|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Če otrok noče zaspati, mu predvajate pravljico

Uredništvo Ringaraja.net, 28.12.2016
Otrok noče zaspati. Poznano? Nekateri starši se poslužujejo posebnih ritualov pred spanjem, da bi otroka umirili in ga končno spravili spat. Poskusite s pravljico. Svojega škrata lahko v svet sanj zazibljete s pravljico o žabi, veliki kot hiša.

/21


Naučimo otroka zaspati

Otrok potrebuje spanje, spanja pa ga moramo naučiti starši. Otroku moramo starši pokazati, ga naučiti, kako ugotoviti, kdaj je zaspan ter kako se takrat lahko umiri in zaspi. Starši otrok, ki so kot dojenčki zaspali kjerkoli in kadarkoli imajo s tem po navadi težave, saj se jim rado zgodi, da se njihov sanjalček na določeni stopnji razvoja spremeni in s tem se spremeni tudi njegov vzorec spanja. Za otroka postane spanje pomembno tudi kot ritual, obred, postane del socialnega sveta.

 

Prepoznavanje občutka utrujenosti

Starši vemo, kdaj je naš malček utrujen, prepoznavanja občutka utrujenosti pa moramo otroka naučiti. Ena od faz utrujenosti je tudi to, da se otrok težko umiri. Starši moramo zato otroku ustvariti okolje, v katerem se bo lahko umiril, na primer: poskrbimo za manjšo osvetljenost prostora, ugasnemo televizor, uredimo toplo kopel, pripravimo najljubšo pravljico ... Ni pravila, kaj najbolje deluje, vsaka družina ima svoje značilnosti in svoje rituale. Pmembeno pa je, da smo umirjeni tudi sami, saj otroci naš nemir čutijo. Če bomo hiteli s tem, da bomo otroka spravili spat, nam bo verjeno še težje, zato si za večerno uspavanje raje vzemite nekoliko več časa.

 

Pravljice pomagajo pri večernem umirjanju

Pravljica je predvsem most med otrokom in odraslim, most med svetom realnosti, v katerem živijo odrasli in svetom domišljije, v katerem živi otrok, pravi Gregor Hartman. Kratke in malce daljše zgodbice, ob pomirjujočem glasu mamice, očka ali katerega drugega pripovedovalca, ki s svojimi besedami ustvarjajo svet domišljije za malčke, so pomemben del vsakodnevne skupne družinske harmonije pred spanjem. Zgodbe, ki jih naši malčki obožujejo, jih istočasno učijo o dobroti, prijateljstvu in različnih življenjskih vrednotah, s katerimi bodo odraščali.

Že sam obred poslušanja pravljice je običajno umirjen. Ko otrok posluša umirjeno pripovedovanje svoje najljubše pravljice, se v njem naseli mirnost, ki je potrebna zato, da lažje zaspi. Če pravljice posluša v prostoru, kjer spi oziroma pod toplo odejo svoje postelje, damo tudi prostoru noto mirnosti in tako bo za otroka ta prostor vedno prostor, ki ga bo povezoval s spanjem.

 

Pravljice spodbujajo navdušenje za branje

Ne samo da so pravljice pomemben del večernega rituala pred spanjem, raziskave tudi potrjujejo, da otroci, ki so bolj izpostavljeni branju oziroma so pred spanjem poslušali pravljice od najzgodnejšega obdobja dalje, kasneje kažejo večje zanimanje za knjige in odkrivanje čudežnega sveta napisanih besed, branja in pisanja. Ne pozabite: pravljice so zelo pomembna sestavina otroštva, zato jih svojim malčkom berite čim večkrat!

 

Poslušajte pravljico Kot hiša velika žaba

izidor
Izidor Babnik vam bo povedal pravljico za lahko noč.

V veliki mlaki je živela majhna žaba. Nekega dne se je odločila, da gre v mesto na izlet. In ker vsi pravijo, da je ta žaba zelo požrešna, je ta strašna novica povzročila pravi vihar med živalskimi in tudi človeškimi prebivalci mesta. Ali je bila žaba velikanka res tako strašna? Če vas zanima nadaljevanje zgodbe, danes zvečer prisluhnite pravljici, ki jo je napisala Ana Duša, otrokom pa jo pripoveduje Izidor Babnik.

Predvajajte otroku pravljico Lahkonočico vsak večer in mu pomagajte, da bo s pomočjo pravljičnih bitij lažje zaspal. Pridružite se mu in tudi sami ob poslušanju pravljic ujemite trenutke, ki vas bodo odmaknili od vsakdanjega hitenja in stresnih situacij.


Prisluhnite pravljici.

 

 

Lahkonočnice – pravljice, ki zazibajo v spanje

lahkonocniceLahkonočnice so zbirka 40 avtorskih pravljic v obliki digitalnega zvočnega zapisa, ki jih je posebej za ta Simobilov projekt napisalo 8 uveljavljenih sodobnih slovenskih pravljičarjev, pravljice pa so na spletnem mestu podprte tudi z ilustracijami znanih slovenskih ilustratorjev. Z branjem Lahkonočnic vaše najmlajše v svet sanj pospremijo stanovalci Doma starejših občanov Fužine, tako da so Lahkonočnice tudi edinstven primer spodbujanja medgeneracijskih vezi med slovenskimi starostniki in otroki.

Na spletnem portalu www.lahkonocnice.si lahko poslušate pravljice prek tablice, telefona ali računalnika. Uporaba pravljic je dostopna vsem, je brezplačna in neomejena. Na spletni strani najdete že 37 čudovitih pravljic naših pravljičarjev in do konca decembra jih bo skupaj kar 40. V deželo princesk, zmajev, gozdnih vil in ostalih pravljičnih bitij ste vabljeni vsak večer, ob 18. uri, na www.lahkonocnice.si.


Ostalim pravljicam lahko prisluhnete TUKAJ.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
7
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
4
Logopedske pravljice pri težavah z razvoje...
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja i...
4



Logopedske pravljice pri težavah z razvoje...
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja i...
Beremo: Čarobna skrinjica
S pomočjo te čudovite knjigice, ki vsebuje vizualizacije in sprostitvene vaje za otroke, poskrbite za globoko sprostitev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?