|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BralniK - otroci naj berejo!

Uredništvo Ringaraja.net, 13.11.2014
Kaj menite o ideji, da bi otroci gledanje televizije zamenjali raje za branje knjig? Za še večjo motivacijo pa lahko sodelujejo tudi v zelo zanimivem izzivu!

image
Foto: FreeDigitalPhotos.net
/11


BralniK je nov portal, ki spodbuja otroke k branju angleških knjig. Na portalu boste našli polno zanimivega, med drugim najdete tudi: poslušanje knjig, ki jih boste brali da bi izboljšali izgovorjavo, vpogled v pojmovni slovar, odprte forume o vseh knjigah, kjer se boste pogovarjali člani med sabo ali delili vtise z urednikom portala, pomoč učiteljev in BralniKovih strokovnih delavcev, možnost, da sami odprete zanimive teme in zastavljate vprašanja ter drug drugemu pomagate pri učenju angleščine, dostop do vsebin prilagojenih doseganju minimalnih standardov, dostop do vsebin, ki so oblikovane za tiste, ki boste želeli več izzivov, dostop do opomnika iz angleške slovnice (nepravilne glagole, razložene glagolske čase, if-stavke) in podobne pomembne vsebine, dostop do ostalih vsebin, ki jih izberejo administratorji portal, možnost za sodelovanje pri različnih razpisih in natečajih ter kvizih in ostalih programih na spletni strani BralniKa in še in še.


Kako je mogoče združiti branje, računalnik in tuj jezik?

Pri BralniKu so vse te prvine uporabno združili in smiselno uporabili v dobrobit otrok. Člani BralniKa letno dobijo pet knjig aktualne vsebine v tujem jeziku. Knjige so prilagojene ravni poznavanja jezika. Potem, ko mladi bralci preberejo knjigo, na spletni strani BralniKa preverijo, dopolnijo in na voden način razširijo znanje jezika, ki je tematsko vedno povezano s prebrano knjigo. Na spletni strani najdejo slovnično podporo, kakor tudi aktualne vsebine, ki mlade zanimajo. Lahko se preizkusijo v kvizih, sodelujejo v natečajih ali pa samo prebirajo vsebino in si dopisujejo z ostalimi bralnimi navdušenci. Sčasoma si oblikujejo tudi svojo, vedno uporabno, angleško knjižnico. Strokovni sodelavci BralniKa poskrbijo za kakovostno in raznoliko motivacijo, da otrok ponovno odkrije čar branja. Črke, besede in stavki postanejo smiselni. Knjige niso več okras na babičini polici ...

Mladi bralci na ta način s pomočjo priljubljenega medija samozavestno korakajo v svet znanja, ne da bi se jim zdelo, da je branje prehitel moderni čas. Naj berejo!


Zakaj izbrati BralniK?

Poslanstvo BralniKa je, da otroke motivira in jih navduši za branje. Hkrati pa BralniK spodbuja učenje angleškega jezika, saj je le-ta: »lingua franca« sodobnega časa, materni jezik več kot 400 milijonov ljudi, angleščino aktivno govori več kot milijarda in pol prebivalcev našega planeta, večina dokumentov EU je tako dostopna v tujem jeziku – najpogosteje v angleščini, znanje tujega jezika je predpogoj za šolanje in delo v tujini, obvladovanje angleščine je potrebno tudi zgolj za komuniciranje in potovanje po svetu, znanje angleščine omogoča neprimerljivo večji dostop do strokovne literature, otroci se angleškega jezika v času obiskovanja celotne devetletke učijo v skupnem času treh mesecev, čas, ki je na razpolago za učenje tujega jezika je potrebno učinkovito izkoristiti.


Zakaj naj otroci berejo v angleškem jeziku?

Jezika se ne da naučiti zgolj z učenjem besed. Otroci imajo med vsemi pedagoškimi metodami najraje branje. Prostovoljno branje v angleškem jeziku je zato najučinkovitejši način za razvijanje sposobnosti črkovanja kakor tudi razumevanja besedila iz konteksta. Otroci, ki berejo v tujem jeziku, kažejo odlične rezultate na klasičnih testiranjih. Jezik v otroških knjigah je bolj zahteven kot tisti, ki ga uporabljajo v televizijskem programu, kjer je besedna raznolikost jezika na nižji ravni. Branje v angleškem jeziku omogoča otroku, da se brez napora premakne z ravni osnovne komunikacije na raven, kjer lahko drugi jezik uporablja za mnogo zahtevnejše naloge. Bralec skozi branje izboljšuje znanje angleščine in to brez pouka, brez nadzora učitelja, brez klasičnega učenja, in celo brez ljudi, s katerimi bi komuniciral v angleščini.


Sodelujte na razpisu in zamenjajte gledanje televizije eno leto za sto kilogramov knjig!


Ali ste vedeli, da:

• dobra sposobnost branja in prepoznavanja vsebine ter navdušenje nad knjigami izdatno pomagata pri vsakodnevnem reševanju šolskih problemov?

• branje razvija tvoje verbalne sposobnosti?

• branje izboljšuje tvojo koncentracijo in pozornost?

• bralci bolj intenzivno uživajo v umetnosti in so bolj aktivni pozitivni kritiki družbe, kar pomeni, da posledično izboljšujejo svet?

• branje izboljšuje domišljijo?

• te branje naredi bistrejšega?

• te branje naredi bolj zanimivega?

• branje zmanjšuje stres?

• branje izboljšuje tvoj spomin?

• ti branje pomaga, da odkriješ in oblikuješ sebe?

• je branje odlična zabava?


BralniKov izziv

Ker je tudi nam vse to pomembno, se je BralniK odločil, da pred vas postavi izziv:

Izbrali bodo osnovnošolko ali osnovnošolca, ki bo zamenjal gledanje televizije v enem letu za 100 kilogramov knjig !!!!

In kaj morate storiti, da bi sodelovali v izboru?

Napisati spis v slovenščini na eno od ponujenih tem in ga poslati. Predlagani temi sta:

• Potujem in opazujem

• Če bi bil/a učitelj/ica angleščine

Literarna dela naj bodo napisana v pisavi Ariel 12, naj vsebujejo največ 3500 znakov (vključno s presledki).


Vsi mladi knjižni navdušenci, ki želite sodelovati na BralniKovem natečaju, pošljite svoje literarne izdelke na nnjihov elektronski naslov: adriana@bralnik.si najkasneje do 1. decembra 2014.


Najboljših pet med vsemi prispelimi prispevki bo izbrala strokovna komisija. Med temi petimi pa boste nato prav vi z glasovanjem na spletni straniBralniKa ali na Facebook-u izbrali zmagovalca. Ta bo v zameno za negledanje televizije za eno leto dobil od BralniKa sto kilogramov odličnih knjig. Doživljaje v tem letu bo zmagovalec zapisoval v obliki dnevnika na njihovi spletni strani, da jih bodo tudi ostali lahko spremljali.


Najboljši pisni prispevki bodo objavljeni na spletni strani in bodo ob koncu šolskega leta objavljeni v BralniKovem letnem zborniku.

 

Še več o BralniKu boste našli TUKAJ.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
10
Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
7
Nisem še pripravljena na odraščanje svojeg...
Bo vsak rojstni dan vedno tako grenak? Nisem pripravljena, da moj otrok odraste.
7
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
7



Zakaj so možje učiteljic najsrečnejši ljud...
Učitelj/-ica v družini deluje podobno kot v razredu. Vedno daje vse od sebe. Vedno se bo poskušal/-a pravilno odločiti. ...
Modri medvedek na obisku
photo
Vrtec Šoštanj, Enota Lučka, vzgojiteljici Mateja Podvratnik in Valentina Mevc




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?