|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čas letnih pnevmatik

Uredništvo Ringaraja.net, 3.3.2010
Zakaj je pomembna menjava pnevmatik in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu le-teh.
Ključne besede:

image
/11


Zakon sicer opredeljuje, da morajo biti zimske pnevmatike na naših avtomobilih nameščene do petnajstega marca, lahko pa tudi dlje v kolikor to zahtevajo vremenski pogoji, vendar pa pogled skozi okno komaj malo nakazuje na pomlad. Temperature se res da počasi zvišujejo, vendar pa nas še vedno presenečajo tudi snežne padavine.

Kar je pomembno vedeti je, da se z višjimi temperaturami slabša oprijem zimskih pnevmatik, s tem pa tudi podaljšuje zavorna pot. Zimske pnevmatike se na suhi in mokri cesti izkažejo bolje od letnih le, ko so temperature nižje od 7 stopinj celzija.

 

K sreči bo bomo lahko že čez dva tedna naše jeklene konjičke preobuli v letne pnevmatike. Poleg večje varnosti v toplejšem delu leta bomo z letnimi pnevmatikami prispevali tudi k prihranku goriva. Lamele zimskih pnevmatik namreč povzročajo dokaj velik upor, s čimer pa se povečuje tudi poraba goriva.

 

Če imajo letne pnevmatike, s katerimi smo prevozili lansko pomlad, poletje in jesen, še vedno dovolj globok dezen in niso starejše od štirih let, bodo svojo nalogo dobro opravljale tudi letos. V tem primeru ni potrebe, da bi kupovali nove, ob tem pa nekaj nasvetov vseeno ne bo odveč.

 

Zakonu boste z letnimi pnevmatikami zadostili že, če je globina dezena na njih večja od enega milimetra. Toda če smo iskreni, takšnih pnevmatik verjetno ne bi privoščili niti svojemu sovražniku, kaj šele sebi. Za oprijem, ki bo zagotavljal vsaj minimalno varnost, potrebujemo vsaj tri milimetre dezena. Če je globina slednjega na pnevmatikah iz lanske sezone manjša od štirih milimetrov, jih zato raje zavrzite. Kajti do petnajstega novembra bo na njih (razen če se z avtomobilom vozite le v bližnjo trgovino) zagotovo manj kot 3 milimetre obrabne plasti.

 

Nakup novih pnevmatik

Pri nakupu pnevmatik moramo biti pozorni na nekaj pomembnih tehničnih lastnosti.

Začnimo najprej s samo velikostjo: kupiti moramo pnevmatike takšnih dimenzij, kot jih je predvidel proizvajalec našega vozila. Drugačne dimenzije od tistih, zapisanih v homologacijskem kartončku, lahko v nekaterih primerih poslabšajo vozne lastnosti avtomobila, vsekakor pa s tem tvegamo, da nas bodo policisti ob morebitnem pregledu pnevmatik oglobili.

Poleg velikosti je pomemben podatek tudi hitrostni razred. Tudi ta mora biti enak tistemu, ki ga je predpisal proizvajalec vozila.

 

Tukaj pa je še podatek, ki ga vulkanizerji neveščim strankam običajno radi zamolčijo, to je datum izdelave pnevmatike. Ker vsaka pnevmatika s časom otrdi, to pa poslabša njen oprijem cestišča, bodimo pozorni, da nam vulkanizer ne "podtakne" pnevmatik, ki so nekaj let ležale v skladišču. Datum izdelave je zapisan na vsaki pnevmatiki, običajno ga razberemo iz številčne oznake, ki sledi kratici DOT. Prvi dve številki pomenita teden, zadnji dve pa leto izdelave.

 

Za čim večji prihranek, ki lahko pri kompletu pnevmatik znaša tudi 50 evrov in več, vam svetujemo, da najprej pogledate v spletne trgovine. Kajti tam so cene občutno nižje kot na pooblaščenih servisih in pri lokalnih vulkanizerjih, pa še izbira je precej večja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2
Varčujmo za naše malčke
»Po toči zvoniti je prepozno,« pravi znan slovenski pregovor. Več kot pribito ta drži v primeru varčevanja za naš največ...
2
Vedno potrebujemo košček Amerike!
Naj bo film, popularna kultura ali globalne blagovne znamke, brez Amerike skorajda ne gre. Podobno je pri naložbah.
2



Izjava ministra glede cen vrtcev
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je danes odzval na trenutno aktualno problema...
V Sloveniji moški največ časa gospodinijo
photo
Do zanimivih rezultatov o enakopravnosti med spoloma pri posameznih narodih so prišli v Organizaciji za gospodarsko sode...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?