|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Koronavirus šolanje na domu

Helena Primic, urednica Ringaraja.net, 18.3.2020
Niti en teden domače karantene še ni minil, pa že berem zapise skrajno izčrpanih mam, ki se močno trudijo, da bi jim uspelo biti varuška, učiteljica, delavka od doma, kuharica, čistilka, mediatorka, negovalka, tolažnica, varnostnica ...

image
V resnici je zelo težko uskladiti varstvo, učenje, delo ...
/11


Medtem, ko pišem tale blog, hčerki "visita na telefonu" in gledata nek video o sluzi (angleško slime). Mlajša zraven celo mečka svojo "packarijo stoletja", ki sem jima jo že nekajkrat trajno (nekajkrat trajno?!) odvzela, tudi obljubila, da jima nikoli več v življenju ne bom kupila te svinjarije in da se lahko z njo igrata le zunaj na dvorišču.

Potem, ko sem že stotič čistila jedilno mizo, se poslovila od nekaj oblačil in razmišljala, kako za vraga bom to reč dobila s stropa.

"Mami, samo zanimalo naju je, če se prime na strop ali ne," sem dobila nedolžno pojasnilo hčerk, ki sta pripravljeni vse narediti in obljubiti za eno vrečko te lepljive mase.

 

V resnici bi starejša hčerka sedaj morala delati za šolo, saj imamo vendarle šolanje na domu. Pa ob mojem delu na domu to enostavno (še?) ni izvedljivo.

Danes, drugi dan domače karantene, nam je sicer uspela jutranja rutina.

"Saj vesta, kot takrat, ko gremo v vrtec in šolo. Najprej posteljita posteljo, se oblecita, si pripravita zajtrk in si umijta zobe," sem dajala navodila izza delovne mize, kjer sem delala od 7. ure zjutraj, da bi ujela vsaj malo miru. Pa se je mlajša kot zanalašč zbudila že ob 7.10 in me seveda takoj vprašala, če lahko dobi malo telefona. In če ji lahko naredim frizuro. Pa če ji lahko pomagam pri zajtrku. Pa če lahko zbudi starejšo sestro, ker ji je dolgčas ...

Ko sem ju torej potem videla, kako sta se lepo zaigrali s punčkami, jaz pa v mrzlični potrebi po miru, da se bom lahko končno koncentrirano posvetila delu, so navodila za šolsko delo osamljena obstala na jedilni mizi. 

"Na mizi imaš navodila za šolo, preberi si jih," sem še uspela izdaviti in se posvetila računalniku, da končno že končam ta blog, ki ga pišem že dobri dve uri.

"Saj bom, malo kasneje," sem dobila zelo pogost odgovor skoraj 11-letnice, ki je močno nagnjena k odlašanju reči ter bi tudi v tem primeru potrebovala več oziroma vsaj malo mojega potiskanja in pritiskanja.

Toda, kako naj hkrati pišem blog in sem vsaj stroga mama, če že ne učiteljica, ki umirjeno in navdušeno motivira otroka za učenje ter vskoči takoj, ko otrok nečesa ne razume?! V mojem trenutnem resničnem svetu to več kot očitno ne gre.

 

Sploh si ne predstavljam, kako naj mama (pač večinoma smo kot po navadi doma z otroki ostale mame, medtem ko očetje delajo) poskrbi za šolanje na domu, če ima več šoloobveznih otrok in poleh njih še kakšnega vrtčevskega ali celo dojenčka? In medtem morda še dela od doma?!

Ob vsem tem mora seveda biti še kuharica, čistilka, mediatorka, negovalka, tolažnica, varnostnica, organizatorka ...

 

Niti en teden domače karantene še ni minil, pa že berem zapise skrajno izčrpanih mam, ki se močno trudijo, da bi jim uspelo vse zgoraj našteto. In potem berem članek, kako zelo je med preventivnimi ukrepi pred okužbo s koronavirusom pomembno, da nismo pod stresom. Tako otroci kot starši.

Tu več kot očitno nekaj ne štima. Ali smo večina mam organizacijsko totalno nesposobne ali pa ponovno sistem od nas preveč zahteva.

 

Sama sem se odločila, da se zavestno ne bom živcirala, če nam šolanje na domu ne bo uspelo tako kot je zamišljeno. Čeprav je trenutno mir in starejša bere šolsko berilo (se je odločila, da bo povsem zignorirala navodila in bo v enem dnevu naredila vse za slovenščino, čeprav jasno piše, da to ni priporočljivo in je bolje, da vsak dan za vsak predmet nekaj), mlajša, ki gre jeseni v šolo, pa piše črke, ker bi se tudi ona "šla šole".

Več kot očitno bomo šolske naloge morali prestaviti tudi na popoldanski čas, ko bova oba z očetom zaključila s službo in se lahko veliko bolj umirjeno ali sploh posvetila šoli.

Če ne bomo raje šli v gozd ali ven metat frizbi. Ker gibanje je v času domače karantene v resnici še bolj pomembno kot možganska telovadba, ki je radovednim otrokom itak nikoli ne (z)manjka. 

 

In ja, niti pod razno ne bomo teh 14 dni (ali še kakšen teden več, kaj pa vemo) vsi živčni samo zato, ker starejša hči nima zgledno opravljenih vseh šolskih nalog.

Šolanje na domu v času domače karantene pač ni običajno šolanje na domu. Pa tudi, če se(nas) koronavirus postavi na glavo.

 


 

helena primicHelena Primic je urednica portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
15
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
10
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
7
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...