolj vode, temveč predvsem tako, da smo mu za zgled.

Zgled človeka, ki ljubi svoje telo in zato dobro skrbi zanj. Si vzame čas za pripravo kakovostne hrane in skrbi za redno hidracijo tudi v hladnejših dneh. Poskrbi za dovolj gibanja v naravi brez mobilnega telefona ter igro in smeh skupaj z otroki. In to ne le enkrat na teden.

Si zna vzeti čas za počitek tudi sredi razmetanega stanovanja, saj zna začutiti, kdaj je čas, da se ustavimo, umirimo in si prisluhnemo. Poskrbi za umirjene večere in dovolj kakovostnega spanca. Zna prisluhniti naravnim ritmom, ki nas nežno in postopoma vabijo v hladnejši in mirnejši del leta.

 

Ko starši vse to znamo, nam otroci avtomatsko sledijo. Kot pri vseh drugih rečeh. In tako vse bolj prevzemajo skrb za svoj imunski sistem, ki z leti postaja vse bolj močan in odporen.

Tudi na aktualne jesenske viruse in gripe.



 

helena primicHelena Primic je urednica portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je vaš otrok samostojen?
Že majhni dojenčki razvijajo sposobnost, da se lahko igrajo in zamotijo sami. Takšno samostojnost v igri je potrebno spo...
5
Zabavne aktivnosti z otroki
Obdobje toplejših, poletnih dni se hitro približuje in s tem tudi poletne počitnice. Namesto da otroci svoj prosti čas p...
5
Otrok in nasilje v medijih
Nasilje ni samo fizično nasilje, še globlje v dušo in telo prodre groba beseda, grafična podoba nasilja, vzdušje nevzdrž...
4
Intervju z Damjano Bakarič
Damjana Bakarič je mama samohranilka in pravi, da mora otrok vedeti, da se starša ne sovražita.
4



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?